Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα του απόλυτου πένθους. Η κορύφωση του Θείου δράματος, με  την Αποκαθήλωση του σώματος του Χριστού από τον Σταυρό να συμπαρασύρει και να ενσταλάζει στις καρδιές όλων μας, τον ανείπωτο πόνο της Παναγίας. «Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος», την ακούσαμε να λέει μέσα από το σπαραξικάρδιο μοιρολόι της η Αγία Μητέρα, που έμελλε να ζήσει και να αγκαλιάσει το άψυχο σώμα του παιδιού της.

Σε όλες τις Εκκλησιές της Παροικίας στο Κάιρο, οι Αιγυπτιώτες Έλληνες και οι Αραβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γίνονται μια αγκαλιά και ακολουθούν σαν ένα βουβό σμάρι ψυχών την περιφορά των Επιταφίων με τα βήματά τους να χάνονται επί γενεές γενεών στην μνήμη των αιώνων.

Ως Νέο Φώς και ekkairo.org ακολουθήσαμε και καταγράψαμε την περπατησιά της Καϊρινής μας παροικίας ξεκινώντας από τον Ιερό Κοινοτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου. Οι Πρόσκοποι μας από νωρίς το πρωί παρόντες με τον αρχηγό τους κ. Χρήστο Αντωνίου, τους βαθμοφόρους τους, αλλά και τα μικρά Λυκοπουλάκια όπως κάθε χρονιά πιστοί στο καθήκον τους, έδωσαν με την μπάντα τους τον πένθιμο τόνο της ημέρας, από τον πρώτο Επιτάφιο στον Άγιο Παντελεήμονα μέχρι τον τελευταίο στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Άγιος Παντελεήμονας

Την Θεία  Ακολουθία τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ με τον Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρο Ρηγάκη να ψέλνει τους ύμνους.

Τον Επιτάφιο κατά την λιτάνευση του, στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου κράτησαν ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι, ο Διευθυντής του Ελληνικού Νοσοκομείου κ. Σαμουήλ Λουίς, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης και η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων η Διευθύντρια του Γηροκομείου κα Αγγέλλα Χαραλαμποπούλου και πλήθος νοσηλευτών, γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων του Νοσοκομείου.

(Βίντεο Μάριος Αγιούμπ)

Άγιος Γεώργιος

Επόμενος πένθιμος σταθμός η Πατριαρχιαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο όπου κατά την Ακολουθία της Αποκαθήλωσης και του  Επιταφίου Θρήνου προεξήρχε ο  Καθηγουμένος της Ιεράς Μοής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες Ιωακείμ και Παρθένιο.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση κόσμου η δραματοποιημένη αναπαράσταση του Γολγοθά, η αποκαθήλωση του σώματος του Χριστού από τον Σταυρό, η τοποθέτησή του σε λευκό σεντόνι και τέλος η ταφή του στην ιερά κρύπτη από τον Καθηγούμενο της Μονής πατέρα Δαμασκηνό. Το δρώμενο έλαβε χώρα μπροστά από το Παρεκκλήσι του «Χριστού Νυμφαίου» στον προαύλιο χώρο της Μονής.

Δείτε εικόνες από την δραματοποιημένη αναπαράσταση (φωτογραφίες εκ της Ιεράς Μονής)

Τον Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρο Ρηγάκη συνεπικούρησε στην Αραβική απόδοση των ύμνων ο Πρωτοψάλτης και  οφφικιάλιος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Τόνυ Αττάλα καθώς και πλήθος πιστών Ελλήνων και Αράβων που απέδωσαν τις Θείες μελωδίες με αριστουργηματικό τρόπο.

Εκατοντάδες πιστών από όλα τα μέρη του κόσμου προσήλθαν για να προσκυνήσουν με ταπεινότητα την θαυματουργή εικόνα  του Αγίου Γεωργίου και να ακολουθήσουν την λιτάνευση του Επιταφίου. Οι Έλληνες Πρόσκοποι του Καΐρου μπροστάρηδες, στην κεφαλή της νεκρώσιμης πομπής, κρατούσαν με τα τύμπανά και τα πιατίνια τους το πένθιμο βήμα. Ακολουθούσαν τα νιάτα της παροικίας μας με τα εξαπτέρυγα και το Σταυρό, οι ιερείς και πίσω το ατελείωτο πλήθος. Η λιτανεία πραγματοποίησε μια μακρά διαδρομή διασχίζοντας όλο το Ελληνικό Νεκροταφείο με τους ιερείς να σταματούν την πομπή ανά τακτά χρονικά διαστήματα  για να κάνουν δεήσεις υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ανακαινιστών, των ευεργετών αλλά και των μοναχών που πέρασαν και άφησαν το στήγμα τους στην ιστορία του Αγίου Γεωργίου.

Καθώς ο Επιτάφιος έβγαινε εκτός των τειχών της Μονής, τα παράθυρα των παρακείμενων σπιτιών άνοιγαν και τα μπαλκόνια γέμιζαν από Μουσουλμάνους που παρακολουθούσαν την νεκρώσιμη πομπή με τους τοπικούς άρχοντες να προσέρχονται και να ανταλλάσσουν ευχές με τον Καθηγούμενο της Μονής.  

Τον Επιτάφιο κράτησαν ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ.Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Κοινοτικός Επίτροπος της Ε.Κ.Κ. κ. Λεωνίδας Φοντριέ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο ΑΚ.ΑΜ στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου ο Κύπριος Πρόξενος κ. Αριστόδημος Ασσιώτης. Τον σταυρό κράτησαν ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας  κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης , ο κ. Γιώργος Χαγιάτ και ο γιός του Μάριος και ο κ. Άρης Γκρουνστέιν.

Στην Ιερά Ακολουθία παρέστησαν μεταξύ άλλων η Σύμβουλος Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή, ο κ. Γεώργιος Οικονόμου Γραμματέας Πρεσβείας Β, ο κ. Γιάννης Μελαχροινούλης, Υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων, , η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας, η κα. Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, η κα Μαρία Νικολαρά από το Γραφείο Δημόσιας Δηπλωματίας ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Αδρέας Γιόσρι, η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών, o Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργος Κοκορέλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ακολουθία μεταδιδόταν απευθείας στο διαδίκτυο από τον «Φάρο της Ομογένειας»

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Δαμασκηνός στον λόγο του, αφού έκανε μια αναφορά στην σημαντική ιστορική διαδρομή του Μοναστηριού ευχαρίστησε από καρδιάς τους παριστάμενους για την παρουσία τους, καθώς και τις Αρχές της περιοχής για την αρωγή τους και μετέφερε σε όλους την αγάπη και την σκέψη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β καθώς και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου.

(βίντεο Χάιδω Ζώτου)

Παναγίτσα Ηλιούπολη

Κατάμεστος από κόσμο ο Ιερός Ναός της Παναγίας στην Ηλιούπολη με τους  Πανοσιολογιώτατους  Αρχιμανδρίτες Μιχαήλ και Θεόδωρος και Παρθένιος να τελούν την Ακολουθία της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου Θρήνου, ενώ τους ύμνους έψαλε ο Αραβόφωνος Πρωτοψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα. Η μπάντα των Αραβόφωνων Προσκόπων παιάνιζε πένθημα κατά την λιτάνευση του Επιταφίου τον οποίον κρατούσαν με κατάνυξη ο Επίτροπος της Εκκλησίας της Παναγίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης κ. Ζαχαρίας Φούμελης, ο Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων Χριστιανών κ. Κλώντ Νακάς, ο Επίτροπος της Εκκλησίας κ. Αίσα Σεραφίμ και ο κ. Νάεντ Ζαρίφα.

φωτ. Ζαχαρίας Φούμελης

Άγιος Κωνσταντίνος

Η πένθιμη πομπή κατέληξε νοερά σαν τελευταία της στάση πριν τη ζωογόνο Ανάσταση του Θεανθρώπου στον Ιερό  Κοινοτικό Ιερός Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικοδήμος τέλεσε με τον Μέγα Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Στέφανο τις Ιερές Ακολουθίες.

 Πολυπληθής και σε αυτόν τον Ιερό Ναό η παρουσία της παροικίας με τους  Προσκόπους μας να τηρούν για ακόμα μια φορά την τάξη, να αποδίδουν τιμές και να οδηγούν την ιερή Λιτανεία του Επιταφίου. Συγκινητική ήταν η στιγμή της Ακολουθίας που η μικρή Εφραιμία Τσιλιγκάκη, κόρη του Έλληνα ΑΚ.ΑΜ έρανε με μύρο και σκόρπισε πέταλα λουλουδιών πάνω στον Άγιο Τάφο.

Η περιφορά του Επιταφίου έγινε περιμετρικά του Ιερού Ναού υπό τους πένθιμους ήχους της μπάντας των Προσκόπων. Το Σταυρό κράτησαν  ο κ. Παύλος-Θαδδαίος Ελευθεριάδης και ο κ. Κωνσταντίνος Τσιλιγκάκης  και την εικόνα ο κ. Άρης Γκρουνστείν ενώ τον Επιτάφιο κρατούσαν: ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου,η Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ο ΑΚ.ΑΜ στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, η Σύμβουλος Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή, ο Κύπριος Πρόξενος κ. Αριστόδημος Ασσιώτης, ο Κοινοτικός επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ 

Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας  «ΌΜΗΡΟΣ» κ. Λάμπρος Μπενοβίας , η Διευθύντρια των Γραφείων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Γιάννα Καρδάση.

Αρέσει σε %d bloggers: