Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Την Κυριακή 28 Μαΐου στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο η Αθανασία Δημοπούλου και ο Σερίφ Μίτρη ανέβηκαν μαζί τα σκαλιά της εκκλησίας, και αντάλλαξαν τους όρκους της αιώνιας αγάπης τους, παίρνοντας την ευχή και την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’, ο οποίος και τέλεσε το μυστήριο του γάμου τους.

Με αυτές τις λίγες λέξεις θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τηλεγραφικά την είδηση για το ευτυχές γεγονός ενός ερωτευμένου ζευγαριού που αποφάσισε να δηλώσει ενώπιων Θεού και ανθρώπων την επιθυμία του να πορευτεί μαζί στο διηνεκές της ύπαρξής τους.

Τι πραγματικά συνέβη όμως αυτό το Κυριακάτικο ανοιξιάτικο απόγευμα στον Άγιο Κωνσταντίνο;

Ένα πανήγυρι ατόφιας ζωής συνέβη. Μεγάλο και σπουδαίο, και τυχεροί, όλοι εμείς που το γευτήκαμε από κοντά.  

Όπου και να στρέφαμε το βλέμμα μας η αίσθηση ήταν ίδια, το μόνο που άλλαζε ήταν οι εκάστοτε πρωταγωνιστές της στιγμής.

Αλλά ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από νωρίς το απόγευμα μπροστά από την μεγάλη ξύλινη θύρα του Ναού, στο μεγάλο πλατύσκαλο παιζόταν η πρώτη πράξη με τον γνωστό φυσικά σε όλους μας τίτλο  «περιμένοντας την νύφη».

Οι μικροί μπόμπιρες έκλεβαν στην κυριολεξία την παράσταση με τα αγόρια να φοράνε μαύρο παντελόνι, άσπρο πουκάμισο και τιράντες και τα κορίτσια άσπρα αέρινα φορέματα. Πειράγματα, γέλια και χαμόγελα από τα παιδάκια που κοιτώντας τους στα μάτια καταλάβαινες ότι είχαν πλήρη συναίσθηση ότι ο ρόλος τους είναι απλά… σπουδαίος και εξόχως σημαντικός.

Στην πρώτη λοιπόν γραμμή της υποδοχής μαζί με τα άλλα παιδάκια, η Κωνσταντίνα, ο Αλέξης και ο Νικόλας, οι μαθητές της Αθανασίας από την πρώτη δημοτικού. Καμάρωναν και φούσκωναν όλο περηφάνια, και όταν τους ρωτήσαμε για την κυρία τους να πούνε κάτι, απάντησαν με μια φωνή, λες και την περιμένανε αυτήν την ερώτηση, ότι είναι η καλύτερη κυρία του κόσμου.

Πιο δίπλα στεκόταν ο Σερίφ. Ευτυχισμένος και γελαστός «ροκάνιζε»  τον χρόνο της γλυκιάς του αναμονής παρέα με τους φίλους του. Εμβόλιμα στο «κάδρο» έμπαιναν χωρίς καμία προειδοποίηση, η μητέρα του Αρλέτ, ο πατέρας του Σάμι, άλλοι συγγενείς και φίλοι που τον καλούσαν είτε να φωτογραφηθεί μαζί τους, είτε να διαχειριστεί κάποια προβλήματα που ανέκυπτε και χρειαζόταν την προσοχή του. Άλλαζε για λίγο η έκφρασή του από γελαστή σε σοβαρή και τούμπαλιν.

Όλα αυτά βέβαια μέχρι την στιγμή που τίποτα άλλο δεν είχε σημασία γιατί η Αθανασία έκανε την εμφάνισή της συνοδευόμενη από τον πατέρα της Σπύρο, ο οποίος άφησε με συγκίνηση το χέρι της κόρης του από τα δικά του χέρια και το έβαλε με εμπιστοσύνη και πίστη στα  χέρια του Σερίφ, του άντρα που αγάπησε.

Μια γλυκύτατη δεσποινιδούλα έραινε με ροδοπέταλα την είσοδό του ζευγαριού στην Εκκλησία και ακολουθούσαν «ο θίασος της χαράς», με τους μικρούς μαθητές, αλλά και τους στενούς φίλους και τους  συγγενείς της Αθανασίας και του Σερίφ να παίρνουν την θέση τους στο πλάι τους.

 

Το μυστήριο του γάμου ξεκίνησε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο να τους ευλογεί και μέσα από τα βαθυστόχαστα λόγια μιας ευχής να τους παροτρύνει λέγοντας «…προσκολληθήσεται τῇ ἰδίᾳ γυναικί, καὶ ἔσονται οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν· καί, οὓς ὁ Θεὸς συνέζευξεν, ἄνθρωπος μή χωριζέτω…»

Στάθηκε μπροστά στο ζευγάρι, ύψωσε τα στέφανα πάνω από το κεφάλι τους και ένωσε τις καρδιές τους για πάντα.

Στο αποκορύφωμα της μυσταγωγικής τελετής ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου πατέρας Δαμασκηνός κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο πήρε το ζευγάρι από τα χέρια διαγράφοντας μαζί τους, τον πρώτο κύκλο της κοινής τους ζωής, μέσα από τον συμβολικό χορό του Ησαΐα.

«Αγαπημένα μου παιδιά. Είμαι τόσο ευτυχισμένος και τόσο χαρούμενος που ήρθα κοντά σας για να βρεθώ στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας. Θέλω το χαμόγελο πάντα στα χείλια σας, το φως πάντα στα μάτια σας και η αγάπη πάντα στην καρδιά σας» Με αυτά τα λόγια ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου ευχήθηκε βίον αναθόσπαρτον και όλα τα καλά στο νέο ζευγάρι, ενώ τους προσέφερε ως προσωπικό του δώρο μια καλαίσθητη εικόνα της Παναγίας.

Το ζευγάρι βγήκε από την εκκλησία στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως παντρεμένοι πλέον, με όλους τους καλεσμένους να τους ρίχνουν ρύζι για να σιγουρευτούνε ότι ο γάμος αυτός θα ριζώσει.

Με χαμόγελα, πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες, ευχές και αγκαλιές έπεσε η αυλαία της τελετής του γάμου στον Άγιο Κωνσταντίνο και ξεκίνησε το γλέντι στο πανέμορφο μπαλκόνι του ξενοδοχείου Marriott στο Νταγκάμο. Όλη η ένταση της ημέρας εκτονώθηκε σε μια στιγμή με την είσοδο του ζευγαριού να δυναμιτίζει στην κυριολεξία την ατμόσφαιρα τραγουδώντας και χορεύοντας το πασίγνωστο τραγούδι του Κωνσταντίνου Αργυρού  «Μαζί σου ο κόσμος αλλάζει και μόνο αυτό με νοιάζει… μέχρι το τέλος, θα χορεύουμε μαζί… δεν με νοιάζει το πού… δεν έχει νόημα να είμαι αλλού”.

Δείτε την εντυπωσιακή είσοδο του ζευγαριού (βίντεο Χρίστος Παπαδόπουλος)

Για πολλές ώρες ζήσαμε ένα μαγικό και αξέχαστο πάρτυ που τα είχε πραγματικά όλα. Ατελείωτος χορός με Ελληνικά και Αιγυπτιακά τραγούδια, πλούσιο γεύμα, ποτά μα πάνω από όλα κέφι σε αμείωτη και αυξανόμενη ένταση που έκανε όλους μας να μην θέλουμε να κάτσουμε.

Το γλέντι έφτασε στο τέλος του αργά το βράδυ με τους νεόνυμφους να αποχαιρετούν όλους μας με την καρδιά τους γεμάτη χαρά για αυτή την μεγάλη ημέρα της ζωής τους.

Τις ευχές για μια ευτυχισμένη ζωή, αντάλλαξαν μεταξύ πολλών άλλων με το ζευγάρι ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, οι Κοινοτικοί Επίτροποι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.κ Λεωνίδας Φοντριέ, Ανδρέας Ρούσσος, Στέλιος Χαλκιάς, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρουκ. Χρίστος Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών, η αναπληρώτρια συντονίστρια εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, οι εκπαιδευτικοί και συνάδελφοι της Αθανασίας από τα Ελληνικά σχολεία του Καΐρου, οι συνάδελφοι και φίλοι ιατροί του Σερίφ και πολλοί συγγενείς και φίλοι που ταξίδεψαν από την Πάτρα, την Νορβηγία και την Γερμανία για να βρεθούν κοντά τους την μαγική αυτή ημέρα. Κουμπάροι του ζευγαριού, ο κ. Σαχίρ Μίτρη αδελφός του Σερίφ, και η κα Γιούλη Τσόγκα φίλη Αθανασίας. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τους ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ριγάκης και ο Αραβόφωνος Πρωτοψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα

Ώς ΝΕΟ ΦΩΣ και ekkairo.org ευχόμαστε στην Αθανασία και τον Σέριφ υγεία, ευτυχία και όλα τα καλά να έρθουν αβίαστα στην ζωή τους.

Αρέσει σε %d bloggers: