Το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου τελέσθηκε, κατόπιν προσκλήσεως της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών των Ελληνικών σχολείων, η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, στην μικρή εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο των Ελληνικών Σχολείων στην Ηλιούπολη του Καΐρου.
Ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος και ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης κατέστησαν τους εαυτούς τους φωταγωγούς της Θείας Ακολουθίας και συνέδεσαν τις καρδιές όλων μας με την κρυστάλλινη πηγή που ανάβλυζε ο υμνολογικός λόγος προς την Θεοτόκο.
Κατανυκτική η ατμόσφαιρα, γεμάτη από την ενέργεια των δεκάδων πιστών, που βίωσαν στο έπακρο μέσα από την μυσταγωγική τελετή, τον ανυπέρβλητα ποιητικό λόγο του Ακάθιστου Ύμνου και τις μελίρρυτες ωδές προς την πανύμνητο μητέρα. Η αίσθηση ήταν καθολική με την κάθε θεόπνευστα διαλεγμένη λέξη του Ύμνου να εγκολπώνει στο άκουσμά της, την φωνή του καθενός δια μέσου των αιώνων.
Χαῖρε, ἀστὴρ ἐμφαίνων τὸν ἥλιον· χαῖρε, γαστὴρ ἐνθέου σαρκώσεως·, Χαῖρε͵ κλῖμαξ ἐπουράνιε͵ δι΄ ἧς κατέβη ὁ Θεός· χαῖρε͵ γέφυρα μετάγουσα τοὺς ἐκ γῆς πρὸς οὐρανόν·
Τα βλέμματα βάραιναν, τα στόματα σώπαιναν, στο άκουσμα της υμνωδίας και το «εγώ» ταπεινώνονταν εκούσια, ως το ελάχιστο αντίτιμο που απαιτούσε η σύνδεση στην μυστική αυτή ευωχία.
Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια αναγράφω σοι η Πόλις σου Θεοτόκε … Η στιγμή του απόλυτου συντονισμού, η στιγμή που δεν άκουγες αλλότριους χτύπους, αλλά μια καρδιά γατζωμένη να πάλλεται με πείσμα στον τόνο της βυζαντινής νότας. Και μέσα από τον ποιητικό λόγο να μεταφέρεται στο εδώ και στο τώρα εν μέσω των αιώνων, το χαρμόσυνο άγγελμα, ότι η Βασιλεύουσα σώθηκε, με μπροστάρησα στον αγώνα… την Παναγιά όλων μας.
Η Παναγιά είναι παρηγοριά και στήριγμα είπε ένας εκπαιδευτικός και τα μάτια του φωτίστηκαν με μια λάμψη απόκοσμη, αλλά για αυτόν οικεία και γνώριμη. Ένας άλλος, χαμένος μέσα στις πυκνές γραμμές από το κόκκινο δερματόδετό του προσευχητάρι, επαναλάμβανε τις επευφημίες προς την Παναγία ακολουθώντας με πίστη και εμπιστοσύνη το κάθε “βήμα” του πατέρα Στέφανου.
Όπου και αν κοιτάζαμε στην γεμάτη από κόσμο εκκλησία παντού η ίδια προσήλωση, ή ίδια και απαράλλακτη σιωπή. Ένας τόπος που οι σκέψεις επιβραδύνονταν, ο νους ηρεμούσε και μέσα από την ακλόνιτη πίστη, ο καθένας βίωνε ψυχή τε και σώματι, την φευγαλέα αίσθηση του χαμένου παραδείσου
Ο πατέρας Στέφανος στον λόγο του μας είπε με συγκίνηση ότι «σήμερα ήρθαμε εδώ για να ευχαριστήσουμε την Παναγία μας, γιατί όλος ο Ακάθιστος Ύμνος είναι μια ανθοδέσμη από ευωδιαστά λουλούδια της Ανοίξεως προς τιμήν της Παναγίας μας που ήταν είναι και θα είναι η ευεργέτιδα. Πάντοτε θα μας στηρίζει, πάντοτε θα μας ενισχύει, πάντοτε θα θεραπεύει τις σωματικές και τις ψυχικές μας νόσους. Είναι η μητέρα μας και αυτό θα πρέπει όλοι μας να το κατανοήσουμε και να το βάλουμε μέσα στην καρδιά μας.»
Σε κάποιο άλλο σημείο του λόγου του ανέφερε ότι «έχουμε μάθει στην ζωή μας να παρακαλούμε, αλλά δεν έχουμε μάθει να ευχαριστούμε. Θα πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό και για αυτά που ικανοποιούνται, αλλά και για αυτά που δεν ικανοποιούνται γιατί η μη ικανοποίησή τους είναι προς το πνευματικό μας συμφέρον.» Κλείνοντας την ομιλία του παρακάλεσε την Παναγία να προστατεύει το σχολικό αυτό όπως είπε συγκρότημα, να φωτίζει και να ενισχύει τους δασκάλους για να διδάσκουν το καλό και το ορθό, αλλά και στα παιδιά μας ευχήθηκε να έχουν την φώτιση της Παναγίας και να γίνουν αποδέκτες όλων εκείνων που θα τους κάνουν καλούς και χρηστούς πολίτες.
Μετέφερε επίσης τις ευχές και την ευλογία του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου, καθώς και του οικείου ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου, ενώ έδωσε μέσα από την γλαφυρή του περιγραφή μια εκτενή εικόνα από το πρόσφατο ιεραποστολικό ταξίδι του πηδαλιούχου του Αλεξανδρινού θρόνου στο Κονγκό.
Στην Ακολουθία παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ Λεωνίδας Φοντριέ, Στέλιος Χαλκιάς, Ανδρέας Γιόσρι, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλης Λάγιος και πλήθος εκπαιδευτικών και από τις δύο Σχολές , ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος και η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών.