Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γη κρεμάσας. Την κατακλυσμιαία κορύφωση του Θείου Δράματος βιώσαμε όλοι μας ψυχή τε και σώματι την Μεγάλη Πέμπτη στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο.

Ο χτύπος της καμπάνας πένθιμος, τραχύς και απόκοσμος, έσχιζε με βία την σιωπή και έφτανε σαν αστραπή μέχρι τις εσχατιές της ύπαρξης μας, προαναγγέλλοντας την κυριαρχία του άχρονου βασιλείου, πάνω στο οργανικό και το πεπερασμένο.

Οι Πανοσιωλογιότατοι Αρχιμανδρίτες  Στέφανος και Ιωακείμ, ο Πρωτοψάλτης κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Ιεροψάλτης κ. Αλέξανδρος Μπάσης  μέσα από τα δώδεκα Ευαγγελικά σπαράγματα της μνήμης άνοιξαν διάπλατα την πύλη της συνείδησης μας ενώνοντάς μας με τις τελευταίες στιγμές του Θεανθρώπου σε αυτήν την κοσμική διάσταση.

Ακούσαμε τις Παρακαταθήκες Του προς τους μαθητές του, Τον ακολουθήσαμε στην Αρχιερατική Του προσευχή λίγο πριν να συλληφθεί και Τον είδαμε να σηκώνει τα μάτια του στον ουρανό λέγοντας: «Πατέρα, έφτασε η ώρα. Φανέρωσε τη δόξα του Υιού σου, ώστε και ο Υιός σου να φανερώσει τη δική σου δόξα»

Το ανθρώπινο εμπλέκεται με το θεϊκό. Η δισυπόστατη φύση του Θεανθρώπου στρέφει τον καθρέφτη σε καθένα από εμάς και ο θρήνος Του γίνεται θρήνος μας. Η Προδοσία, η Σύλληψη, η Δίκη, ο Γολγοθάς και η Σταύρωση ήταν τα ιερά βήματα της προδιαγεγραμμένης Του πορείας που υπέμεινε αγόγγυστα η γήινη Του φύση για να δώσει σε όλους εμάς με το παράδειγμα της ταύτισης, το μεγάλο αυτό μήνυμα.

Να μας διδάξει ότι ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός και το κλειδί για να τον κατακτήσουμε είναι η πίστη.

Πάνω στον Σταυρό του δικού του μαρτυρίου, κοιτάει βαθιά μέσα στις καρδιές μας προτρέποντάς μας να κάνουμε το πρώτο βήμα, να αφεθούμε και ας μην βλέπουμε τον δρόμο, γιατί όπως μας είπε ο δρόμος θα εμφανιστεί μέσα από την εμπιστοσύνη στον δικό Του Λόγο.

Και μέσα στο πυκνό σκοτάδι του Ιερού Ναού, ανάβει το κερί στα χέρια μας και η πίστη φωτίζει τον ανηφορικό μας δρόμο, προς την Σταύρωση και την Ανάσταση.

Την Ακολουθία των Αχράντων Παθών βίωσαν με όλη τους καρδιά τα μέλη τη Παροικίας μας μεταξύ των οποίων και  η Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ, Ανδρέας Γιόσρι, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Ντίνα Γεδεών.

Αρέσει σε %d bloggers: