Για μια ακόμα χρονιά στις Εκκλησίες του Καΐρου γιορτάστηκε με περισσή κατάνυξη και ευλάβεια η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η Θεομητορική αυτή εορτή αποτελεί ένα άρρηκτο σημείο ενότητας, παρηγοριάς αλλά και ελπίδας για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε όλα τα σημεία της Γης. Χιλιάδες πιστοί προσέρχονται τις άγιες αυτές ημέρες στις Εκκλησιές για να τιμήσουν την Παναγία, να ασπαστούν τις θαυματουργές της εικόνες και να ενσκήψουν με ταπεινότητα στην θεία χάρη της, εμπιστευόμενοι στην ουράνια μεσιτεία της  τα αιτήματα από τα μύχια της καρδιάς τους. Είναι μια στιγμή κορύφωσης όλων των προηγούμενων παρακλητικών ημερών προς το πρόσωπό της. Μια στιγμή ελπίδας και ψυχικής ανάτασης που οδηγείται από το δικό της παράδειγμα βιονομίας και εκούσιας υποταγής της στην Θεία θέληση.

Κατάμεστος ο Ιερός Ναός της Παναγίας στην Ηλιούπολη στις 14 Αυγούστου  όπου τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μέμφιδος  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμαδρίτης Μιχαήλ, οι  Πανοσιολογώτατοι Αρχιμανδρίτες Δαμασκηνός, Θεόδωρος και Παρθένιος, οι πατέρες Γιούσεφ, Παύλος, και ο Διάκονος Γιούσεφ. Στο ιερό ψαλτήρι τους ύμνους προς της Θεοτόκο απέδωσε  ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης με τον Αραβόφωνο Πρωτοψάλτη κ. Τόνυ Ατάλα και ομάδα Αραβόφωνων ψαλτών.

Τιμές στην Θεοτόκο απέδωσαν και οι Αραβόφωνες πρόσκοποι που παρατεταγμένοι με τάξη παιάνισαν τα πένθιμα εμβατήρια κατά τη λιτάνευση της εικόνας στον προαύλιο χώρο.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου π. Δαμασκηνός στο κήρυγμά του μίλησε  για το πρόσωπο της Παναγίας που όπως είπε αποτελεί παράδειγμά προς μίμηση ως προς την υπακοή που επέδειξε κατά το θέλημα του Θεού, τόσο κατά τον Ευαγγελισμό, όσο και κατά την σταύρωση του Ιησού Χριστού, που εμπιστευόμενη την Θεία Πρόνοια υπέμεινε το μαρτύριο της σταύρωσης του μονογενούς υιού της δίχως να ζητήσει καμία εξαίρεση.

Στις 15 Αυγούστου ανήμερα της Θεομητορικής εορτής της Παναγίας τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ, ο οποίος στον λόγο του μίλησε για την ζωή της Παναγίας και ευχήθηκε σε όλους η Θεία Χάρη της να οδηγεί όλους μας προς την φώτιση και την γαλήνη της ψυχής μας.

Τέλος μετέφερε τις ευχές και την αγάπη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολήτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου.

Στην ίδια μυσταγωγική ατμόσφαιρα τελέστηκε και ανήμερα της κοιμήσεως της Θεοτόκου η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου και συλλειτουργούντων του Πανοσιολογώτατου Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ, Θεόδωρου, Παρθενίου καθώς και του διακόνου Γιούσεφ.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος στον λόγο του ανέφερε: «Όλες αυτές τις ημέρες μας δόθηκε η ευκαιρία να προσκυνήσουμε την Χάρη της και να της μιλήσουμε πότε με λίγα και πότε με περισσότερα λόγια. Μα πάνω από όλα παρακαλώντας την και ικετεύοντάς την. Έτσι λοιπόν προσήλθαμε εδώ σήμερα για να εορτάσουμε την Κοίμησή της και στεκόμενοι με έκσταση μπροστά στην μορφή Θεία μορφή της, της λέμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ».

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου και η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο Επίτροπος του Ιερού Ναού κ. Ζαχαρίας Φούμελης.

Στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Παναγίας εντός του Ελληνορθόδοξου κοιμητηρίου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρουσία πλήθους πιστών προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού. Κηρύσσοντας τον Θείο Λόγο ο πατέρας Δαμασκηνός αναφέρθηκε στο νόημα της εορταστικής ημέρας και στην σημασία της τιμής που οφείλουμε να επιδεικνύουμε στο πρόσωπο της Παναγίας. Μίλησε επίσης για το ιστορικό αυτό Εκκλησάκι, που κατά την παράδοση σηματοδοτεί την «Φυγή είς Αίγυπτο» της Αγίας Οικογένειας . Τέλος ευχήθηκε από καρδιάς έτη πολλά στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο για την συμπλήρωση 50 ετών από την μοναχική του κουρά.

Κατά την εορταστική ημέρα  στον Ιερό Ναό της Παναγίας παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Κοινοτικός Επίτροπος της Ε.Κ.Κ κ. Λεωνίδας Φοντριέ, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης και ο βοηθός του Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης, η απελθούσα Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κα Μαριά Κεχρή, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας.

(Εικόνες : Ελένη Φοντριέ, Ζαχαρίας Φούμελης, Αλέξανδρος Ρηγάκης, Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου)

Αρέσει σε %d bloggers: