Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Την  Κυριακή 26 Φεβρουαρίου η καρδιά  του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού χτυπούσε αναντίρρητα στην Αλεξάνδρεια, στην πόλη που κοντά δύο αιώνες τώρα ο Ελληνισμός στην νεότερη αυτή σελίδα της ιστορία του άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της έντονης παρουσίας, αλλά και της προοδευτικής απουσίας του στο διάβα του δικού ιστορικού χρόνου στην Νειλοχώρα.

Ο λόγος για τις εκλογές και την ανάδειξη της νέας Κοινοτικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας που όπως δείχνουν όμως τα πράγματα, τα νέα μέλη της θα κληθούν  στην προσεχή διαχειριστική περίοδο  να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του αναπόδραστου μέλλοντός της, αλλά και να συγκεράσουν τις διαφορετικές αποχρώσεις των δυνάμεων που αλληλοεπιδρούν στο εσωτερικό της. Η εικόνα αυτή με τον πιο έκδηλο τρόπο αποτυπώθηκε στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Κοινότητας Αλεξανδρείας που τα μέλη της προσήλθαν και συμμετείχαν  στις εργασίες της.

Η Γενική Συνέλευση

Από την ώρα της πρώτης κλήσης στις έξι το απόγευμα όλος ο στελεχιακός μηχανισμός της Κοινότητας ήταν επί ποδός διασφαλίζοντας με το παραπάνω την εύρυθμη ροή της εκλογικής διαδικασίας. Η οργανωμένη «υποδοχή» εξυπηρετούσε στο ακέραιο την προσέλευση των τακτικών μελών τα οποία δήλωναν αρχικά την παρουσία τους στην Γραμματεία, τακτοποιούσαν τις ταμιακές τους υποχρεώσεις και αφού έπαιρναν το τεύχος της Λογοδοσίας, κατευθύνονταν  στην αίθουσα Ιουλίας Σαλβάγου.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α κ. Γιάννης Σιόκας  ως προεδρεύων  και κεντρικός ομιλητής της Γενικής Συνέλευσης, κάλεσε όλους όπως είθισται στις Γενικές Συνελεύσεις των Ελληνικών μας Κοινοτήτων  να τιμήσουν την μνήμη όσων έφυγαν από την ζωή το τελευταίο διάστημα κρατώντας ενός λεπτού σιγή. Αφού ανέγνωσε όλα τα ονόματα, στην αίθουσα αντήχησε η στεντόρεια και καλλικέλαδη φωνή της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου που έψαλε το «Αιωνία η μνήμη αυτών» μεταδίδοντας σε όλους ρίγη συγκίνησης, αλλά και ενεργής και επίμονης μνήμης για όλους αυτούς που έφυγαν από την ζωή.

Η συνέλευση ξεκίνησε με ένα σύντομο και κατατοπιστικό βίντεο, που επιμελήθηκαν ο Αρχισυντάκτης του Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος και ο κ. Αιμίλιος Πέτρου απεικονίζοντας  με παραστατικό και εύληπτο τρόπο την παρουσία, αλλά και τις δράσεις των μελών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας καθόλη την προηγούμενη περίοδο.

Ο κ. Σιόκας ξεκίνησε την ομιλία του καλωσορίζοντας όλους για την παρουσία τους απευθύνοντας στην συνέχεια έναν θερμό χαιρετισμό στον  Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, τον οποίο συνόδευε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτηδος Παντελεήμων, στον  Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιο Κοτσιώνη, στην Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη Ζούε, και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής με την παρουσία του Ταμία κ. Αντώνη Ιορδανίδη και των Κοινοτικών Επιτρόπων κ.κ. Λεωνίδα Φοντριέ και Στέλιο Χαλκιά .

Στην συνέχεια ο κ. Σιόκας εξήρε το μεγάλο και συγκινητικό έργο όπως το χαρακτήρισε, της Κοινοτικής Επιτροπής ευχαριστώντας όλα τα μέλη της για την αμέριστη και ανιδιοτελή τους προσφορά που κάθε καλόπιστος, όπως είπε πάροικος αναγνωρίζει άμεσα.

Προέτρεψε στην συνέχεια όλους σε έναν γόνιμο διάλογο όπου η ανταλλαγή απόψεων, η κατάθεση προβληματισμών και η καταγραφή νέων προτάσεων και ιδεών μπορεί όπως είπε χαρακτηριστικά να θεμελιώσει εκ νέου το μέλλον της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.

Εισερχόμενος στον πυρήνα της απολογιστικής περιόδου ο κ. Σιόκας αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο των Εφορειών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης την ακίνητης περιουσίας της Κοινότητας, αλλά και στην ανάγκη κατάρτισης ενός βιώσιμου και μακρόπνοου σχεδίου για τα Ελληνικά Σχολεία, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά θα τα καταστήσει ανταγωνιστικά και ελκυστικά σε όλο και περισσότερους μαθητές.

Ο κ. Σιόκας έδωσε τον λόγο στο Μακαριωτατο Πατριάρχη Θεόδωρο, ο οποίος στο χαιρετισμό του άνοιξε την καρδιά του μεταφέροντας την συνεχή σκέψη και την αγάπη του προς όλα τα μέλη της παροικίας. Μίλησε με συγκίνηση για το πρόσφατο και ελπιδοφόρο ιεραποστολικό του ταξίδι στην Κένυα που όπως χαρακτηριστικά είπε ταξίδευε δεκατέσσερεις ημέρες και νύχτες σε δύσβατες και αφιλόξενες περιοχές αυτής της μεγάλης χώρας χειροτονώντας τους νέους ιερωμένους που θα συνεχίσουν με ζέση το έργο του Πατριαρχείου μας στην αχανή αυτή Ήπειρο.

Ο Γενικός Πρόξενος  κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης  συνεχάρη από καρδιάς όλα τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής γιατί όπως είπε «σε δύσκολους, δύστροπους και αντιφατικά επικίνδυνους καιρούς, παραμέρισαν τις προσωπικές τους αντιπαλότητες, τις προσωπικές τους πικρίες και φιλοδοξίες και συναισθανόμενοι το βάρος της παράδοσης της ΕΚΑ και τις προκλήσεις των καιρών ανταποκρίθηκαν από κοινού, ο καθένας με τις δυνάμεις του στην διαχείρηση των υποθέσεων της Κοινότητας.

Η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη Ζούε  μετέφερε στην συνέχεια προς τα μέλη της Συνέλευσης τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρήστου Καβαλή ο οποίος στο μήνυμά του χαρακτήρισε ιστορική την Συνέλευση γιατί γίνεται στο πλαίσιο του νέου νόμου των σωματείων που οριοθετεί το τέλος μια εποχής και την αρχή μιας νέας πιο σύγχρονης και πιο λειτουργικής

Ο κ. Καβαλής μοιράστηκε με όλους τα θερμά αισθήματα που όπως χαρακτηριστικά είπε τρέφει για τον φίλο και Πρόεδρο κ. Γιάννη Σιόκα, που σέβεται και εκτιμά την διαδρομή και την προσφορά του στα κοινά.

Τέλος αναφέρθηκε για το καθήκον που έχουμε όλοι μας προς τις επόμενες γενιές και την υποχρέωσή μας να ετοιμάσουμε εντός της θητείας μας το αύριο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, αποφεύγοντας να απορροφηθούμε από το προβλήματα του σήμερα, γιατί όπως τόνισε το μέλλον έχει ήδη ξεκινήσει.

Αφού τελείωσαν οι χαιρετισμοί από τους επισήμους ο λόγος εδώθη στα μέλη της Συνέλευσης. Οι κ.κ. Εδμόνδος και Νικόλαος  Κασιμάτης εξέφρασαν προς το σώμα της Συνέλευσης τους προβληματισμούς τους για την πορεία των οικονομικών, αλλά και για την στρατηγική στόχευση του Προεδρείου αναφορικά με το μέλλον της Κοινότητας.

Ο κ. Μανώλης Χναράκης πήρε τον λόγο στην συνέχεια και απεύθυνε ερωτήσεις προς το Προεδρείο επί των οικονομικών της λογοδοσίας παίρνοντας τις απαντήσεις από τον Πρόεδρο κ. Σίοκα και τον υπεύθυνο Οικονομικών κ. Πάρη Μακρή.

Τέλος ο Πρόεδρος της Συνέλευσης έθεσε σε ψηφοφορία τον Οικονομικό Απολογισμό και τον Προϋπολογισμό, με το σώμα της Γενικής Συνέλευσης να τα υπερψηφίζει καταχειροκροτώντας όλα τα μέλη του Συμβουλίου.

Η ώρα της κάλπης και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά με όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης να περιμένουν με υπομονή την σειρά τους και τους υπαλλήλους της Κοινότητας να τηρούν την τάξη και να διευκολύνουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία και οι πόρτες της αίθουσας του Γυμναστηρίου έκλεισαν με την εφορευτική επιτροπή να αφοσιώνεται στο έργο της, όλοι οι παριστάμενοι κατευθύνθηκαν στο ισόγειο του Γηροκομείου «Μάννα» όπου η Κοινότητα Αλεξανδρείας πρόσφερε σε όλους μπουφέ με γευστικότατα εδέσματα.

Περασμένα μεσάνυχτα όλοι περίμεναν με αγωνία τα αποτελέσματα. Η πόρτα άνοιξε γύρω στη μία παρά δέκα και η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Λιλίκα Θλιβίτου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα.

Το γλέντι στην Ένωση και το κλείσιμο μιας μεγάλης ημέρας

 Τελευταίος σταθμός της ημέρας η Ένωση. Φιλιά και αγκαλιές, από όλους, χαμόγελα και πηγαία έκφραση της αγάπης και της εκτίμησης για τους νέους Κοινοτικούς Επιτρόπους. Ο Αλεξανδρινός Βασίλης Ζουές, σύζυγος της Γενικής Γραμματέα της ΕΚΚ  κας Βίλλυ Πολίτη Ζουέ , ο οποίος ήταν υποψήφιος για την Κοινοτική επιτροπή απέσπασε την δεύτερη θέση με την θετική ψήφο 83 ψηφοφόρων με την «Καϊρινή αποστολή» να τον επευφημεί και να τον συγχαίρει θερμά για την μεγάλη του νίκη.

Η ένταση και η κούραση της ημέρας παραμερίστηκε σε μια στιγμή. Χορός, σαμπάνιες και άφθονο κέφι για την συνέχεια με την βραδιά να κλείνει με τον καλύτερο τρόπο.

Πλησιάσαμε τον κ. Ανδρέα Βαφειάδη, τον κ. Νικόλα Κατσιμπρή και τον κ. Βασίλη Ζούε και τους ρωτήσαμε για ποιο λόγο βάλανε υποψηφιότητα και τι προσδοκούνε για το μέλλον. Και οι τρείς, μας απάντησαν ότι η Κοινότητα είναι η «μάνα μας» η οικογένειά μας, και οφείλουμε να δώσουμε τον ευατό μας, ως μια ηθική υποχρέωση απέναντι σε όλα αυτά που μας έχει δώσει απο την γέννησή μας. Αναφερόμενοι στο μέλλον, περιέγραψαν την επερχόμενη περίοδο ως μια γόνιμη πρόκληση που καλούμαστε όλοι να βιώσουμε με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή βρίσκονται στην Αλεξάνδρεια παρακολουθώντας και τις ημέρες των εκλογών τέσσερα μέλη μιας μεγάλης πολυεθνικής ομάδας δημοσιογράφων, σκηνοθετών και φωτογράφων που σκοπό έχουν να συγκεντρώσουν πρωτογενές υλικό που θα αποτυπώνει και θα συμπυκνώνει με έναν πολυεπίπεδο και σύγχρονο τρόπο (αρχειακές αναφορές, προφορική ιστορία , φωτογραφία, κινηματογραφική παραγωγή) την ιστορία, την παρουσία και απουσία, αλλά και το γενικότερο αποτύπωμα στο εδώ και στο τώρα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια, ενώ στην συνέχεια η ομάδα των δημιουργών θα επιχειρήσει το ίδιο πρότζεκτ και γιαν το Κάιρο.

Ως ΝΕΟ ΦΩΣ και ekkairo.org ευχόμαστε στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΑ δύναμη και πίστη στο αύριο που οφείλουμε να προετοιμάσουμε όλοι από σήμερα.

Αρέσει σε %d bloggers: