Το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της ιστορικής εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πόρτ Σαΐντ, μια συνάντηση που θα έλεγε κανείς ότι είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας τυπικής οικογενειακής μάζωξης.
Εδώ και περίπου 30 χρόνια οι Έλληνες του Πόρτ Σαΐντ που διαμένουν πιά στην Ελλάδα, επιστρέφουν για ενάμιση περίπου μήνα στην γη που τους γέννησε. Ξαναπιάνουν το νήμα της νιότης τους σε ένα ιδιότυπο ταξίδι επανασύνδεσης με τις ρίζες τους, που όσο περνούν τα χρόνια μας είπαν γίνεται πιο νοσταλγικό, αλλά και πιο αναγκαίο.
Η κα Βιργινία Βούκενα που κάθε χρόνο οργανώνει αυτό το ταξίδι της μνήμης, αλλά και η κα Χρυσούλα Θεοχάρη πρώην Πρόεδρος της ιστορικής αυτής κοινότητας, κρατούσαν στα χέρια τους την συναισθηματική μπαγκέτα της σημαντικής αυτής παράδοσης, φέρνοντας κοντά όλους αυτούς τους Αιγυπτιώτες με την πόλη της πρώτης τους ανάσας.
Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο κοινοτήτων το 2022, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου αποφάσισε να αγκαλιάσει την τρυφερή αυτή παράδοση των Πορτσαϊτινών και να συμμετέχει στην χαρά τους γνωρίζοντάς τους από κοντά.
«Καλησπέρα σας. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να σας καλωσορίσουμε εμείς ή να μας καλωσορίσετε εσείς στο δικό σας σπίτι στο Πόρτ Σαΐντ.» Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής καλωσόρισε τους Πορσαϊτιανούς αυτούς ταξιδευτές της μνήμης.
Στο πλευρό του κ. Καβαλή ήταν ο Ταμίας της Ε.Κ.Κ. κ Αντώνης Ιορδανίδης, ο Προϊστάμενος της Εφορίας Τεχνικών και Συντήρησης κ. Στέλιος Χαλκιάς και ο Προϊστάμενος της Εφορίας Ακίνητης Περιουσίας κ. Λεωνίδας Φοντριέ. Επίσης στην συνάντηση παρέστησαν η κα Έντζι Χάλεντ αρχιτέκτων μηχανικός και συνεργάτης του κ. Χαλκιά, η διευθύντρια του αρχείου της κοινότητας κα Χάιδω Ζώτου, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ε.Κ.Κ. κ. Βασίλης Α. Πουλαρίκας και ο υπεύθυνος ασφαλείας κ. Μοχάμεντ Ναγκίμπ.
Ο κύριος Καβαλής αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της συγχώνευσης των δύο κοινοτήτων επιχειρώντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, εξαίροντας παράλληλα την καθοριστική συμβολή, αλλά και την διορατικότητα της προέδρου κας Σούλας Θεοχάρη, η οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ανάγνωσε ορθά την δυστοπία των αριθμών και πήρε την σωστή απόφαση, διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα και το μέλλον της ιστορικής αυτής Ελληνικής Κοινότητας.
Ο κύριος Καβαλής μίλησε από καρδιάς για το βαθύ βίωμα του Αιγυπτιώτη Έλληνα, που ζει το παρόν του και ονειρεύεται το μέλλον του σε αυτήν την σπουδαία χώρα, αλλά περιτριγυρίζεται από το ένδοξο παρελθόν του, το οποίο όπως είπε αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη, αλλά και μια μεγάλη ευθύνη.
«Στην Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη και οργανώνουμε το μέλλον μας με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο» ανέφερε ο κύριος Καβαλής, ο οποίος εστίασε στους τομείς της Καϊρινής Κοινότητας, που φωταγωγούν αυτή την προοπτική. Μίλησε για το Ελληνικό Νοσοκομείο, που χρόνο με τον χρόνο η αλματώδης του ανάπτυξη κάνει την Κοινότητα να ονειρεύεται όλο και πιο φωναχτά, για τα σχολεία, τους ναούς, το αρχείο, αλλά και για όλο τον στελεχιακό μηχανισμό μιας Αιγυπτιώτικης κοινότητας που συνεχώς διευρύνεται.
Στην συνέχεια μίλησε για την οργανωμένη και συντονισμένη συντήρηση των υποδομών εστιάζοντας στο τελευταίο μεγάλο έργο της Ε.Κ.Κ. με την ολική ανακαίνιση του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρως.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με πολλές ερωτήσεις από όλους, που ανατροφοδοτούσαν συνεχώς νέες συζητήσεις.
Ο υπεύθυνος τεχνικών έργων κ. Στέλιος Χαλκιάς μας ξενάγησε στην συνέχεια στο εσωτερικό της εκκλησίας όπου και μας ανέπτυξε ενδελεχώς κάθε βήμα των εργασιών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται στον προγραμματισμό και την μελλοντική ολοκλήρωση. Μίλησε για την σημαντική εργασία της αποκατάστασης των ρωγμών της εκκλησίας εσωτερικά και εξωτερικά, για τον έλεγχο και την ανάσχεση της πορείας της υγρασίας σε διάφορα σημεία του ναού, για την αντικατάσταση όλων των παραθύρων με νέα, αλλά και για το τελικό βάψιμο του Ιερού Ναού εξωτερικά και εσωτερικά που ως τελευταία πινελιά των εργασιών θα δώσει την λάμψη και την μεγαλοπρέπεια που κατείχε δικαιωματικά ο Ναός κατά το παρελθόν.
Βγαίνοντας στον εξωτερικό χώρο ο κ. Χαλκίας αλλά και ο εργολάβος του έργου κ. Μοχάμεντ Γκαμίλ μας ενημέρωσαν για την ανακατασκευή των μικρών κτισμάτων που βρίσκονται στο πίσω μέρος του κήπου, τα οποία και θα μετατραπούν σε τρία καλαίσθητα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, για να καλύψουν ανάγκες φιλοξενίας της Κοινότητας.
Η ώρα είχε ήδη περάσει και το πρώτο μέρος της συνάντησης είχε φτάσει στο τέλος του. Επόμενος σταθμός η μαγευτική παραλία του Πόρτ Σαΐντ, όπου η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου παρέθεσε γεύμα με θαλασσινά σε όλους τους παριστάμενους. Καλεσμένος και ο νέος Προξενικός Λιμενάρχης του Πόρτ Σαΐντ κ. Χρήστος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέλαβε πριν λίγους μήνες τα νέα του καθήκοντα.
Με την θέα της Μεσογείου να κόβει την ανάσα απολαύσαμε τα καλομαγειρεμένα ψάρια, τα πεντνόστιμα ορεκτικά, αλλά πάνω από όλα ακούσαμε ιστορίες ζωής από τα χείλη αυτών των ρομαντικών Πορσαϊτιανών που αρνούνται να παραδώσουν την νιότη τους στην λήθη και κάθε χρονιά επιστρέφουν έτοιμοι για νέες περιπέτειες.
Η στιγμή του αποχαιρετισμού ήταν συγκινητική, με όλους μας να μην θέλουμε να φύγουμε και να χωριστούμε. Αντίβαρο όμως αυτής της φορτισμένης ατμόσφαιρας η ενεργή υπόσχεση ότι θα ξανανταμώσουμε, στο ίδιο μέρος, σε ένα χρόνο.