Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων Πολεμιστών και με το Άστυ Αιγυπτιωτών Κηφισιάς τίμησαν με κάθε επισημότητα τους Έλληνες ήρωες που δώσανε την ζωή τους στις μάχες τους Ελ Αλαμέιν.

Η λιτή τελετή έλαβε χώρα μπροστά από το περικαλλές μνημείο που έχει στηθεί στην Πλατεία Ηρώων του Άστεως Αιγυπτιωτών στην Κηφισιά. Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στον πραγματικό τόπο των μαχών στο Ελ Αλαμέιν τιμώντας τους Έλληνες πεσόντες με κάθε επισημότητα και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο Μνημείο τους στην Κηφισιά, όπου η ενεργή μνήμη των Αιγυπτιωτών μετουσιώθηκε σε ανάγκη τιμής προς όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Η τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη τους. Ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν όλους τους παριστάμενους στο άκουσμα των ονομάτων στο προσκλητήριο κάλεσμα των πεσόντων. Οι δεκάδες ψυχές που για μια ακόμα χρονιά στην ρωγμή του χρόνο της επετείου τους, βρήκαν την αγαλλίαση από όλους εμάς που δεν τους ξεχνάμε. Που τους έχουμε ως φωτεινά παραδείγματα αυταπάρνησης έναντι του σκότους.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Άστεως Κηφισιάς κ. Γιώργος Οικονομίδης ενώ η φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς παιάνιζε συγκινητικά στρατιωτικά εμβατήρια.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, παρών στην ημέρα αυτή μνήμης τίμησε τους νεκρούς μας μεταφέροντας με τον λόγο του το κλίμα της εποχής, στο Κάιρο. Μίλησε για την μεγάλη συμβολή των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στις μάχες του Ελ Αλαμέειν αλλά και για την αθρόα προσφορά της Κοινότητας Καΐρου, με την διάθεση του Ελληνικού Νοσοκομείο, των Σχολείων και όλων των δομών της Κοινότητας στο δίκαιο του αγώνα.

Συγκινητική ήταν επίσης και η εξαιρετική ερμηνεία των ποιημάτων του Αλεξανδρινού μεγάλου μας ποιητή Κ.Π. Καβάφη από την κα Βαρβάρα Κυρίτση.

Η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς. Ακολούθησε δεξίωση στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Άστεως με νόστιμα Αιγυπτιακά εδέσματα, που τιμήθηκαν δεόντως από τους πολυπληθείς προσελθόντες.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Επίτιμός Πρόεδρος κ. Φίλιππος Κοσένας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ, η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ. κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Άστεως Κηφισιάς κ. Γιώργος Οικονομίδης, ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Κ. κ. Μιχάλης Μπίσκος , εκπρόσωποι από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, το Σωματείο Μανσουριανών, από τον Σύλλογο Παλαιών Πολεμιστών Ελ Αλαμέιν, από το Σώμα Ελλήνων Αιγυπτιωτών Προσκόπων. Παρέστη επίσης και ο Πρόξενος της Αιγύπτου στην Ελλάδα καθώς και εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Δήμαρχος Κηφισιάς.

(Εικόνες Λ. Φοντριέ)

Αρέσει σε %d bloggers: