Γράφει ο Γιάννης Μελαχροινούδης

Καλοκαίρι χωρίς προσκοπική κατασκήνωση ΔΕΝ μπορεί να λέγεται καλοκαίρι..

Τα Προσκοπικά Συστήματα της  Περιφερειακής Εφορείας Αποδήμων Ελλήνων Προσκόπων, τα τελευταία χρόνια, ανέβασαν τον πήχη ψηλά .

 Το σωστό και ελκυστικό Προσκοπικό Πρόγραμμα δράσης των  Τμημάτων,  κατά την διάρκεια της Προσκοπικής Περιόδου, είχε σαν αποτέλεσμα επιτυχημένες θερινές δράσεις  από όλα τα Προσκοπικά Συστήματα της  Διασποράς (Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Παρίσι, Τορόντο, Γιοχάνεσμπουργκ , Μελβούρνη, Σύδνεϋ, Χαλέπι) . 

Κατά την  φετινή θερινή περίοδο, Ιούνιος – Αύγουστος 2023, τα Συστήματα  Αποδήμων  Ελλήνων Προσκόπων πραγματοποίησαν συνολικά 11 κατασκηνώσεις.

Με μια σειρά από δυο-τρία άρθρα θα σας παρουσιάσουμε τις καλοκαιρινές «περιπέτειες» στις κατασκηνώσεις  των Αποδήμων Προσκόπων .

Αρχίζουμε την παρουσίαση με την πιο πρόσφατη κατασκήνωση  και ίσως την σημαντικότερη

9 Απόδημοι Έλληνες Πρόσκοποι στο 25ο Παγκόσμιο Jamboree στην Κορέα.

Κάθε τέσσερα χρόνια, οι Πρόσκοποι όλου του Κόσμου (57 εκατ. Πρόσκοποι, 5 εκατ Ενήλικα Στελέχη σε 174 χώρες), “ονειρεύονται» και επιδιώκουν να συμμετάσχουν στην  διεθνή κατασκήνωση.

Τον Αύγουστο του 2023, στην Βόρεια Επαρχία  Jeolla, Νότια της Σεούλ πραγματοποιήθηκε το 25ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree στο Sae ManGeum της Νότιας Κορέας, με την συμμετοχή 43.000 Προσκόπων  από 158 χώρες.     

Το slogan του Jamboree  ήταν «ΖΗΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΟΥ» και πράγματι οι «τυχεροί»  έζησαν το   όνειρο τους  στην  μεγαλύτερη «σκηνούπολη» που οργανώθηκε και έγινε το «Προσκοπικό τους σπίτι» για δέκα (10) μέρες.

Η έλλειψη, από τους οργανωτές, επαρκούς σχεδιασμού, ειδικά σε εγκαταστάσεις, ο απροσδόκητος καύσωνας και μια άνευ  προηγουμένου εκκένωση των 43.000 κατασκηνωτών  λόγω του τυφώνα, ήταν μερικές από τις προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε  και  έκαναν αυτό το Jamboree μια αξέχαστη εμπειρία.

Σαν ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ  αντιμετωπίσαμε ΟΛΕΣ τις προκλήσεις. Η Κυβέρνηση της Κορέας με την ουσιαστική παρέμβασή της, βοήθησε τον Οργανισμό Προσκόπων Κορέας και το Παγκόσμιο Επιτελείο του  Jamboree, με αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση της καθημερινότητας στην  κατασκήνωση του  Jamboree.  Το Πρόγραμμα με τις 15 δραστηριότητες λειτουργούσε ικανοποιητικά, η τρίτη μέρα του Jamboree, δεν είχε καμία σχέση με την πρώτη μέρα.

Με βαριά καρδιά,  την ένατη μέρα του Jamboree, αναγκάστηκαν οι  43000 Πρόσκοποι να εγκαταλείψουν την «σκηνούπολη»,  λόγω της απειλής από τον τυφώνα Khanoun.   Μόνο οι Πρόσκοποι θα μπορούσαν οργανωμένα και πειθαρχημένα να εκκενώσουν 43.000 άτομα μέσα σε 12 ώρες. Γρήγορα η θλίψη στα πρόσωπα των κατασκηνωτών από τις 158 χώρες, αντικαταστάθηκε με το γνωστό ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ, αφού δόθηκε σε όλους η ευκαιρία της διαμονής σε ξενώνες (πάνε οι σκηνές !!) στην Κορεατική Πρωτεύουσα Σεούλ και η οργάνωση επισκέψεων σε σημαντικά αξιοθέατα και η καλύτερη γνωριμία  της Κορεατικής κουλτούρας. Αυτή την  προσκοπική αισιοδοξία «έζησαν”οι Κορεάτες κάτοικοι της Σεούλ μα και όλος ο κόσμος (από τις δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις) στην μεγαλειώδη τελετή λήξης και την συναυλία K-Pop στις 11 Αυγούστου στο εμβληματικό «Στάδιο Παγκοσμίου Κυπέλλου» της Πρωτεύουσας Σεούλ.

Την επόμενη μέρα όλες οι Αποστολές ξεκίνησαν για το πολύωρο (12 ώρες περίπου)  ταξίδι επιστροφής, με τα σακίδια ΟΛΩΝ γεμάτα από  μοναδικές φιλίες, εμπειρίες και βιώματα, μα και πολλά προσκοπικά μαντήλια και σήματα από το “swap” (γνωστή διαδικασία ανταλλαγής σημάτων ανάμεσα στους Προσκόπους), που δεν σταμάτησε ούτε μέσα στα αεροπλάνα…!!!..  

Η Μαρίζ, η Εύα, η Μόνικα, η Κατερίνα, ο  Αλέκος, ο Φιλοπατήρ, ο Ομαρ, ο Παύλος και ο Αρχηγός τους  Κρίς, αυτοί οι Πρόσκοποι από το Κάιρο,  ένιωσαν την μαγεία,  που σε κάνει φίλο, στιγμιαία «κολλητό» με εκατοντάδες άλλους Προσκόπους, επειδή έχεις δώσει την ίδια υπόσχεση και φοράς στο λαιμό  το μαγικό  μπλέ μαντήλι. Μια ΜΕΓΑΛΗ δράση, ένα ΜΕΓΑΛΟ ταξίδι που τελικά ΑΞΙΖΕ .

Όπως μπορεί ο κάθε ένας να φανταστεί, η συνδρομή συμμετοχής  σε μια τέτοια δραστηριότητα έχει μεγάλο κόστος ( ενδεικτικά αναφέρω 3000 ΕΥΡΩ).  Με την φροντίδα του Γενικού Εφόρου ΣΕΠ Σταύρου Δημητρόπουλου και της Αρχηγού της Ελληνικής Αποστολής  Χριστίνας Μπονώρη καθώς και με την συνδρομή του Εφόρου Αποδήμων Ανδρέα Γιόσρι και του Εφόρου Γιάννη Μελαχροινούδη,  οι εννέα (9) Πρόσκοποι από το Κάιρο,  συμμετείχαν στο Jamboree  «ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ»  λόγω ένταξης τους σε ειδικό πρόγραμμα που κάλυψε την συνδρομή συμμετοχής τους καθώς και του αεροπορικού εισιτηρίου τους. Για την επιλογή των συμμετεχόντων υπήρξαν  συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τηρήθηκαν αυστηρά υπο την  επίβλεψη του Αρχηγού Χρήστου Αντωνίου και του Εφόρου Γιάννη Μελαχροινούδη .

Υπό την καθοδήγηση των Αρχηγών Εντζι Χάμεντ και Κρίς Παναγιώτη έγινε η προετοιμασία των συμμετεχόντων :  εκπαιδεύσεις, ΖΟΟΜ συναντήσεις με τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής Αποστολής, έκδοση της  VISA για Κορέα, αγορά υλικού, εφοδίων και αναμνηστικών, έκαναν το μεγάλο ταξίδι και έζησαν κάτι το μοναδικό. Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου μερίμνησε για την μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο Καΐρου, σε συντονισμό με τον Αρχηγό των Προσκόπων Καΐρου και η Μεγάλη Ευεργέτιδα των Προσκόπων κα Αικατερίνη Σοφιανού  με την ευγενική επιχορήγηση της, οι εννέα (9)  απέκτησαν το Αναμνηστικό Πακέτο της Ελληνικής Αποστολής, όπως όλα τα εκατό μέλη της.

Το 26ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree θα πραγματοποιηθεί το 2027 στην Πολωνία.

Οι Πρόσκοποι του Καΐρου και τα Παγκόσμια Jamboree.

Από το Ιστορικό Αρχείο των Προσκόπων Καΐρου, επιβεβαιώνεται η συμμετοχή Ελλήνων Προσκόπων από την Αίγυπτο  το 1933,  στο 4ο Παγκόσμιο Jamboree που πραγματοποιήθηκε στο Godollo  Ουγγαρίας, συμμετείχαν 26.000 Πρόσκοποι από 33 χώρες, καθώς και το 1937 στο 5ο Παγκόσμιο Jamboree  που πραγματοποιήθηκε στο  Bloemendaal της Ολλανδίας, στο οποίο συμμετείχαν 29.000 Πρόσκοποι από 54 χώρες.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων δεν συμμετείχε επίσημα στο 5ο Jamboree της Ολλανδίας, αφού η δικτατορία του Μεταξά είχε διαλύσει τους Προσκόπους, όταν απέτυχε να τους ελέγξει.  Όμως ο ευπατρίδης Μάρκος Λιούφης, ιδρυτής Προσκόπων Καΐρου, αρνήθηκε να διαλυθούν οι Έλληνες Πρόσκοποι της Αιγύπτου.  Έτσι Έλληνες Πρόσκοποι από την Αίγυπτο συμμετείχαν στο Jamboree της Ολλανδίας.  

Το 1963 ο Ελληνικός Προσκοπισμός φιλοξενεί το 11ο  Παγκόσμιο Jamboree στον Μαραθώνα, στο οποίο συμμετείχαν 11.500 Πρόσκοποι από 89 χώρες.

Η μεγαλύτερη αριθμητικά συμμετοχή Αποδήμων Ελλήνων Προσκόπων σε Παγκόσμιο Jamboree  ήταν στο  Jamboree του Μαραθώνα.

 Κατά τις δεκαετίες ’50 και ’60  ο  Ελληνικός Προσκοπισμός στην Αίγυπτο βρίσκεται στην υψηλότερη ακμή του.

 500 Έλληνες Πρόσκοποι από την Αίγυπτο, προερχόμενοι από τις τότε Τοπικές Εφορείες, Αλεξάνδρειας, Ραμλίου, Καΐρου (Μέμφιδας), Ναυτοπροσκόπων (Νείλου), Πόρτ Σάιντ, Σουέζ, Μανσούρας, Σούμπρας, Ηλιούπολης επιβιβάστηκαν στην Αλεξάνδρεια σε αρματαγωγό που πρόσφεραν το Ελληνικό Ναυτικό, με προορισμό τον Πειραιά.

Εκτός από τους τυχερούς 500 Προσκόπους, 35  Ενήλικα Στελέχη από την Αίγυπτο, ανάλαβαν σημαντικές οργανωτικές θέσεις στο Επιτελείο του Jamboree στον Μαραθώνα, με σημαντικότερη την Αρχηγεία της υποκατασκήνωσης «ΠΛΑΤΑΙΕΣ» από τον Ιωάννη «Γιάγκο» Λιούφη, Περιφερειακό Έφορο Καΐρου. 

Η σημαντική θέση, στο 11ο Παγκόσμιο Jamboree, που ανέλαβε ο Ι.Λιούφης, άνοιξε το δρόμο για την διεθνή Προσκοπική του  «καριέρα», αφού συμμετείχε στα επόμενα δύο Jamboree ως μέλος του Κεντρικού Παγκόσμιου Επιτελείου των Jamboree,το 1971 στο 13ο Jamboree  στην Ιαπωνία (24.000 συμμετέχοντες από 87 χώρες)  και το 1975 στο  14ο Jamboree στη Νορβηγία (17000 συμμετέχοντες από 91 χώρες).

Στο 14ο Παγκόσμιο Jamboree συμμετείχαν ως μέλη της Ελληνικής Αποστολής και τρεις Πρόσκοποι από την Περιφέρεια Καΐρου, οι Ναυτοπρόσκοποι Λουκάς Γιαλούρης και Χρήστος Φιλοθέου και ο Πρόσκοπος Σπύρος Σπάθης.

Το 2007, εκατονταετηρίδα της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης, πραγματοποιήθηκε το 21ο Παγκόσμιο Jamboree στο Chelmsford, Essex της Αγγλίας, όπου συμμετέχουν 38.000 Πρόσκοποι από 155 χώρες . 

Η άριστη συνεργασία ανάμεσα στους Έλληνες Προσκόπους Καΐρου και την  Ομοσπονδίας Αιγυπτίων Προσκόπων  είχε ως αποτέλεσμα την συμμετοχή εννέα (9) Προσκόπων μαζί με τρία (3) Ενήλικα Στελέχη από τους Προσκόπους Καΐρου ως μέλη της Αιγυπτιακής Αποστολής και της Ελληνικής Αποστολής, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα την «μοναδική» προσκοπική αδελφοσύνη και αλληλεγγύη. Μαζί τους ήταν και ο Γιάννης Μελαχροινούδης, Έφορος Αποδήμων, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της Ελληνο-Αιγυπτιακής Προσκοπικής  φιλίας και για τον ρόλο του αυτό τον  τίμησε η Αιγυπτιακή Ομοσπονδία Προσκόπων,  ορίζοντάς  τον ως Υπαρχηγό της Αιγυπτιακής Αποστολής.

Τι είναι τα Προσκοπικά  Jamboree

Ο Προσκοπισμός έγινε διεθνής επιτυχία και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε πολλές χώρες του κόσμου μετά την παρουσίαση και εφαρμογή του από το ιδρυτή το 1907. Με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή της Προσκοπικής Κίνησης, ο ιδρυτής του κινήματος είδε την ανάγκη για μια συγκέντρωση εκπροσώπων του Προσκοπισμού από όλο τον κόσμο. Ο γενικός στόχος ήταν να καλλιεργηθεί μια παγκόσμια αδελφότητα και να βοηθηθούν οι νέοι Πρόσκοποι στο κίνημα να μάθουν για άλλους λαούς και έθνη μέσω άμεσης αλληλεπίδρασης μαζί τους.

Το 1918 πραγματοποιήθηκε Διεθνή Προσκοπική Συνάντηση, στο Λονδίνο, μετά από πρόσκληση του Ιδρυτή ΒΡ . Στην συνάντηση ηγέτες Προσκόπων από 30 περίπου χώρες, συζήτησαν διάφορα οργανωτικά θέματα. Στην Συνάντηση αυτή τέθηκε η ιδέα διοργάνωσης τέτοιων περιοδικών διεθνών συγκεντρώσεων από τον Γενικό Έφορο των Προσκόπων της Ελλάδας, Κωνσταντίνο («Κόκος») Μελά. Συγκεκραμένα ο  Μελάς πρότεινε οι συγκεντρώσεις να επαναλαμβάνονται κάθε τέσσερα χρόνια, με τον ίδιο τρόπο που γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Η πρόταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον ιδρυτή  Baden-Powell.    Ήταν το 1920 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη «Παγκόσμια» κατασκήνωση Προσκόπων και ο  ιδρυτής την ονόμασε “Jamboree”.  Μια δικής του επινόησης λέξη που προέρχεται από την λέξη Jambo που στα σουαχίλι σημαίνει γειά σου (hello) .

Το πρώτο Jamboree  πραγματοποιήθηκε στην  αίθουσα Olympia στο Kensington του Λονδίνου. Συμβολικά, η τοποθεσία του  Jamboree έφερε το όνομα της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ολυμπία. Στην κατασκήνωση  συμμετείχαν 8.000 Πρόσκοποι από 34 χώρες.  Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε,  στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Jamboree της Olympia και το «ΠΡΩΤΟ»  Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 34 χωρών.

Από τότε τα Παγκόσμια Jamboree  οργανώνονται κάθε τέσσερα (4) χρόνια και  το Παγκόσμιο Προσκοπικό  Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε τρία (3) χρόνια. Επίσης οργανώνονται και ανά Κλάδο διεθνής κατασκηνώσεις όπως το Παγκόσμιο MOOT καθώς  Εθνικά  Προσκοπικά Jamboree.

Το 2024 η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει το 43ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο . Το δε 26o Παγκόσμιο Προσκοπικό  Jamboree θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία το 2027.

Η Ελλάδα, ο Ελληνικός Προσκοπισμός είχε την τιμή να φιλοξενήσει και οργανώσει 2 φορές το Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο, το 1963 στην Ρόδο και το 2002 στην Θεσσαλονίκη, καθώς και μια φορά την Παγκόσμια Προσκοπική Κατασκήνωση το 11ο Jamboree στον Μαραθώνα το 1963,  με συμμετοχή 11.500 Προσκόπων από 89 Χώρες.

Τα Jamboree είναι μια τεράστιας κλίμακας προσκοπική κατασκήνωση.  Συνδιοργανώνονται από το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Προσκοπικής Κίνησης  και τον Προσκοπικό Οργανισμό της φιλοξενούμενης χώρας. Τα Jamboree αποτελούν σημείο αναφοράς στην ιστορία του προσκοπισμού,  καθώς και μέσο προώθησης των αρχών και των αξιών του Προσκοπισμού και της παγκόσμιας συναδέλφωσης ανάμεσα στους Προσκόπους όλου του Κόσμου. Για τον Πρόσκοπο η εμπειρία της συμμετοχής σε ένα Jamboree είναι σταθμός στην προσκοπική  του ζωή.