Αναζητήστε και διαβάστε τον ΝΕΟ ΦΩΣ που κυκλοφορεί σήμερα 6.3.2023
06/03/2023
Μνημόσυνο Ευεργετών. Πρόσκληση της Ε.Κ.Κ. και της Φιλοπτώχου Αδ. Ελληνίδων Κυριών Καΐρου
08/03/2023
Show all

Μια ιστορική συμφωνία για την σωτηρία του Ε.Ν.Ο.Αιγυπτιωτών με την ευλογία και την εγγύηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β

Η Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 θα καταγραφεί πλέον με χρυσά γράμματα στο διηνεκές του ιστορικού χρόνου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών ως μια ημερομηνία σταθμός στην μακραίωνή του διαδρομή, αλλά και μια μεγάλη μέρα για τον Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης που με την γενναία πολιτική στάση του δημάρχου κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, αλλά και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου δόθηκε πλέον οριστική λύση στην «ομηρία» του Ε.Ν.Ο.Α., με την υπογραφή στο Πατριαρχείο Αλεξναδρείας μνημονίου συνεργασίας και παραχώρησης μόνιμης παραλιακής έκτασης για τις αθλητικές δραστηριότητες του Αιγυπτιώτικου αυτού Ναυτικού Ομίλου.

Την συμφωνία ευλόγησε με όλη του την αγάπη, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια είναι στο πλευρό του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών και τον στηρίζει αδιάλειπτα στις καλές και δοξασμένες μέρες του, αλλά και στην δύσκολη  τελευταία του περίοδο.

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή

Ο Ε.Ν.Ο.Α αποτέλεσε από το 1965 που ιδρύθηκε φυτώριο Ολυμπιονικών, παγκόσμιων πρωταθλητών, αλλά και σημαντικών αθλητών, που τίμησαν με τις επιδόσεις τους την πατρίδα μας. Είναι μία ακόμη ισχυρή και λαμπρή κοιτίδα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στην μητέρα πατρίδα, ως το σωματείο  που συμπύκνωσε όσο κανένα άλλο στους νεοσοικούς του το ναυταθλητικό πνεύμα του εύ αγωνίζεσθαι.

Φυσική συνέχεια των Ελληνικών Ναυτικών Ομίλων της Αλεξάνδρειας, του Καΐρου και του Πόρτ Σαΐντ αποτέλεσε το καμάρι και την περηφάνια των Αιγυπτιωτών Ελλήνων, που μέσα από τις δράσεις και την συνεχή συναναστροφή των μελών του,  κρατούσαν αναμμένη την φλόγα και την τρυφερή σύνδεση με τις  νεανικές αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής που έμεινε πίσω στην χώρα του Νείλου.

Το σημαντικό αυτό Αιγυπτιώτικο αθλητικό σωματείο βρέθηκε πριν από πέντε χρόνια στην δίνη του επικίνδυνου κυκλώνα της Ελληνικής γραφειοκρατίας, αλλά και μιας «επένδυσης» που δεν κατανόησε και δεν σεβάστηκε την μεγάλη και σημαντική του προσφορά στην νεολαία, αλλά και στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Όλα αυτά όμως μέχρι την ημέρα που το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης αποφάσισε να στεγάσει μόνιμα πλέον τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών σε παραλιακή και ιδιόκτητη έκταση του Δήμου και να θέσει δια παντός τέλος στην αγωνία των μελών του.

Μια πραγματική επανεκκίνηση για τον ΕΝΟΑ η ιστορική αυτή απόφαση. Μια αναγέννηση που δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει στην δεύτερή της φάση από την Αλεξάνδρεια, την πόλη που τον γέννησε. 

Επίσκεψη στο Ελληνικό Τετράγωνο

Στις εννιά και μισή το πρωί η πολυπληθής ελληνική ομάδα κατέφτασε στο Ελληνικό τετράγωνο. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης και τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής υποδέχτηκαν με ένα θερμό καλωσόρισμα μπροστά από τα γραφεία της ΕΚΑ τον δήμαρχο κ. Γιάννη Κωνσταντάτο και τα μέλη του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών κ. Ρότζερ Γκάττ  με τα μέλη του Δ.Σ, αλλά και τους φίλους του Ομίλου, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη και τους Ολυμπιονίκες και άξιους πρεσβευτές του ιστορικού αυτού Ναυτικού Ομίλου κ. Πολύμερο Βασίλειο και την κα Μπισκιτζή Χρυσή.

«Κύριε Πρόεδρε ευχαριστούμε πολύ εσάς και το διοικητικό σας συμβούλιο για την θερμή υποδοχή. Νωρίτερα ακούστηκε ότι Έλληνες εδώ είναι λίγοι. Δεν είναι λίγοι. Πάντα οι Έλληνες είναι λίγοι αριθμητικά, αλλά πολλοί και θαυματουργοί στο να κρατάμε Θερμοπύλες, όπως αυτόν τον φανταστικό χώρο που έχτισαν οι μεγάλοι ευεργέτες του έθνους και συνεχίζεται εσείς την μακρά αυτή παράδοση του Ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια .Την Ελληνική Αλεξάνδρεια.»

Με αυτά τα λόγια ο κ. Κωνσταντάτος ανταπέδωσε την θερμή υποδοχή του Προέδρου της ΕΚΑ και όλοι μαζί ξεκίνησαν την ξενάγησή τους στους μοναδικούς ιστορικούς χώρους της Αλεξανδρινής Κοινότητας.

 Ένα ταξίδι στην μνήμη, μια επί της ουσίας βουτιά στο κύτταρο του  Αιγυπτιώτη Ελληνισμού που κάθε βήμα των αξιότιμων επισκεπτών αποτελούσε και ένα σημείο, ενός θαυμαστού κόσμου που πλέον υπάρχουν μόνο οι παρακαταθήκες του.

 Η μεγάλη αίθουσα της Ιουλίας Σαλβάβου, που στεγάζεται το θέατρο της Κοινότητας, τα Ελληνικά Σχολεία, τα αγάλματα στους κήπους, το γηροκομείο, το μεγάλο γήπεδο και η απλωσιά της Ελληνικής Κοινότητας  εντυπωσίασαν όλους τους επισκέπτες που δεν σταματούσαν να βομβαρδίζουν τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής με ερωτήσεις για το παρελθόν, αλλά και το μέλλον της μεγάλης αυτής Ελληνικής Κοινότητας.

Στο προαύλιο τα παιδάκια του δημοτικού είχαν διάλλειμα και ο κ. Κωνσταντάτος γνωρίστηκε με τους καθηγητές αλλά και με τους μικρούς μαθητές που όμως όπως φάνηκε στην έκφρασή του προσώπου του τον απογοήτευσαν γιατί όπως δήλωσε με παράπονο δεν βρέθηκε κανένας να είναι Ολυμπιακός.

Οι προσκεκλημένοι δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζονται αναμνηστικά σε όλα τα σημείο που τους τραβούσαν την προσοχή. Μπροστά από την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το άγαλμα το Σαλβάγου και όποιο άλλο σημείο συνδύαζε τα ενεργειακά φορτισμένα σύμβολα του ιστορικού αυτού χώρου.

Όλοι παρατηρούσαν την φθορά του χρόνου πάνω στα κτήρια και εξέφραζαν την θλίψη τους για την απουσία της Ελληνικής Πολιτείας που όπως ειπώθηκε θα έπρεπε να στέκει αρωγός και μπροστάρης στην αποκατάσταση των κληροδοτημάτων που δημιούργησαν με αγάπη και όραμα οι άξιοι ευεργέτες της πατρίδας μας.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΚΑ συνόδευσε τον κ. Κωνσταντάτο στο γηροκομείο ΜΑΝΝΑ όπου και επισκέφτηκαν μερικούς από τους τρόφιμους του και συνομίλησαν σε ιδιαίτερα θερμό και γελαστό κλίμα.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης το Ελληνικό Προξενείο, όπου ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης υποδέχτηκε με χαρά όλους τους προσκεκλημένους μεταφέροντας τους μέσα από την γλαφυρή του αφήγηση στον κόσμο του Εμμανουήλ Μπενάκη του Τοσίτσα και της Πηνελόπης Δέλτα. Ο κ. Κοτσιώνης τους έδειξε τέλος το ιστορικό αρχείο του δεύτερου ορόφου με τις σπάνιες εκδόσεις, τα βιβλία και τις εφημερίδες που μετράνε κοντά δύο αιώνες και με το μοναδικό και αυθεντικό γραφείο του Ευάγγελου Αβέρωφ, το οποίο συγκίνησε όλους που το άγγιξαν.

Τελευταίος σταθμό της επίσκεψης στο «Ελληνικό Τετράγωνο» ήταν στο παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης όπου όλοι θαύμασαν την υπέροχη αυτή εκκλησία και άναψαν ένα κερί στην χάρη της.

Η επίσκεψη στον Πατριάρχη και η υπογραφή της συμφωνίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πηλουσίου και Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Νάρκισσος υποδέχτηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι στην είσοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τους προσκεκλημένους και τους οδήγησε στην Αίθουσα του Θρόνου όπου και λίγη ώρα μετά αφίχθη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος.

Μετά την ανάκρουση του Ελληνικού και του Αιγυπτιακού εθνικού ύμνου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης πήρε τον λόγο και μίλησε από καρδιάς για το έργο του Πατριαρχείου, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, αλλά και τις μεγάλες χαρές που βιώνει ο ίδιος όταν καταφέρνει μέσα από το ιεραποστολικό του έργο να απαλύνει τον πόνο των συνανθρώπων μας. Μίλησε επίσης και για την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ουκρανικής Εκκλησίας και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο χειμαζόμενος Ουκρανικός λαός. «Παιδιά μου, όπου μπορείτε κάντε το καλό και όπου δεν μπορείτε να βοηθήσετε πείτε τον λόγο τον καλό»

Με αυτή την στοργική παραίνεση ο Μακαριώτατος έδωσε τον λόγο στον δήμαρχο κ. Κωνσταντάτο ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ανέφερε «Πραγματικά αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα, την πραγματική Ελλάδα. Την Ελλάδα που δημιουργεί με τον πολιτισμό της, την θρησκεία της. Ήρθαμε σήμερα εδώ για να παραδειγματιστούμε από εσάς.» Μίλησε επίσης για την προσφυγική ιστορική διαδρομή και τις οδυνηρές μνήμες του Δήμου που ηγείται.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα των τελευταίων χρόνων  του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών λέγοντας  χαρακτηριστικά « Δεν θα μπορούσαμε να μην δούμε ζεστά και πατριωτικά με την αγνή έννοια αυτού του όρου το πρόβλημα του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών. Αποφασίσαμε λοιπόν ο Όμιλος να ξαναεγκατασταθεί στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Είναι ιερό μας καθήκον να διατηρήσουμε αυτό το ατόφιο κομμάτι χρυσού που λέγετε Ελληνισμός της Αιγύπτου».

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου ο οποίος κοιτώντας τον κ. Κωνσταντάτο στα μάτια του είπε « Δήμαρχε σε ευχαριστώ από καρδιάς. Εκ μέρους των αθλητών, των γονέων και όλων μας προσωπικά. Είμαι σίγουρος ότι θα πάμε τον Όμιλο και τον Δήμο ψηλά, με την ευλογία και την στήριξη και του Μακαριωτάτου Πατριάρχη μας.

Τέλος ο Μακριώτατος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Κώστα Μιχαηλίδη, αλλά και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη μοιράστηκε με όλους τα δύο του όνειρα. Να ανακαινιστεί εκ βάθρων ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού και να φτιάξουμε όπως είπε ένα μικρό γηροκομείο για τους Αιγυπιώτες στην Αθήνα γιατί υπάρχουν πολλοί φτωχοί και άποροι που θέλουν την δική μας στήριξη.

Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η στιγμή που ο Πηδαλιούχους του Αλεξανδρινού Θρόνου, παρασημοφόρησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας τον δήμαρχο Ελληνικού- Αργυρουπόλεων κ Γιάννη Κωνσταντάτο.

Άξιος φώναξε στεντορεία τη φωνή ο Πατριάρχης και όλοι οι παριστάμενοι χειροκρότησαν για την μεγάλη τιμή που επεφύλαξε ο Μακαριώτατος στο πρόσωπο του δημάρχου

Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων και οι αναμνηστικές φωτογραφίες της ημέρας. Στην συνέχεια όλοι οι παριστάμενοι οδηγήθηκαν από τον πηδαλιούχο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην αίθουσα της βιβλιοθήκης όπου υπεγράφη το μνημόνιο  συνεργασίας μεταξύ του δήμου Ελληνικού και του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών με την παρουσία και την ευλογία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β.

Το επίσημο γεύμα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας

Αφού επισκέφτηκαν τον Ναό του Ευαγγελισμού αλλά και το μουσείο του Πατριαρχείου οι προσκεκλημένοι κατευθύνθηκαν στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας όπου η Πρόεδρος κ. Λιλίλα Θλιβίτου ξενάγησε όλους τους επισκέπτες στους χώρους του ιστορικού αυτού αθλητικού σωματείου.

Ο καλαίσθητος χώρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας φροντισμένος και φιλόξενος όπως πάντα υποδέχτηκε όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Βαφειάδη να παίρνει πρώτος τον λόγο προτρέποντας όλους να τηρήσουν ένα λεπτού σιγή για τα τραγικά θύματα του δυστυχήματος στην πατρίδα μας.

Συνεχίζοντας τον λόγο του ανέφερε με έμφαση ότι «Πριν από λίγη ώρα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έλαβε χώρα ένα πολύ σημαντικό γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, και προσδίδει ξεχωριστή τιμή στην Αλεξανδρινή παροικία. Το μνημόνιο αυτό συνεργασίας αποτελεί μέγιστη κατάκτηση και δικαιώνει τις πολύχρονες προσπάθειες και των δύο πλευρών. Αποκτά όμως και επιπλέον αίγλη γιατί υπογράφτηκε και ενωπίων του Προκαθήμενου του Αλεξανδρινού Θρόνου » Ο δικός σας Όμιλος είναι και δικό μας Όμιλος γιατί εδώ στην Αλεξάνδρεια βρίσκονται οι ρίζες σας και από εδώ ξεκινήσατε το τα ταξίδι σας για την μητέρα Ελλάδα διαγράφοντας την λαμπρή ιστορία για τον ναυτικό αθλητισμό.

Η Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Όμιλου Αλεξανδρείας καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους και ευχαρίστησε από καρδιάς τον Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης και τον Πρόεδρο του ΕΝΟΑ που επέλεξαν να υπογράψουν στην Αλεξάνδρεια την ιστορική αυτή συμφωνία υπό την ευλογία του Μακαριώτατου Πατριάρχη έτσι ώστε ο Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών να στεγάσει ξανά τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Ό πρόεδρος τους ΕΝΟΑ κ. Ρότζερ Γκάττ στον λόγο τους είπε χαρακτηριστικά «Νιώθουμε ότι ξεκινάμε από εδώ από τα πάτρια εδάφη μας, από το Πατριαρχείο μας με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας και ο άνθρωπος που μας πήρε από το χέρι και μας έβαλε στον Δήμο του είναι ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντάτος, ο Γιάννης, ο φίλος μου πλέον. Έχουμε να κάνουμε πολλά στο μέλλον που δεν θέλω όμως να αναφερθώ τώρα. Θα μιλήσουμε μέσα από τα έργα μας όπως έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια με τους δύο μας Ολυμπιονίκες μας τον Βασίλη τον Πολύμερο Βασίλειο και την Χρύσα Μπισκιτζή Χρυσή.

Η κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ  παρέστη την ημέρα της σημαντικής συμφωνίας  εκπροσωπώντας τον ΕΝΟΚ ως  Γραμματέας  και ως Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ανδρέας Βαφειάδης,  οι Αντιπρόεδροι κ.κ Ιωάννης Παπαδόπουλος και Νικόλαος Κόπελος και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ Βασίλης Ζουές ,Γιάννης Σιόκας, Βαγγέλης Νεαμωνίτης.

Αρέσει σε %d bloggers: