Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στο Ζεϊτούν αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο και χρυσό κρίκο της Μητρόπολης Μέμφιδος.  Ένας χρόνος έχει περάσει από την ολική του ανακαίνιση που πραγματοποίησε η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, και ο Ναός στέκει κατάφωτος και φροντισμένος εσωτερικά και εξωτερικά ακτινοβολώντας την έμπρακτη πρόθεση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στο Κάιρο για την συνεχή φροντίδα των εκκλησιών, των σχολείων και όλων των υποδομών που δίνουν σάρκα και οστά στην υπόστασή του. 

Στις 26 και στις 27 Οκτωβρίου ο Ιερός αυτός Ναός άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε το χριστεπώνυμο πλήθος της παροικίας μας που προσήλθε με ταπεινότητα στην ιερά πανήγυρη της μνήμης του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη. Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό μετά αρτοκλασίας. Στο πλευρό του οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Στέφανος, Μιχαήλ και Θεοδώρος, οι  Πρωτοπρεσβύτεροι πατέρες Γεώργιος, Γιούσεφ και Παύλος και ο Διάκονος Γιούσεφ. Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και οι Αραβόφωνοι Ιεροψάλτες κ. Τόνυ Ατάλα και ο κ. Ηλίας Σεμάαν. Περιποιημένος και ανθοστόλιστος ο Ναός υποδέχτηκε τους πιστούς οι οποίοι προσήλθαν για να γιορτάσουν  την μνήμη του Αγίου Δημητρίου, του ενδόξου μεγαλομάρτυρος, ελευθερωτή και πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου. Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων ο Κοινοτικός επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκίας,  ο βοηθός του Έλληνα ΑΚΑΜ Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης, ο  Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος, η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C .

Σε κλίμα Χριστιανικής κατάνυξης τελέστηκε την 27η Οκτωβρίου η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου μετά των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών Δαμασκηνού, Ιωακείμ και Θεοδώρου, των Πρωτοπρεσβύτερων πατέρων Γεωργίου, Γιούσεφ και Παύλου και του Διακόνου Γιούσεφ. Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Αραβόφωνος Ιεροψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα.

Οι Πρόσκοποι του Καΐρου παρόντες στην γιορτινή ημέρα κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό προσφέροντας τις πολύτιμες τους υπηρεσίες, λαμπρύνοντας για ακόμα μια φορά την πανηγυρική ημέρα.

Στον ποιμαντικό λόγο που απεύθυνε στους  παριστάμενους ο πατέρας  Δαμασκηνός αναφέρθηκε στην έννοια του μαρτυρίου, όπως την εκλαμβάνει η Εκκλησία λέγοντας ότι ο Χριστός προετοίμασε ψυχικώς όλους όσους θα τον ακολουθήσουν.

«Η ζωή επί της Γης θα είναι μια Σταυροαναστάσιμη πορεία. Ο Χριστιανός καλείται να κουβαλάει πάντα τον προσωπικό του σταυρό, ο οποίος γίνεται η γέφυρα που ο άνθρωπος θα περάσει από αυτόν τον κόσμο στο επέκεινα. Η ζωή του Αγίου Δημητρίου συνοψίζεται σε τρία ρήματα που λέμε στο σύμβολο της πίστης μας. Το πιστεύω, το ομολογώ και το προσδοκώ. Ο Άγιος πίστευε βαθιά στον Χριστό. Η πίστη ήταν η αιτία να γευτεί αυτήν την πνευματική χαρά αλλά και όλα αυτά τα βασανιστήρια. Ο Άγιος Δημήτριος την πίστη του την ομολόγησε και με αυτή του την ομολογία γίνεται ένας πιστός στρατιώτης του Χριστού. Πρέπει να έχουμε στην καρδιά μας ότι η πίστη στον Χριστό  και η ομολογία της, συνδυάζεται με την ελπίδα, γιατί κάθε Χριστιανός πιστεύει και ελπίζει στην Ανάσταση και στην αιώνια ζωή μαζί με τον Χριστό.»

Ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς εικόνας περιμετρικά του Ναού με τους Προσκόπους να παιανίζουν χαρούμενα εμβατήρια.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικόδημος ευχαρίστησε στην συνέχεια όλους για την παρουσία τους στην Θεία Λειτουργία και ευχήθηκε από καρδιάς ο Άγιος Δημήτριος του οποίου την χάρη όπως ανέφερε ήρθαμε να λάβουμε, να είναι βοηθός και προστάτης μας, δίνοντάς μας δύναμη και εμψυχώνοντας την πίστη μας. Ακολούθησε κέρασμα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Κοινοτικός Επίτροπος και Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων Προσκόπων κ. Ανδρέας Γιόσρι, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, η κα Κωνσταντίνα Γεδεών Διευθύντρια Οικονομικών του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου. Οι Αραβόφωνοι της Εκκλησίας των Αρχαγγέλων του Ντάχερ έδωσαν επίσης το παρών με τον Πρόεδρό τους κ. Σαλέμ Κασίς τον κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρο των Αραβόφωνων Ορθοδόξων, την κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρο του H.O.C και πλήθος πιστών από όλο το Ορθόδοξο Αραβόφωνο ποίμνιο των Εκκλησιών του Καΐρου.

 

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: