Μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με την κάλπη των Αποδήμων να στήνεται το Σάββατο 24 Ιουνίου στις επτά το πρωί στο 1ο Εκλογικό Κέντρο του Καΐρου στο χώρο του θεάτρου της Αχιλλοπουλείου Ελληνικής Σχολής στην Ηλιούπολη.

Στην δεύτερη και καθοριστική αναμέτρηση οι εκλογικοί συνδυασμοί συμμετείχαν με τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, άνευ σταυρού προτίμησης για τους υποψηφίους.

Το εκλογικό υλικό είχε καταφτάσει από τις προηγούμενες ημέρες με διπλωματική αποστολή στην Ελληνική Πρεσβεία η οποία ήταν και η αρμόδια Αρχή για την διενέργεια των εκλογών. Από την Ελλάδα προσήλθε ως επόπτρια των Εκλογών η Εφέτης Αθηνών κα Οικονόμου Ιωάννα, συνοδευόμενη από τον Γραμματέα κ. Αναστάσιο Χριστοφορίδη. Από την παροικία κληρώθηκε ως Δικαστικός αντιπρόσωπος ο κ. Γεώργιος Οικονόμου και μέλη της εφορευτικής επιτροπής οι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Απόστολος Γυφτογεωργίου και Βασίλειος Πουλαρίκας. 

Οι εγγεγραμμένοι πολίτες στους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων Ελλήνων της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής έφτασαν σε αυτές τις εκλογές τα 57 άτομα, 43 εκ των οποίων ήταν από την Αίγυπτο, με τους υπόλοιπους να διαμοιράζονται στο Ισραήλ, το Μαρόκο, την Αιθιοπια και την Λιβύη.

Γύρω στις 12 το μεσημέρι ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου  κατέφθασε στο εκλογικό κέντρο και αφού ενημερώθηκε για την εύρυθμη ροή της διαδικασίας συνεχάρη όλα τα μέλη της εκλογικής επιτροπής.

Με την δύση του ηλίου στις επτά το απόγευμα η εφορευτική επιτροπή άνοιξε την κάλπη . Καταμετρήθηκαν 43 ψηφοδέλτια που θα αποσταλούν την Κυριακή 25 Ιουνίου στην κεντρική εφορευτική επιτροπή της Αθήνας για να καταμετρηθούν με τα υπόλοιπα από όλη την Ελληνική επικράτεια.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν προσήλθε στο εκλογικό κέντρο χωρίς να έχει την δυνατότητα να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στον τόπο διαμονής του στην Αίγπυπτο παρότι  είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας. «Είναι κωμικοτραγικό να μπορώ να πάρω ένα αεροπλάνο και να ψηφήσω αύριο στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα και να μην έχω αυτή την δυνατότητα από τον τόπο διαμονής μου στο Κάιρο, ενώ ο νέος νόμος διατείνεται ότι οι απόδημοι Έλληνες μπορούν να ψηφήσουν από τον τόπο διαμονής τους» μας είπε ο κύριος Μιχάλης Γκρουνστέιν αναδεικνύοντας τα σημεία που θα πρέπει να βελτιωθούν στις επόμενες αναμετρήσεις.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου είχε φροντίσει από το πρωί για ότι χρειαζόταν τα μέλη της επιτροπής για να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη η δωδεκάωρη εκλογική ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της διαδικασίας και αφού ο «σάκος» έκλεισε, η Ελληνική Στέγη με την γνωστή ποιότητα των εδεσμάτων της προσέφερε γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Δείτε εικόνες από την εκλογική ημέρα στον Κάιρο

Αρέσει σε %d bloggers: