Την Κυριακή του Πάσχα στον Καθεδρικό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι του Καΐρου τελέσθηκε με περισσή λαμπρότητα ο Εσπερινός της Αγάπης προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου και πλήθος ιερέων από τις Εκκλησίες του Καΐρου.

Τους ύμνους της ημέρας έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης, ενώ πολλοί ήταν οι Πάροικοι που προσήλθαν για να βιώσουν την μυσταγωγική θαλπωρή του Ευαγγελικού Λόγου.

Μέσα από το Ίερό κείμενο του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου, αποσπάσματα του οποίου ακούστηκαν στον Εσπερινό της Αγάπης, ο αναστημένος Χριστός εμφανίζεται στους μαθητές του πριν αναληφθεί στους ουρανούς δείχνοντάς σε όλους μας μέσα από την σύντομη επίγεια του περπατησιά, αλλά πάνω από όλα μέσα από το δικό του παράδειγμα πάνω στον σταυρό του μαρτυρίου, ότι η συγχώρεση είναι η άλλη όψη της Αγάπης και μόνο μέσα από την συγχώρεση και την αλληλοπεριχώρηση θα μπορέσουμε να γευτούμε τα αγαθά της ερχόμενης Βασιλείας.

Ο θεάνθρωπος νίκησε τον θάνατο. Πάτησε τις συντριμμένες πύλες του Άδου και μέσα από την εμφάνισή τους στους μαθητές του δίνει σε όλους μας την δύναμη και την ελπίδα που χρειαζόμαστε για να αντέξουμε τον προσωπικό μας Γολγοθά.

Συγκινητική η στιγμή της τελετουργίας που η Ευαγγελική περικοπή διαβάζεται σε διάφορες γλώσσες και η αλήθεια Της ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου αποδεικνύοντας την οικουμενικότητα του Θείου Λόγου.

Ακούσαμε αρχικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο να διαβάζει την περικοπή στην «μητρική» Ευαγγελική γλώσσα που είναι η Ελληνική. Στην συνέχεια ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου πατέρας Δαμασκηνός στην Αραβική, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεόδωρος στην Αγγλική και τέλος ο πατέρας Ιωσήφ στην Γαλλική γλώσσα.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Πασχαλινό μήνυμα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’.

Μετά την απόλυση της Ιεράς Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος,  μοίρασε στους πιστούς το Πασχαλινό κόκκινο αυγό.

Την γιορτινή ημέρα παρέστησαν μεταξύ άλλων η  Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή και ο Κύπριος Πρόξενος κ. Αριστόδημος Ασσιώτης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης.

Αρέσει σε %d bloggers: