Βασίλης Α. Πουλαρίκας
Στις 14 Σεπτεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας γιορτάζει την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Μια μέρα συνδεδεμένη άρρηκτα με τον ίδιο το Σταυρό, μέγιστο σύμβολο της Χριστιανικής Πίστης, ή ύψωση του οποίου συμβολίζει στις καρδιές όλων, την αιώνια επιστροφή στο πρωταρχικό βίωμα της ίδιας της Σταύρωσης. Μετά από το μυστηριακό αυτό βίωμα, όπου ο Χριστός εξαΰλωσε στο ξύλο του Σταυρού, την επίγεια του υπόσταση, ακολουθεί η Αγία Ελένη που βρίσκει αυτόν το Σταυρό και τον υψώνει γκρεμίζοντας την στιγμή εκείνη με τα χέρια της, τα φθαρτά όρια του τόπου και του χρόνου, μεταφέροντας στο εδώ και το τώρα κάθε πιστού την επουράνια αυτή σύνδεση.
Στην Ελληνική παροικία του Καΐρου, στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος επιτέλεσε στο ακέραιο το μυσταγωγικό χρέος της αιώνιας αυτής επιστροφής. Σήκωσε με τα ίδια του τα χέρια τον Σταυρό, μεταδίδοντας στην καρδιά εκάστου, ελπίδα και φως.
«Παιδιά μου ευλογημένα, επιθύμησε η καρδιά μου, σήμερα που είναι η ημέρα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, να τελέσω την Θεία Λειτουργία εδώ στον Άγιο Κωνσταντίνο. Σκεφτόμουν εχθές παιδιά μου, ότι ο Τίμιος αυτός Σταυρός βρίσκεται ανάμεσα από τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη. Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι όλα τα κατευθύνει η Χάρις του Θεού, δίνοντάς μου εμένα αυτή την επιθυμία να βρεθώ ανάμεσά σας για να τελέσουμε αυτή την όμορφη τελετή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Μέσα σε αυτόν εδώ τον Σταυρό υπάρχει ένα τεμάχιο από το Τίμιο Ξύλο του Γολγοθά. Μου τον δώρισαν στην Οδησσό, οι Έλληνες Χριστιανοί. Ένας παπάς εκεί έφτιαξε αυτόν τον Σταυρό και έβαλε μέσα του, αυτό το πολύτιμο κομμάτι. Δώρισα λοιπόν στο Κάιρο αυτόν τον Σταυρό, μιας και στην Αλεξάνδρεια έχουμε άλλο τεμάχιο του Τίμιου ξύλου.»
Με αυτά τα λόγια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης έκανε όλους μας κοινωνούς της ιστορίας αλλά και της αγιότητας που κουβαλάει ο πολύτιμος αυτός Σταυρός, ενώ συνεχίζοντας τον λόγο του μας μετέφερε με συγκίνηση νοερά στην Ελλάδα λέγοντας «Στην καρδιά μου φώλιαζει με πόνο η πατρίδα μας η Ελλάδα, που ήρθαν οι πυρκαγιές και την ταλαιπώρησαν και ήρθαν μετά και αυτές οι φοβερές θεομηνίες. Κλαίνε τα μάτια μου, και συγκινείται η καρδιά μου όταν βλέπω χιλιάδες ανθρώπους μέσα στις λάσπες να μην έχουν αυτόν τον χειμώνα που την κεφαλήν κλίνη. Εκατοντάδες φέρετρα παιδιά μου, έφτασαν σήμερα εδώ στην Αίγυπτο από την γειτονική μας Λιβύη μεταφέροντας Αιγύπτιους που πνίγηκαν στα ορμητικά νερά της θεομηνίας. Όλα αυτά όμως παιδιά μου δεν είναι τιμωρία, γιατί ο Θεός δεν τιμωρεί. Είναι μηνύματα που μας υπενθυμίζουν ότι όσο δεν σεβόμαστε την δημιουργία του Θεού, η ίδια η Φύση μας εκδικείται. Θρηνούμε στην πατρίδα μας την Ελλάδα νεκρούς. Στα Τρίκαλα, στην Λάρισα, στον κάμπο τον Θεσσαλικό που κάποτε αυτός ο κάμπος έτρεφε όλη την Ελλάδα.»
Ο Μακαριώτατος έθεσε στην συνέχεια με πόνο ψυχής στην κρίση μας ένα σκληρό ερώτημα που σίγουρα στοιχειώνει την αδράνειά όλων μας λέγοντας «Πόσα συνέδρια παιδιά μου θα γίνουν για τις κλιματικές αυτές τις αλλαγές μέχρι να παρθούν τα μέτρα που θα σταματήσουν τον εξευτελισμό της ίδιας της Φύσης».
Στην συνέχεια ο πηδαλιούχος του Αλεξανδρινού θρόνου άλλαξε το βαρύ κλίμα των ημερών, μεταφέροντας σε όλους μας, την ανείπωτη χαρά που βίωσε στην Κρήτη, όταν στην Κυριακή 13 Αυγούστου στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου η Ιερά Αρχιεπισκοπή της Κρήτης αλλά και ολόκληρη η μεγαλόνησος που τον γέννησε, τίμησαν και γιόρτασαν μαζί του την ξεχωριστή επέτειο των 50 χρόνων της ποιμαντικής του περπατησιάς.
Μας μίλησε για αυτήν μεγάλη αυτή γιορτή, αλλά και για το Μουσείο που εγκαινίασε στην Κρήτη με τα προσωπικά του αντικείμενα, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, άμφια, μίτρες, αλλά και φωτογραφικό υλικό από την ιεραποστολική του δράση στην Αφρική.
Μετά το πέρας της τελετής, οδηγηθήκαμε όλοι στο Προσκοπείο, όπου ο Μακαριώτατος μας ανακοίνωσε ένα χαρμόσυνο νέο που έλαβε χώρα την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στην νέα πρωτεύουσα του Καΐρου. Μας μίλησε όλο χαρά και πάθος δείχνοντάς μας φωτογραφίες από την επίσκεψή του στον χώρο του εργοταξίου του νέου Μητροπολιτικού Ορθόδοξου Ναού και για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν οι υπεύθυνοι της κατασκευάστριας εταιρίας Orascom, ενώ μας ενημέρωσε και για την επικείμενη θεμελίωση του έργου, τον Οκτώβριο.
Στο πλευρό του Μακαριώτατου, παρέστησαν συμπροσευχούμενοι δεκάδες πάροικοι, μαθητές από τα Ελληνικά σχολεία αλλά και Πρόσκοποι μας. Οι πατέρες από τους Ναούς του Καΐρου, ο πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης καθώς επίσης από την μεριά των επισήμων ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, η Γενική Πρόξενος στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου , ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης, ο Μεγάλος Χορηγός της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου κ. Έρικ Αδάμ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, οι διευθυντές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου κ.κ. Βασίλης Λάγιος και Γιώργος Κοκορέλης.