Τίτλοι τέλους για τον Σ.Ε.Α.Α.Σ, το ιστορικό αυτό Σωματείου των αποφοίτων της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου που στα 91 χρόνια της αδιάλειπτης λειτουργίας του πρωταγωνίστησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του, στις λαμπρότερες αναμνήσεις όλων των Ελλήνων του Καΐρου.
Αποτέλεσε αναμφισβήτητα τον άρρηκτο συνδετικό ιστό όλης της Καϊρινής Παροικίας που αποφοίτησε από την μεγάλη αυτή Ελληνική Σχολή, αλλά και το σημείο αναφοράς της γλυκιάς σχολικής νιότης που ο κάθε Αμπετειανός Αιγυπτιώτης κουβαλούσε στην καρδιά του.
Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου αποφασίστηκε η τελική διάλυση του Σωματείου. Η ατμόσφαιρα της Συνέλευσης ήταν βαριά, έστω και αν στην σκέψη όλων των παριστάμενων η διάλυση ήταν η μόνο λύση μετά τον μονόδρομο που χάραξε και η τελευταία δικαστική απόφαση που κλείδωσε στην κυριολεξία την πόρτα του κτηρίου του Σ.Ε.Α.Α.Σ.
Στο τραπέζι του προεδρείου κάθονταν επάξια τα 3 εναπομείναντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Α.Α.Σ ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Βαδής, ο Ταμίας κ. Άγγελος Αθανασούλης και η Γραμματέας κα. Βάσω Χαραλάμπους που μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση των κ.κ Αλέξανδρου Καζαμία και Στέφανου Αργυρίου κράτησαν με παρρησία την αξιοπρέπεια του Σωματείου μέχρι την τελευταία ημέρα της λειτουργίας του.
Ο κ. Νικόλαος Βαδής πήρε πρώτος τον λόγο και αφού αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Σωματείου και στην σημαντικότητά του στα Παροικιακά δρώμενα έθεσε στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης τις τρείς εναλλακτικές προτάσεις που συνοψίζονταν: στην συγχώνευση του Σ.Ε.Α.Α.Σ με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, στην αναστολή της λειτουργίας του Σωματείου και στην τελική του διάλυση, με τον ίδιο να προτείνει στα μέλη να επιλέξουν την λύση της συγχώνευσης.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής πήρε στην συνέχεια τον λόγο και υπερθεμάτισε προτείνοντας την λύση της διάλυσης του Σ.Ε.Α.Α.Σ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πράγματι η προοπτική της διάλυσης τους Σ.Ε.Α.Α.Σ. είναι μια στενάχωρη απόφαση και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η πραγματικότητα μας υποχρεώνει να ξυπνήσουμε.» Ο κ. Καβαλής σχολιάζοντας της πρόταση του κ. Βαδή για συγχώνευση ανέφερε ότι «κινείται στην σωστή κατεύθυνση της ενότητας, με την μόνη διαφορά ότι στην περίπτωση του Σ.Ε.Α.Α.Σ επί της ουσίας δεν έχουμε κάτι να συνεχίσουμε ως Ελληνική Κοινότητα από το ιστορικό αυτό Σωματείο».
Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου εξέφρασε την θλίψη της για την διάλυση του Σωματείου ενώ μοιράστηκε τον προβληματισμό της για την διάσωση του πολύτιμου αρχείου τους Σ.Ε.Α.Α.Σ και πρότεινε αν υπάρχει ανάγκη να διατεθεί χώρος από το Γενικό Προξενείο για να στεγαστούν προσωρινά τα αρχεία του Σωματείου. Ο κ. Καβαλής ευχαρίστησε την κα Γενική Πρόξενο και ενημέρωσε τα μέλη της συνέλευσης ότι θα δρομολογηθεί η επέκταση του «Αρχείου» λόγω του μεγάλου του πλέον όγκου και υποσχέθηκε την βέλτιστη ανάδειξη όλων των αρχειακών αντικειμένων που θα παραλάβει από το Σ.Ε.Α.Α.Σ.
Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς, η Πρόεδρος του Φιλανρθωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία» κα Ευαγγελία Θηραίου, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, ο Κοινοτικός Επίτροπος της Ε.Κ.Α. κ. Βασίλης Ζουές
(φωτογραφίες και βίντεο κ. Βασίλης Ζουές)