Η Αμπέτειος Σχολή ιδρύθηκε από τους αδελφούς Γεώργιο, Ραφαήλ και Ανανία Αμπέτ το 1860, ενώ σύμφωνα με το Θεμελιώδη Κανονισμό της πρόεδρος της διοικητικής της εφορείας είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Σινά. Βάσει αυτού ιδρύθηκε το 1861 και το Ίδρυμα Αμπετείου Σχολής.

Σε αυτή τη Σχολή – που  πρώτος διευθυντής της διετέλεσε ο Έλληνας αγωνιστής του 1821 και ανάπηρος πολέμου Αθανάσιος Βιολέτας – αναγνωρίζουν μέχρι σήμερα όλοι οι Καϊρινοί τα σημαντικότατα πνευματικά και εκπαιδευτικά εφόδια που έλαβαν, τα οποία αποτέλεσαν στέρεο υπόβαθρο και εφαλτήριο για τη μετέπειτα ζωή και σταδιοδρομία τους ανά τον κόσμο. 

Και είναι τόσο σπουδαία η ιστορική της πορεία στο χρόνο, που καθιστά ακόμη πιο σημαντική την τιμητική διάκριση που επιδόθηκε από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος της Σεβασμιώτο Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.κ. Διαμιανό στον καταξιωμένο Ιστορικό του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού κ. Νίκο Νικηταρίδη :

¨Για το σύνολο του πολύτιμου έργου του που αφορά τη μελέτη και καταγραφή της ιστορίας των εξ Αιγύπτου Ελλήνων στην προαγωγή και διάδοση τα μέγιστα συνέβαλε¨.

Αρέσει σε %d bloggers: