Για ακόμα μια χρονιά η Ελλάδα και οι σημαντικοί της δημιουργοί, τιμώνται την εναρκτήρια ημέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αλεξάνδρειας. Ο παγκοσμίου φήμης αυτός Κινηματογραφικός θεσμός που υμνεί την έβδομη τέχνη των Μεσογειακών χωρών, τίμησε την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, τον γεννημένο στον Κάιρο, Αιγυπτιώτη σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη.
Ένα πολύτιμο και χρυσό Βραβείο, Life-Time Achievement Award, για την επιβράβευση του συνόλου του έργου του, ήταν ένα ακόμα αντιστάθμισμα της προσφορά του μεγάλου αυτού Έλληνα δημιουργού, το οποίο αξίζει να σημειωθεί απονέμει το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου και η Ένωση Συγγραφέων και Κινηματογραφικών Κριτικών της Αιγύπτου.
Η καταξιωμένη και πασίγνωστη Ελληνο-Αιγύπτια ηθοποιός του κινηματογράφου, κα Λάιλα Έλουι κρατούσε με συγκίνηση το βραβείο στα χέρια της, και μιλώντας Ελληνικά, καλωσόρισε στην σκηνή τον Αιγυπτιώτη σκηνοθέτη και φίλο της Κώστα Φέρρη, δινοντάς του την σημαντική αυτή διάκριση.
Ο κ. Φέρρης δεν μπορούσε να κρύψει από τα μάτια του και από το χαμογελό του την χαρά και την περηφάνια που ένιωθε για την μεγάλη αυτή τιμή που επεφύλαξε η Αίγυπτος στο πρόσωπό του. Μίλησε στα Αραβικά και ξεσήκωσε το πλήθος που τον καταχειροκρότησε. Με λόγια από καρδιάς ξεδίπλωσε τα χρόνια που έζησε στην Σούμπρα, μίλησε για το σχολείο του, αλλά και για τις πολύτιμές στιγμές της ζωή του στο Κάιρο που όπως είπε χάραξαν την νιότη του και έγιναν η βάση για την μετέπειτα πορεία του.
Κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου για την τιμητική του παρουσία στην βράβευσή του, καθώς και την αγαπημένη του σύντροφο Θέσια Παναγιώτου για την συμπαράσταση της όλα τα χρόνια της κοινής τους ζωής.
Στην λαμπερή εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου η Διευθύντρια του Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας κα. Σταυρούλα Σπανούδη, η Πρόεδρος του ΕΝΟΑ και του «Πτολεμαίου» κα. Λιλίκα Θλιβίτου, ο πρώην διευθυντής του Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας κ. Βασίλειος Φιλιππάτος , ο συγγραφέας κ. Γεώργιος Κυπραίος
(φωτογραφίες: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, Αλέξανδρος Μπάσης)
Λίγα λόγια για τον Κώστα Φέρρη και την διαδρομή του στην ζωή και στην τέχνη
Ο Κώστας Φέρρης γεννήθηκε στο Κάιρο. Σπούδασε στην Αμπέτειο Σχολή και στη Δραματική Σχολή του Τάκη Τσάκωνα, στο Κάιρο, στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου, στην Αθήνα, και συνέχισε τις σπουδές του με stages στη Nanterre και στη Σορβόννη, στο Παρίσι. Το 1957 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε περισσότερες από 60 ταινίες μυθοπλασίας. Συνεργάστηκε, ανάμεσα σε άλλους, με τους Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκο Κούνδουρο, Τάκη Κανελλόπουλο, Γρηγόρη Γρηγορίου, Andrew Marton, James Neilson, Robert Aldrich, Edouard Molinaro, Richard Sarafian, Laszlo Benedeck, Richard Wilson, Pierre Kast κ.ά.
Εντάχθηκε στην ομάδα έρευνας για το ρεμπέτικο τραγούδι, και συγχρόνως συμμετείχε στην Ομάδα για την ανανέωση του Ελληνικού Κινηματογράφου. Το 1961 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, Τα ματόκλαδά σου λάμπουν, το 1963 ανώνυμα την ταινία «Ένας Ντελικανής», που υπογράφει ο συγγραφέας Μανώλης Σκουλούδης, και το 1965 την πρώτη (με την υπογραφή του) ταινία μεγάλου μήκους, «Μερικές το προτιμούν χακί». Από πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της εξορίας του στο Παρίσι (1967-1973), συνεργάστηκε στενά με το Γάλλο σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1973, σκηνοθέτησε τις ταινίες «Η Φόνισσα» (1974), «Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο», (1975), «Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο» (1978), «Ρεμπέτικο» (1983) (Αργυρή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου, 1984 και Μεγάλο Βραβείο Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας, 1985), και “Oh Babylon” (1988), καθώς και εννέα τηλεοπτικές σειρές, συνολικής διάρκειας περίπου 120 ωρών, για την Ελληνική τηλεόραση, αλλά και περισσότερες από 80 ώρες μουσικών προγραμμάτων, ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικών και ερευνητικών ταινιών.
Με τέσσερα διεθνή βραβεία και περισσότερα από 30 εθνικά, μέλος της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ο Κώστας Φέρρης αποτελεί έναν από τους πλέον πολυπράγμονες κινηματογραφικούς δημιουργούς στη χώρα μας.