Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Αν για μια στιγμή αφηνόμαστε σε μία  άνευ όρων και ορίων ονειροπόληση και κλείνοντας τα μάτια μας φέρναμε στο νου μας την Ελλάδα, από τις πρώτες και ζωηρότερες  εικόνες που θα προβάλλονταν ασυνείδητα στην οθόνη του μυαλού μας θα ήταν και αυτή του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία του Συντάγματος.

Ένα ταφικό μνημείο που πάνω του ακουμπά η ιστορία της Ελλάδας. Ένα τοπόσημο της πατρίδας μας που μέσα από τους πολυδαίδαλους και μυσταγωγικούς συμβολισμού του, συμπυκνώνει και αντανακλά στα μάτια του επισκέπτη μια πορεία δύσκολη και τραχιά που κουβαλάει όμως με επιμονή και πίστη το διαχρονικό αίτημα του λαού μας για ελευθερία και φως.

Και αυτό το φως είναι που δονεί το σώμα του λαξευμένου πάνω στον πωρόλιθο «Άγνωστου νεκρού Στρατιώτη», που αν το βλέμμα μας αφεθεί πάνω του για λίγο, η καρδιά μας θα πλημυρίζει από την αίσθηση ότι ο στρατιώτης θα σηκωθεί, έτοιμος για μια ακόμα φορά να πολεμήσει.

Οι νεκροί αναρίθμητοι, και τα πεδία των μαχών που είναι χαραγμένα στον βράχο του μνημείο καταμαρτυρούν μόνο λίγους αιώνες από την πολεμική περπατησιά αυτού του νεκρού στρατιώτη, που άλλοτε κρατώντας ξίφος, άλλοτε καριοφίλι και άλλοτε ντουφέκι τίμησε με το παραπάνω τον Επιτάφιο λόγο που εκφώνησε ο Περικλής το 430 π.χ. υμνώντας τους νεκρούς του Πελοπονησιακού πολέμου λέγοντας την φλογερή φράση «Ἀνδρῶν γὰρ ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος»

Ένα χάραγμα λοιπόν αυτής της Γης, που έγινε ο τάφος για δεκάδες επιφανείς  Έλληνες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο φέρει στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και το όνομα του Έλ Αλαμέειν, με τους Αιγυπτιώτες Έλληνες από όλα τα μέρη της χώρας του Νείλου να τιμούν κάθε χρόνο την προσφορά τους στην ελευθερία.

Οι Εύζωνες της Βασιλικής και μετέπειτα Προεδρικής Φρουράς από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφτηκε ο «Άγνωστος Στρατιώτης» στις 25 Μαρτίου του 1932 στέκουν ακοίμητοι φρουροί της μνήμης, τιμώντας την προσφορά τους και την αυτοθυσία τους για τα ιδανικά της πατρίδας μας.

Βρέθηκα από νωρίς το πρωί της Κυριακής έξω από το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς περιμένοντας να ακολουθήσω και να φωτογραφίσω την μεγάλη παρέλαση όλων των Ευζώνων που με την συνοδεία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν  την τελετουργική αλλαγή της φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ένα δρώμενο που λαμβάνει χώρα  μια φορά την εβδομάδα και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αλλά και το γοερό χειροκρότημα εκατοντάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ όλες τις ημέρες του χρόνου το μνημείο κατακλύζεται από κόσμο που κάθε μια ώρα συγκεντρώνεται για να παρακολουθήσει την αλλαγή της Φρουράς των δύο Ευζώνων που εναλλάσσονται ακολουθώντας αυστηρό στρατιωτικό τυπικό της Προεδρικής Φρουράς.

Δείτε τις εικόνες από όλη την ημέρα

Αρέσει σε %d bloggers: