Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Σε ατμόσφαιρα ιερής κατάνυξης και βαθιάς μυσταγωγίας βιώσαμε ψυχή τε κα σώματι το χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου  στον κατάμεστο από κόσμο Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Οι Έλληνες Πάροικοι του Καΐρου, αλλά και δεκάδες συμπατριώτες μας από όλα τα μέρη της Ελλάδας που βρίσκονταν τις Άγιες αυτές ημέρες στο Κάιρο, επέλεξαν τον περίλαμπρο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου για λάβουν από τα χέρια του Μεγάλου Εκκλησιάρχη Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδίτη Στέφανου το Άγιο Αναστάσιμο Φως και να ακούσουν τον Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης να αποδίδει τους ύμνους με την καλλικέλαδη φωνή του.

Η Ωραία Πύλη σφραγίστηκε στις 11 το βράδυ και ο Ναός βυθίστηκε απ’ άκρη σε άκρη στο έρεβος της νύχτας, μονωμένος ενεργειακά από ότι επίβουλο και επιβλαβές. Η προετοιμασία της μετάβασής από το Σκότος στο Φως ξεκίνησε. Ο Πρωτοψάλτης πήρε την θέση του στο πλάι του Ιερού Βήματος ψάλλοντας τους ύμνους, ενώ ο Ιερέας έστεκε γαλήνιος και έτοιμος να επιτελέσει το ιερό του καθήκον.

Μια στιγμή μέθεξης, που ο χρόνος χάνει την συμβατική του αλληλουχία. Ο νους σωπαίνει και η καρδιά ανοίγει από εμπιστοσύνη και πίστη στο απόκοσμο που την στιγμή αυτή μετουσιώνεται σε κοσμικό και απτό.

Το κερί από τα χέρια του πατέρα Στέφανου πλησιάζει  την ιερή καντήλα με το Άγιο Φώς και η μετάβαση γίνεται πραγματικότητα. Σηκώνει το φλογισμένο κερί ψηλά στα χέρια του , ανοίγει την Πύλη και με όλη την δύναμη της καρδιά του προσκαλεί όλους «Δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός»

Τα κεριά, μα πάνω από όλα οι ψυχές όλων πλησιάζουν κοντά. Παίρνουν την Αγάπη, την Ελπίδα μέσα από την φλόγα που τρεμοπαίζει και την μοιράζουν ο ένας στον άλλον. Οι καρδιές γλυκαίνουν ακολουθώντας την φλόγα που μεταπηδά εκούσια, με τα πρόσωπα να φωτίζονται από αυτό το ζωογόνο θάμπος.

Κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο στα χέρια του μας οδήγησε όλους έξω από τον Ναό, στην απλωσιά της νύχτας και με τα Άγιο Φως στα χέρια μας αναγγέλλει στεντορία τη φωνή ότι ο Χριστός Αναστήθηκε, και ο Θάνατος νικήθηκε. «Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος

Το μήνυμα μεταδίδεται από στόμα σε στόμα και η απάντηση ότι «Αληθώς Ανέστη» μεταφέρεται εν μέσω του χαρμόσυνου και εκκωφαντικού παιάνα των Προσκόπων του Καΐρου από τα χαμογελαστά πρόσωπα και τις αγκαλιές της Αγάπης.

Ο πατέρας Στέφανος  στην συνέχεια γεμάτος χαρά ευχαριστεί όλους τους παριστάμενους για την παρουσία τους σε αυτή την μεγάλη και σημαντική στιγμή της Ορθόδοξης Πίστης μας και μεταφέρει την αγάπη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου, καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου.

Την Αναστάσιμη ημέρα  την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα  Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ενώ παρέστησαν επίσης ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι,  η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο Κύπριος Πρόξενος κ. Αριστόδημος Ασσιώτης, ο ΑΚ.ΑΜ στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης ο πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας  κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας. Την Ελληνική μας Πρεσβεία στο Κάιρο εκπροσώπησε  η Σύμβουλος κα Μαρία Κεχρή, ενώ παρέστη ο κ. Γεώργιος Οικονόμου Γραμματέας Πρεσβείας Β, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων, ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, η κα Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας.

Αρέσει σε %d bloggers: