Της Αιγύπτου μέγαν πολιούχον αξίως υμνήσωμεν ” (Στιχηρόν Εσπερινού ) 

Με την σεπτή ευλογία της ΑΘΜ του Παπά και Πατριάρχου μας κ.κ. Θεοδώρου και την συμπροσευχητική παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου , εορτάσαμε στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, την ιερά μνήμη του ιδρυτού της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.  

Ο Απόστολος Μάρκος σύμφωνα με την αγιολογική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και κατά τον Άγιο Επιφάνιο Κύπρου, προερχόταν  από τον κύκλο των 70 Μαθητών του Κυρίου μας .  

Ήταν μάλλον Κυπριακής καταγωγής . Η ευλαβεστάτη μητέρα του Μαρία ήταν εκ των μαθητριών του Χριστού “αἵτινες διηκόνουν αὐτῷ ἀπὸ τῶν ὑπαρχόντων αὐταῖς.” 

Ο Μάρκος είχε κατά την συνήθεια της εποχής (Ρωμαϊκή περίοδος ) και δεύτερο όνομα  Ιωάννης. 

Συνέγραψε το Ευαγγέλιο που φέρει το όνομα του . Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνος οι ερευνητές  όπως μας αναφέρει ο αείμνηστος καθηγητής της Καινής Διαθήκης Ιωάννης Καραβιδόπουλος ,  θεωρούσαν το Ευαγγέλιο του ως το νεότερο εκ των Ευαγγελίων του Ματθαίου και του Λουκά 

Νεότερες μελέτες κατά τον 20 ο αιώνα τεκμηρίωσαν την άποψη ότι είναι το πρώτο  που γράφηκε και μάλιστα αποτέλεσε πηγή των άλλων λεγομένων συνοπτικών Ευαγγελίων . Τόπος συγγραφής κατά τον Κλήμεντα Αλεξανδρείας θεωρείτε η Ρώμη . 

Εκεί  βρέθηκε συνοδεύοντας τον Πρωτοκορυφαίο  Απόστολο Πέτρο . Λέγουν οι ειδικοί πως ο  Μάρκος κατέγραψε στο Ευαγγέλιο του,  τις διηγήσεων του Αποστόλου Πέτρου . Ο Πέτρος στην Α!  καθολική  επιστολή του τον ονομάζει υιό του ! 

Ο  Μάρκος κατά αρχάς είχε  συνοδέψει στις περιοδείες τους , τους  Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα ο οποίος ήταν κατά σάρκα θείος του . 

Κατά τα τέλη του έτους 62 μ.Χ. με αρχές  του  63μ.Χ. ήλθε στην Θεοβάδιστο Νειλοχώρα και μετέφερε στους Αιγυπτίους το χαρμόσυνο  μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού . 

“Την Αίγυπτον, την πριν εν σκότει, Κύριε, Παρθένου Θεομήτορος κατελάμπρυνας ως βρέφος προελθών, ταύτης θριαμβεύσας τα σεβάσματα ταις διδαχαίς του θεηγόρου Μάρκου, φιλάνθρωπε.” (Θεοτοκίον κανόνος Αγίου )

 Η διδασκαλία του έγινε αποδεκτή από κάποιους  φιλοσόφους της Αλεξάνδρειας οι οποίοι είχαν ήδη απορρίψει πολλές δοξασίες των Αρχαίων Ελλήνων και των άλλων Θρησκειών της εποχής και περίμεναν την Αλήθεια. Περιόδευσε και κύρηξε επίσης στην Κυρήνη, Λιβύη, Πεντάπολη και Βαρβαρική .( Μαρόκο και Τυνησία )

Φυσικά αντιμετώπισε και πολλές αντιδράσεις . Κακόβουλοι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν κατά την εορτή του Πάσχα 2 Απριλίου του 63 μ.Χ   και τον φυλάκισαν. Την επόμενη τον  έσυραν στους δρόμους της πόλεως  και έτσι μαρτυρικά τελείωσε τον βίο του ποτίζοντας το δέντρο της Ορθοδόξου πίστεως με το αίμα του . 

Οι Χριστιανοί τίμησαν την μνήμη τους με την ανέγερση λαμπρού ιερού ναού όπου κατέθεσαν το Τίμιο Λείψανο του .

 Κατά τον 14ο αιώνα  το έκλεψαν Βενετοί ναυτικοί ειδικά απεσταλμένοι , οι οποίοι το μετέφεραν στην Βενετία . Βρίσκεται μέχρι σήμερα  φυλασσόμενο στον περικαλλή Ιερό Ναό του  της όμορφης πόλης. Η Βενετία συνδέθηκε με το Απόστολο και σύμβολο της έγινε το λιοντάρι  

 Στο 4ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης του Ιωάννου οι τέσσερις Ευαγγελιστές  συμβολίζονται :ο Ματθαίος με έναν Άγγελο ,ο Μάρκος με ένα λιοντάρι ,ο Λουκάς με ένα μόσχο και ο Ιωάννης με ένα αετό

Ο Μάρκος, περιγράφει στο Ευαγγέλιο του κυρίως τα θαύματα του Κυρίου μας τα οποία δείχνουν την δύναμη Του. Δείχνουν το ηγεμονικό και βασιλικό χαρακτήρα Του. Για τον λόγο αυτό  εικονίζεται με  το λιοντάρι ,το οποίο έχει ηγεμονικό χαρακτήρα δυναμικότητα και δεσπόζει όλων των άλλων ζώων. 

 Στην πόλη του Καΐρου στην περιοχή Χαρέτ Ελ Ρουμ υπήρχε Ιερός Ναός προς τιμήν του . Κατά τις ιστορικές μαρτυρίες σ’ αυτόν τον ναό τον Μάρτιο του 1820  έγιναν οι ορκωμοσίες των νέων μελών της Φιλικής Εταιρείας από τον ελθόντα  για τον λόγο τούτο στην Αίγυπτο , Φιλικό Αντώνιο Πελοπίδη. 

Στον περίβολο του  Ιερού Ναού ο Άγιος Νεκτάριος, κατά την διακονία του στο Κάιρο ως Πατριαρχικός Επίτροπος (1886 –  1890 ), μετέτρεψε 10 μικρούς οικίσκους σε χώρο διαμονής πτωχών . 

Μέχρι το 1961 που ιδρύθηκε το νέο φιλανθρωπικό κατάστημα του Γηροκομείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στην περιοχή Αμπασία, ζούσαν εκεί δυστυχώς σε άθλιες συνθήκες  36 γέροντες, πτωχοί και ανήμποροι .       

“Ονειδος της παροικίας το γηροκομείο της Χαρέτ Ελ Ρουμ το είχε χαρακτηρίσει ο Ν. Πιεράκος

 Δυστυχώς σήμερα ο Ιερός Ναός βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση και σε χέρια ξένων της Ορθοδόξου πίστεως . 

Ταπεινά ευχόμεθα όπως το Κλέισμα του Θρόνου και η απαρχή της Αλεξάνδρειας κατά τον υμνογράφο , διαφυλάττει τον 126 διάδοχο του , τον Παπά και Πατριάρχη ημών κ.κ. Θεόδωρο το Β! εις έτη πολλά  

Δια των πρεσβειών Του δε όπως  καρποφορεί το μεγάλο ιεραποστολικό έργο που με κόπους και θυσίες επιτελείται στην Αφρικανική Ήπειρο προς δόξαν του Αναστάντος Κυρίου μας

Κείμενο και εικόνες: Αρχιμανδρίτης Στέφανος, Μέγας Εκκλησιάρχης Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.