Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Η Τετάρτη 22 Μαρτίου ήταν αναμφισβήτητα μια μέρα ορόσημο για το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου. Η ολοκλήρωση των εργασιών της ριζικής του ανακατασκευής έλαβε τέλος λίγους μήνες μετά την έναρξη τους και το έργο παραδόθηκε με μια σεμνή τελετή γεμάτη συγκίνηση, στους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια της αδιάλειπτης λειτουργίας του, κάνουν πράξη το συλλογικό πολιτιστικό του πρόσταγμα, και την μεγάλη του αποστολή, που δεν είναι άλλη από το να ταξιδεύει την γλώσσα και τον πολιτισμό της πατρίδας μας όλο και μακρύτερα, όλο και βαθύτερα στην μεγάλη και σπουδαία χώρα του Νείλου.

Το Πολιτιστικό Κέντρο κατέχει όμως και μια παγκόσμια πρωτοτυπία στις κοινότητες της Ομογένειας, καθώς είναι ο μοναδικός φορέας πολιτισμού που δημιουργήθηκε με την ισομερή σύμπραξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Στην τελετή παράδοσης παρέστησαν ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωρίου και ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας μας κ. Γιάννης Μελαχροινούδης , ενώ την Ε.Κ.Κ. εκπροσώπησαν η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και ο υπεύθυνος τεχνικός θεμάτων κ. Στέλιος Χαλκιάς. Παρέστησαν επίσης ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος και η Οικονομική Διευθύντρια κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Διακριτική αρωγός και παραστάτρια του όλου εγχειρήματος της ανακατασκευής ήταν η κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, η οποία αφουγκραζόμενη τις αυξημένες ανάγκες του «Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου», αλλά και το όραμά των ανθρώπων του για εξωστρέφεια, δεν δίστασε ούτε στιγμή στην απόφασή της, γυρνώντας με δυναμισμό την νέα σελίδα της ιστορικής του διαδρομή.

Για το εγχείρημα αυτό όπως και για πολλά άλλα που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο η κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού εμπιστεύτηκε τον πολιτικό μηχανικό κ. Μιχάλη Μπίσκο, ο οποίος έφερε εις πέρας την ευθύνη που του ανέθεσε.

Ο κ. Μιχάλης Μπίσκος ξεκίνησε την ξενάγηση στους παριστάμενους σε όλους τους χώρους που αναδιαμορφώθηκαν. Στις τρείς τάξεις της αριστερής πλευράς που με την επαναχάραξη του αρχικού σχεδίου απέκτησαν μεγαλύτερο μέγεθος και ιδιαίτερη αισθητική, στην μεγάλη αίθουσα των πολλαπλών χρήσεων που θα μπορούν πλέον να φιλοξενηθούν πλείστες  εκδηλώσεις πολιτισμού υψηλών προδιαγραφών, στα δύο ευάερα και ευήλια γραφεία του προσωπικού, αλλά και στην τέταρτη αίθουσα διδασκαλίας της δεξιάς μεριάς. Ο κ. Μπίσκος αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά και στην υπερσύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή του «Πολιτιστικού» με τον διαδραστικό πίνακα τις έξυπνες τηλεοράσεις, και την ηλεκτρολογική και ηλεκτρονική μελέτη που θα είναι σε θέση να καλύψει στο έπακρον τις όποιες εκπαιδευτικές ανάγκες στο σήμερα, αλλά και στο μέλλον.

Ρωτήσαμε τον κ. Μπίσκο να μας πει δύο λόγια για το σημαντικό αυτό έργο «Κάναμε το καλύτερο δυνατόν και σήμερα παραδίδουμε ένα έργο που μας κάνει πραγματικά περήφανους, γιατί εκτός από την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υψηλού επιπέδου υλικοτεχνική υποδομή ικανοποιώντας επί της ουσίας τις ανάγκες του αύριο από σήμερα.»  

Στην συνέχεια  ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος αφού ευχαρίστησε από καρδιάς την κα Μπελεφάντη-Σοφιανού για την γενναιόδωρη αυτή της χειρονομία έκανε μια εκτενή αναφορά στα άμεσα, αλλά και στα μελλοντικά σχέδια του «Πολιτιστικού» για την ενίσχυση των μαθημάτων με νέα εκπαιδευτικά εργαλεία, που θα κάνουν όπως μας είπε αστειευόμενος όλους να θέλουν να μάθουν Ελληνικά. Μίλησε επίσης και για το πολιτιστικό σκέλος του Κέντρου, κάνοντας μια αναφορά στις δράσεις του παρελθόντος, και στα σχέδια του μέλλοντος που θα περιλαμβάνουν όπως χαρακτηριστικά είπε, σε μεγάλο βαθμό και την πολιτιστική διάδραση μεταξύ των δύο λαών.

Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου συνεχάρη την κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού για την προσφορά της λέγοντας για την ίδια « Λειτουργήσατε ως ευπατρίδης από μια έμφυτη ανάγκη για μοίρασμα και για αυτή σας την απλοχεριά σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα, ενώ υποσχέθηκε ότι θα κάνουμε όλοι  ότι περνάει από το χέρι μας για να μεγαλώσουμε μέσα και από αυτόν τον φορέα, το πολιτιστικό αποτύπωμα της χώρας με έργα πολιτισμού που θα μας κάνουν όλους περήφανους. Πρότεινε τέλος να δοθεί βήμα και σε Αιγύπτιους καλλιτέχνες τονίζοντας ότι όλο αυτό το πολιτιστικό ρεύμα που θα δημιουργηθεί, θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά αναδεικνύοντας πλατύτερα την χώρα μας.

Η κα Μπελεφάντη Σοφιανού κατασυγκινημένη, ευχαρίστησε όλους για την προσφορά τους και απευθυνόμενη στον κ. Παπαγεωργίου του εκμυστηρεύτηκε ότι πράξεις σαν αυτή, τρέφουν την ψυχή της με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Έλληνας Πρέσβης θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική αλλά και ιστορία του κτηρίου εκδήλωσε την επιθυμία αν ήταν δυνατόν να το επισκεφτεί πέραν του προγράμματος της ημέρας. Όπερ και εγένετο ! Η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Βίλλυ Πολίτη Ζούε και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς ξενάγησαν τον κ. Πρέσβη στους χώρους του ξενώνα, στης ιστορικής εκκλησίας του σχολείου με το διάσημο τέμπλο του Κόντογλου, αλλά και στο νηπιαγωγείο, και στην Ελληνική Στέγη και τέλος στο γραφείο της ΕΚΚ στο προαύλιο των σχολείων. Ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε κατενθουσιασμένος με την Ελληνική κληρονομιά στο Κάιρο, αλλά πάνω από όλα με την φροντίδα και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι σημερινοί Αιγυπτιώτες για αυτή την τόσο σημαντική παρακαταθήκη.

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου όλο τον καιρό της ανακατασκευής τους ήταν σε συνεχή λειτουργία. Βρεθήκαμε στο τμήμα της «μητρικής γλώσσας» που διδάσκει η Δρ. Αγγελική Τσιαδήμη και ρωτήσαμε τους μικρούς μαθητές να μας πουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο πως τους φαίνεται η καινούργια τους τάξη. Τραβήξαμε αυτήν την φωτογραφία που νομίζουμε ότι αξίζει όσο χίλιες λέξεις.

Αρέσει σε %d bloggers: