Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο
02/08/2023
Μία σημαντική πρωτοβουλία από τον κ. Αντώνη Καζαμία και ένα φιλόδοξο σχέδιο από το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου
07/08/2023
Show all

Ταξίδι αστραπή Μητσοτάκη στην Αίγυπτο και συνάντηση με Αλ Σίσσυ.Υπόμνημα από Ε.Κ.Κ. στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σύντομη αλλά παραγωγική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσημη συνάντησή που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο στο Ελ Αλαμέιν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσσυ.

Το Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκος Δένδιας ενώ από Αιγυπτιακής πλευράς πέραν των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας παρέστησαν στις επιμέρους συναντήσεις και οι υπουργοί Ενέργειας και Φυσικών πόρων, θέτοντας την ενεργειακή ατζέντα στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Κατά την συνάντηση των δύο αντρών έγινε εκτενής επισκόπηση των διμερών θεμάτων που συνδέουν τις δύο χώρες με επίκεντρο την ηλεκτρική διασύνδεση τους, μέσω του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος που χαίρει και της Ευρωπαϊκής στήριξης. Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της μετανάστευσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρει ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εργατικά χέρια από την Αίγυπτο που είναι αναγκαία στην ελληνική οικονομία, και συγκεκριμένα στον πρωτογενή τομέα καθώς και στον κατασκευαστικό τομέα.

Στην συνάντηση  τέθηκαν επίσης και οι βάσεις για την δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου εντός του 2024, ενός θεσμικού οργάνου που σκοπό θα έχει την συνεχή διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς του κοινού ενδιαφέροντος. «Ελπίζουμε ότι το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην πατρίδα μας, τους πρώτους μήνες του 2024, όπου θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν την σχέση προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδος και της Αιγύπτου και των δύο λαών μας.» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη επίσης τον κ. Αλ Σίσσυ για την πολύτιμη βοήθεια της Αιγύπτου στην μάχη κατά των πυρκαγιών στην πατρίδα μας.

«Όπως γνωρίζετε με τον πρόεδρο Σίσσυ έχω μια εξαιρετική προσωπική σχέση και είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω το στρατηγικό βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου και να ευχαριστήσω και την Αίγυπτο για την κίνηση την οποία έκαναν να στηρίξουν την πατρίδα μας αποστέλλοντας στρατιωτικά ελικόπτερα, να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης μετά τις συνομιλίες που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, επισκέφθηκε το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη μάχη του Ελ Αλαμέιν και κατέθεσε στεφάνι στην μνήμη τους. Τον υποδέχθηκαν  η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος, ο οποίος και  ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφιάδης, η Γενική Πρόξενος στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο Γενικός Πρόξενος της Αλεξάνδρειας κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κα. Λιλίκα Θλιβίτου καθώς και άλλοι επίσημοι και από της δύο Ελληνικές κοινότητες.

Μετά το πέρας της τελετής στο Ελληνικό μνημείο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης  εξέφρασαν τα αμοιβαία αισθήματα σεβασμού, εκτιμήσεως και αγάπης, τα οποία χαρακτηρίζουν την από ετών προσωπική φιλία τους, ενώ είχαν ολιγόλεπτη συζήτηση επί σημαντικών θεμάτων.

Το υπόμνημα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Στην σύντομη κατ’ ιδίαν συζήτηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την επιτυχή έκβαση του νόμου για την ψήφο των Αποδήμων, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον πρωθυπουργό που «γεφύρωσε» στην πράξη την ομογένεια με την πατρίδα.        

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. ενημέρωσε στην συνέχεια τον  πρωθυπουργό για τα «ανοικτά ζητήματα» της Ελληνικής Παροικίας, ενώ παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη  αναλυτικό και εμπεριστατωμένο  υπόμνημα. Ο κ. Καβαλής έθεσε το φλέγων ζήτημα της επαναφοράς της Αιγύπτου στην κατηγορία «ειδικών συνθηκών» στην οποία όπως αναφέρετε στο υπόμνημα υπαγόταν στο παρελθόν. Σκοπός της υπαγωγής αυτής είναι η άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων και η διευκόλυνση της πληρέστερης στελέχωσης των εκπαιδευτικών δομών της Ομογένειας.

Το δεύτερο και κρίσιμο ζήτημα που ανέδειξε η Ε.Κ.Κ. στον κ. Μητσοτάκη ήταν η άμεση ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία της Ελληνικής  με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση με σκοπό την θεμελίωση δικαιώματος άδειας παραμονής και εργασίας για τους νεαρούς Αιγυπτιώτες δεύτερης και τρίτης γενιάς, η επίτευξη της οποίας θα περιόριζε την αναγκαστική φυγή των νέων, αλλά και θα έδινε επιπλέον κίνητρα για την επαγγελματική δραστηριοποίηση τους στην Αίγυπτο.

Ο κύριος Καβαλής εξασφάλισε την διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει σύντομα συνάντηση που θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα και θα δοθεί επαρκής χρόνος για την ανάπτυξη την θέσεων του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Δείτε το υπόμνημα της Ε.Κ.Κ. στον πρωθυπουργό της Ελλάδος

20230804074758

(φωτογραφίες: Γραφείο πρωθυπουργού, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)

Αρέσει σε %d bloggers: