Με μια εντυπωσιακή τελετή την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Δρ. Μοστάφα Μαντμπούλι εγκαινίασε το πλήρως ανακαινισμένο Ελληνορωμαϊκό Μουσείο στην πόλη της Αλεξάνδρειας καθιστώντας το και πάλι ως ένα ακόμα φωτεινό τοπόσημο πολιτισμού της μεγάλης πόλης της  Αλεξανδρείας.

Ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός συνοδευόταν μεταξύ άλλων από τον Υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων κ. Άχμεντ Ίσσα, τον Δρ. Μουστάφα Ουαζίρι  Γενικό Γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων,  την Υπουργό Πολιτισμού κα Νεβίν Ελ Κιλάνι, τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας κ Μοχάμεντ Ελ Σερίφ, τον Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Δρ. Άχμεντ Ζάιεντ

Παρών την μεγάλη ημέρα των εγκαινίων από Ελληνικής πλευράς η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος, ο Έλληνας  Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, η Δρ. Λιλίκα Θλιβίτου Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α».

Το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο άνοιξε τις πύλες του μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες συστηματικής ανακαίνισης σε όλους τους χώρους, αποκτώντας  μια σύγχρονη μουσειολογική ταυτότητα, η οποία αναδεικνύει πλέον με τον βέλτιστο τρόπο τα δέκα χιλιάδες εκθέματά του, καθιστώντας το ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της ευρύτερης περιοχής και ένα λαμπερό πόλο τουριστικής έλξης για την Αλεξάνδρεια.

Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε το 1892 ενώ τα πρώτα του εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Χεδίβη Αμπάς Χέλμη τον δεύτερο το 1895. Σκοπός του μουσείου ήταν να παρουσιάσει τα ελληνορωμαϊκά εκθέματα που είχαν ανακαλυφθεί τότε, σε αρχαιολογικούς χώρους στην Αλεξάνδρεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1983 καταχωρήθηκε στον κατάλογο κληρονομιάς της Αιγύπτου για τα ισλαμικά, κοπτικά και εβραϊκά αρχαιολογικά του εκθέματα.

Ο Δρ. Μουστάφα Ουαζίρι,  Γενικός Γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η αποκατάσταση αποκτά πρόσθετη σημασία δεδομένης της ποικιλίας των αντικειμένων που εκτίθενται στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Η διαδικασία αποκατάστασης περιελάμβανε την προσθήκη νέων τμημάτων στο μουσείο για να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και να αναδείξει το πνευματικό και καλλιτεχνικό κράμα των αρχαίων αιγυπτιακών, ελληνικών, ρωμαϊκών, κοπτικών και βυζαντινών πολιτισμών.»

Ο Δρ. Ουαζίρι αναφερόμενος στην διαδικασία αλλά και στην μεθοδολογία της ανακαίνησης τόνισε ότι «οι αναστηλωτές έδωσαν έμφαση στην ανάδειξη της Αλεξάνδρειας ως μιας πόλης που κάποτε ήταν φάρος γνώσης και των επιστημών που προσέλκυσαν μελετητές και φιλοσόφους από όλα τα μέρη του αρχαίου κόσμου.»

Το Μουσείο διαθέτει 30 εκθέσεις με ευρήματα από την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Διαθέτει επίσης υπερσύγχρονο κέντρο συντήρησης και έρευνας και αίθουσα πολυμέσων.

Ο Αιγύπτιος  Πρωθυπουργός Δρ. Μοστάφα Μαντμπούλι μετά την τελετή των εγκαινίων ξεναγήθηκε σε όλους του εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, ενώ στις δηλώσεις του στα Αιγυπτιακά και διεθνή μέσα ενημέρωσης εξέφρασε  την χαρά του για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου που αντανακλά, όπως ανέφερε την πρόθεση της Αιγύπτου για την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς και την αναβίωση όλων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας.  

Δείτε εικονές από την λαμπέρή μέρα των εγκαινίων

Αρέσει σε %d bloggers: