Μια ημέρα σταθμός, για το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου
22/03/2023
Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας προς τον απόδημο Ελληνισμό για την 25η Μαρτίου
24/03/2023
Show all

Η σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου στην Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου και μια σύνδεση με το Mega στην Ελλάδα (εικόνες και βίντεο)

Τα Ελληνικά σχολεία της Ηλιούπολης του Καΐρου γιόρτασαν την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας με τις δύο σχολικές τους παραστάσεις παρουσία των συμμαθητών, των γονέων αλλά και πλήθους επισήμων που τίμησαν με την παρουσία τους τις φιλόδοξες τους προσπάθειες.

Πρώτοι, γύρω στις εννέα το πρωί ξεκίνησαν την γιορτή τους οι μαθητές της Αμπετείου Σχολής που επέλεξαν να μας παρουσιάσουν μια ιδιαίτερη και ευφάνταστη διασκευή του «Μεγάλου μας Τσίρκου» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Στο θεατρικό τους μίλησαν για την επανάσταση του 21 μέσα από την δυναμική αλληγορία του έργου και να έθεσαν σε όλους μας, για ακόμα μια φορά τα διλήμματα, τα αδιέξοδα, αλλά και τις αποφάσεις των προγόνων μας που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έγειραν την πλάστιγγα της ιστορίας.   

(εικόνες της Αμπετείου κ. Στέλιος Χαλκιάς) 

   Την ευθύνη της φετινής γιορτής είχαν η κυρία Κατερίνα Σιάνου και ο κύριος Θοδωρής Τσιλιμπώκος. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής στον χαιρετισμό του μίλησε αρχικά για τον ιστορικό χαρακτήρα των δύο σχολείων και την μεγάλη τους σημασία στην ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου. Αναφερόμενος στην επανάσταση του 1821 είπε ότι οι πρόγονοί μας δεν αντιμετώπισαν το «Ελευθερία ή Θάνατος» ως δίλλημα, αλλά ως απόφαση που πρέπει να μας κάνει όλους εμάς υπερήφανους για την δική τους στάση.

Γύρω στις 10 το πρωί όλοι κατέβηκαν στην γιορτή της Αχιλλοπουλείου Σχολής. Οι μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού παρόντες, με την 5η και την 6η Δημοτικού να είναι επιφορτισμένες με την φετινή γιορτή και τις κυρίες τους Γεωργία Πετούση και Λεμονιά Μπουλά να δίνουν τις τελευταίες κατευθύνσεις πίσω από την κουίντα του σχολικού θεάτρου. Λίγο πριν αρχίσει η γιορτή οι τάξεις είχαν μετατραπεί σε πραγματικά καμαρίνια με όλες τις δασκάλες να βοηθούν την ροή της προετοιμασίας.

Λίγη γκρίνια και απογοήτευση από την μικρή Σουλιώτισσα που ήθελε την δική της μοδάτη εκδοχή με δύο τούφες μαλλιών έξω από το παραδοσιακό  της μαντίλι και την τελική επικράτηση της παράδοσης, λίγο μια χορευτική λάτιν περιστροφή από τον Καρίμ τον τσολιά, λίγο ένα «κυρία ξέχασα τα λόγια μου», λίγο αναμνηστικές φωτογραφίες, λίγο το ένα και λίγο το άλλο φτάσαμε με χαρά στους μικρούς μπόμπιρες τους Νηπιαγωγείου που άνοιξαν την παράσταση και έκαναν όλους να σηκώσουν τα κινητά τους γιατί μια τέτοια στιγμή έπρεπε οπωσδήποτε να καταγραφεί.

Η νηπιαγωγός κυρία Ελένη Ταμπάκη στεκόταν σκυμμένη μπροστά τους και όταν τα βρίσκαν λίγο σκούρα, τους σιγοψιθύριζε την συνέχεια αποτελώντας και αυτή με την σειρά της, μια γλυκιά νότα της όλης τους παράστασης.

Το θεατρικό σκέτς των μεγαλύτερων παιδιών για την συνέχεια τα είχα όλα. Δολοπλοκίες και μυστικές προεπαναστατικές συναντήσεις, γκιαούριδες και μαινόμενους Τούρκους, αλλά και κυνηγητά και μάχες μέχρι τελικής πτώσεως επί σκηνής και στο τέλος ένας νεκρός πατριώτης και την μικρή Μαρία Φοντριέ να τον μοιρολογεί κρατώντας με τρυφερότητα το κεφάλι του κάνοντας όλους μα όλους εμάς να κρατάμε στην κυριολεξία την ανάσα μας για να μην διαρραγεί το νήμα του θρήνου και μετά να ξεσπάμε ως κάθαρση ψυχής σε ένα γοερό και παρατεταμένο χειροκρότημα, με όλα σχεδόν τα μάτια να είναι βουρκωμένα από την συγκίνηση.

Ο διευθυντής της Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους έδωσε τον λόγο στους επισήμους για τον δικό τους χαιρετισμό. Ο  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος μετέφερε τις ευχές του Μακριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου και μοιράστηκε την πεποίθησή του ότι τα παιδιά με την παράστασή τους θα μας διδάξουν να έχουμε στην καρδιά μας τον Χριστό και την πατρίδα μας. Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου στην συνέχειασυνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για το σπουδαίο τους έργο κρατώντας όπως είπε, τα παιδιά μας σε διαρκή πρόσδεση με την Ελληνική ταυτότητα. Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν στους παριστάμενους η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλυ Ιωάννου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ενώ τελευταίος μίλησε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ.  Ο κ. Χρήστος Καβαλής  μοιράστηκε τις δικές του προσωπικές μνήμες από τις σχολικές γιορτές των παιδικών του χρόνων που όπως είπε την τελευταία φορά, έπαιζε τον ρόλο ενός ιερωμένου στο μαρτυρικό Κούγκι. «Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για της αξίες που έχει το έθνος μας, αλλά εμείς είμαστε υπερήφανοι και για όλους εσάς. Τους εκπαιδευτικούς αλλά και εσάς» είπε κοιτώντας τους μαθητές, τους οποίους χαρακτήρισε μικρούς ήρωες γιατί όπως  ανέφερε «από εσάς περιμένουμε τόσα πολλά. Περιμένουμε να μάθετε Ελληνικά, Αραβικά, Αγγλικά περιμένουμε να είστε στο Προσκοπείο, να είστε αθλητές. Περιμένουμε τα πάντα από εσάς. Κάποτε ήμασταν πολλοί και μοιραζόταν, τώρα είστε λίγοι. Αλλά οι Έλληνες ήμασταν πάντα έτσι . Και για αυτό μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Είμαστε στο πλευρό σας. Η εκκλησία, η πολιτεία, οι εκπαιδευτικοί σας, όλοι μας».

Η γιορτή έκλεισε με την ανάκρουση του Ελληνικού και του Αιγυπτιακού εθνικού ύμνου ενώ ακολούθησε κέρασμα στο γραφείο του διευθυντή της Αχιλλοπουλείου Σχολής.

Στην γιορτή πέραν των προαναφερθέντων παρέστησαν οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ Λεωνίδας Φοντριέ, Στέλιος Χαλκιάς, Ανδρέας Ρούσσος, ο Διευθυντής της Αμπετείου κ. Γιώργος Κοκορέλης, ο Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ κ. Χρίστος Παπαδόπουλος.

Ζήτω η 25 Μαρτίου

Δείτε εικόνες από την γιορτινή ημέρα

Δείτε το βίντεο της σχολικής γιορτής

Την επόμενη ημέρα στις 24 Μαρτίου είχαμε προγραμματίσει μια πρωινή σύνδεση με την τηλεόραση του mega και την εκπομπή «Πάμε Δανάη» στην οποία δώσαμε το στίγμα της χθεσινής σχολικής γιορτής, τραγουδήσαμε με τρείς μικρούς μαθητές του Δημοτικού, και μιλήσαμε για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό του χθες και του σήμερα, αλλά και για τους σύγχρονους ευεργέτες και την πρόσφατη ριζική ανακαίνιση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου. Δείτε το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής.

Αρέσει σε %d bloggers: