Το γλέντι της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως
03/03/2023
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο,
05/03/2023
Show all

Ιστορική πρώτη επίσκεψη του Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας 

Σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία για τον λαό της Ουκρανίας, και εν μέσω  σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων, η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β προσκάλεσε στην Έδρα του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο  σε επίσημη πρώτη επίσκεψη. Με την πρόσκληση αυτή ο Μακαριώτατος Πατριαρχης Θεόδωρος θέλησε εμπράκτως να τονίσει την ενεργή στήριξή του προς την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας  στέλνοντας παράλληλα ένα ακόμα ηχηρό και μήνυμα προς της Ρωσική Ορθόδοξη  Εκκλησία.

Τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο συνόδευαν οι Μητροπολίτες Βινίτσης  Σιμεών και Βίλα Τσέρκβα Ευστράτιος  καθώςκαι πλήθος κληρικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Πρώτος σταθμός του τριήμερου ταξιδιού το Κάιρο, όπου το απόγευμα της Παρασκευής 3 Μαρτίου υποδέχτηκαν στον διεθνή αερολιμένα της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Επιφάνιο και την συνοδεία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος , ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής στην Αθήνα Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος , ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος και ο Εντιμότατος Πρόξενος της Ουκρανίας στο Κάιρο.

Το  Σάββατο 4 Μαρτίου στις 10 το πρωί ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι, έδρα της Πατριαρχικής Επιτροπείας του Καΐρου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος τον υποδέχτηκε στην είσοδο του ιστορικού Ιερού Ναού ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν δυνατά και ευφρόσυνα  και η μπάντα των Αραβόφωνων Προσκόπων παιάνιζε χαρούμενα εμβατήρια.

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης ασπάστηκε το ιερό Ευαγγέλιο κατά την είσοδό του στον Ναό το οποίο κρατούσε με ευλάβεια ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ και στην συνέχεια πήρε την θέση του στον Δεσποτικό Θρόνο. Εψάλη δέηση και ακολούθησε μια εκτενής ιστορική αναδρομή του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου  καθώς και ξενάγηση από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Στέφανο σε όλους τους χώρους της Πατριαρχικής Επιτροπείας. Ο Μακαριώτατος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Επισκοπική κατοικία και τα προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως που είχε διατελέσει Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος στην προσφώνηση του προς τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Επιφάνιο στην Αίθουσα του Θρόνου μοιράστηκε την ιδιαίτερη  χαρά του για την επίσκεψη του, στο Κάιρο που είναι η  δεύτερη  έδρα όπως είπε του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,  ενώ στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης  εξέφρασε την μεγάλη του τιμή που επισκέφτηκε τον ιερό αυτό χώρο και είδε από κοντά το σπίτι που έμενε ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος όπως ανέφερε χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ουκρανία.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων και οι παριστάμενοι έβγαλαν με χαρά αναμνηστικές φωτογραφίες. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ενώ παρέστη και ο νεοεκλεγής  Κοινοτικός Επίτροπος και Προϊστάμενος της Εφορίας Ναών και Κοιμητηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Βασίλης Ζουές

Επόμενος σταθμός της ημέρας το Εθνικό Μουσείο του Αιγυπτιακού Πολιτισμού όπου ο Μακριώτατος Μητροπολίτης και η συνοδεία του ταξίδευσαν νοερά στον χρόνο, με την καθοδήγηση  του έμπειρου και κατηρτισμένου ξεναγού κ. Χρήστου Ζουμπουλίδη, ξεκινώντας από την Φαραωνική περίοδο και καταλήγοντας στην νεότερη εποχή της Αιγυπτιακής ιστορίας.

Στη μία το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης  Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος αφίχθη στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου όπου τον υποδέχτηκε ο Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, ο οποίος στην προσφώνησή του ανέφερε «Μακαριώτατε, Νιώθουμε ιδιαίτερη ευλογία με την παρουσία σας σήμερα, διότι όπως ο Πατριάρχης της αγάπης Θεόδωρος Β’ κρατάει παρά τους πολλούς ανέμους αναμμένη την φλόγα της Πίστης μας στην Αφρική, έτσι και εσείς πάρα των ισχυρών ανέμων κρατάτε την φλόγα της πίστης αναμμένη στην Αγιοτόκο Ουκρανία.»

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Μακαριώτατου Μητροπολίτη και η ξενάγηση από τον Καθηγούμενο της Μονής εντός του αρχαίου Πύργου της Βαβυλώνας όπου οι επίσημοι προσκεκλημένοι επισκέφτηκαν  το Μουσείο της Μονής, τον Τάφο των νέων Μαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη, τις Ελληνορωμαϊκές Κατακόμβες και τέλεσαν Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων Πατριαρχών Αλεξανδρείας που αναπαύονται στα υπόγεια του Πύργου  ενώ στην συνέχεια παρατέθηκε επίσημο γεύμα στην Μονή προς τιμήν του Μακαριώτατου Μητροπολίτη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος, ταξίδευσε οδικώς προς την Αλεξάνδρεια συνοδευόμενος από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Μέμφιδος Νικόδημο και Γουινέας Γεώργιο. Πρώτο σταθμός η Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, όπου τον υποδέχτηκε εγκάρδια η ΑΘΜ  ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, περιστοιχούμενος από τους Σεβασμιώτατους  Μητροπολίτες  Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, Ναυκράτιδος Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώταο Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσο, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας και Πανιερότατο Μητροπολίτη  Ταμιάθεως  Γερμανό, Προϊστάμενο της Ιεράς Μονής.

Μετά την Δοξολογία ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος  προσεφώνησε τον Ουκρανό Προκαθήμενο αναφερόμενος  στην ιστορική διαδρομή, ως και στην καθοριστική συμβολή του παλαιφάτου Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου στην δογματική διδασκαλία της της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Τόνισε επίσης την σπουδαιότητα της ενότητας και της ειρηνικής συνεργασίας των Εκκλησιών στον σύγχρονο ταραχώδη κόσμο.

Στη αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Κιέβου Επιφάνιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εγκάρδια υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, ενώ υπογράμμισε την πολύτιμη αξία του ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού έργου του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου στην Αφρική.

Παρακολουθήστε το τρισάγιο στην Μονή του Αγίου Γεωργίου υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων Πατριαρχών Αλεξανδρείας

Δείτε εικόνες από την επίσκεψη του Μακαριώτατου Μητροπολίτη στην Αλεξάνδρεια (φωτογραφίες : Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)

Αρέσει σε %d bloggers: