Για ακόμα μια χρονιά η Τακτική Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου απέβη άκαρπος, ελλείψει της πολυπόθητης απαρτίας των μελών του ιστορικού αυτού σωματείου της Ελληνικής Παροικίας του Καΐρου. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου με τα τακτικά μέλη να μην καταφέρνουν να επικυρώσουν τον οικονομικό απολογισμό για το οικονομικό έτος 2022-2023.
Στις επτά και μισή ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Ρεκτσίνης σήμανε την έναρξη της συνέλευσης καλώντας όλους, ως είθισται στις Γενικές Συνελεύσεις να τιμήσουν την μνήμη όσων έφυγαν από την ζωή το τελευταίο διάστημα κρατώντας ενός λεπτού σιγή.
Το Προεδρείο του Ε.Ν.Ο.Κ. κατά την Γενική Συνέλευση αποτέλεσαν ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ρεκτσίνης, η Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Ταμίας κ. Χρήστος Αντωνίου και το μέλος κ. Στέλιος Χαλκιάς.
Ο κ. Ρεκτσίνης ως κεντρικός ομιλητής, παρουσίασε εκτενώς προς τα μέλη του Ε.Ν.Ο.Κ. την έκθεση πεπραγμένων και την λογοδοσία του Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο 2022- 2023.
Αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις κοινωνικές δράσεις του Ομίλου και τις γιορτές της Ελληνικής Παροικίας που πρωτοστάτησαν κατά την προηγούμενη χρονιά με χαρακτηριστικότερες από αυτές την κατάθεση στεφανιού στον Ελ Αλαμέιν, την αναβίωση με μεγάλη επιτυχία ενός παλιού Χριστουγεννιάτικου εθίμου με τον Άγιο Βασίλη να έρχεται με βάρκα από τον Νείλο και να μοιράζει σε όλα τα παιδιά πλούσια δώρα, το γιορτινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, την ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο Ποτάμι, την κοπή της πίτας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, την Καθαρά Δευτέρα, το μεγάλο Πασχαλινό γλέντι με το ψήσιμο του αρνιού, και πολλά άλλα.
Ο κ. Ρεκτσίνης αναφέρθηκε επίσης και στις διερευνητικές κινήσεις του Ε.Ν.Ο.Κ. για την ενοικίαση του χώρου σε εμπορικούς Ομίλους, οι οποίες όπως ανέφερε δεν τελεσφόρησαν, λόγω της αδυναμίας διαθέσεως αλκοολούχων πoτών.
Στην συνέχεια ο κ. Ρεκτστίνης αναφέρθηκε στην ανάλυση των γραφειοκρατικών δυσχερειών που προέκυψαν κατά διαχειριστική περίοδο με την αλλαγή της εποπτικής αρχής για το οικόπεδο του Ομίλου, η οποία είναι πλέον η «Υπηρεσία Οικοπέδων των Ενόπλων Δυνάμεων» με το μισθωτήριο τίμημα να καταβάλετε πλέον στην νέα κρατική υπηρεσία.
Ο κ. Ρεκτσίνης ενημέρωσε στην συνέχεια τα μέλη της Συνέλευσης για τα τρία αιφνιδιαστικά πρόστιμα που καταλογίστηκαν στον Ε.Ν.Ο.Κ. και για την τελική αίσια έκβαση και των τριών δικαστηρίων υπέρ του Ομίλου με την διαγραφή των προστίμων. Οι κρατικές υπηρεσίες που καταφέρθηκαν εναντίων του Ομίλου ήταν: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος για έλλειψη φακέλου, η Υπηρεσία προστασίας Νείλου για μην κατοχή άδειας πλωτού, και από την ίδια υπηρεσία για την μη άδεια του χώρου.
Εκκρεμεί όπως τόνισε ο κ. Ρεκτσίνης η δίκη που έχει ξεκινήσει εδώ και τριάμισι χρόνια με το Υπουργείο Άρδευσης για την αδικαιολόγητη και υπερτιμημένη απαίτηση του Υπουργείου για την πληρωμή του ποσού των 1.043.000 Λιρών Αιγύπτου ως ενοικίου για την χρήση της γης.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στο ελπιδοφόρο και χαρούμενο αποτέλεσμα της έκδοσης άδειας για τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλου, η οποία εκδίδεται σε τελική μορφή μετά από 12 χρόνια, με την τελευταία να χρονολογείται το 2011.
Ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. ζήτησε στην συνέχεια και έλαβε την θετική ψήφο από τα μέλη της Συνέλευσης για τον διορισμό και την ανανέωση της σύμβασης του ορκωτού λογιστή κ. Μορίς Αζίζ με αμοιβή 7.700 Λ.Αιγ. ετησίως. Επίσης ανανεώθηκε η σύμβαση με τον εκτελεστικό διευθυντή κ. Μέτχατ Χάμντι με μισθό 7.000 Λ.Αιγύπτου μηνιαίως.
Ευχαρίστησε τέλος το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και συγκεκριμένα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο για την συμπαράσταση, τον Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου για τη στήριξή του, την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της επισκέφτηκε τον ΕΝΟΚ για να ενημερωθεί για τα προβλήματά μας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή και όλα τα Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής για τη συνεχή οικονομική και ηθική στήριξη. Επίσης ευχαρίστησε την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αίγυπτο για την συμπαράσταση στις δράσεις του ΕΝΟΚ.
Επίσης ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους συνεργάτες του στο Διοικητικό Συμβούλιο για την άοκνη προσπάθεια όλων στο κοινό όπως είπε όραμα για την ανάκαμψη και την ευημερία του Ναυτικού Ομίλου.
Ο λόγος στην συνέχεια κατέστη ελεύθερος με τον κ. Δημήτρη Σκουφαρίδη να απευθύνει ερώτημα για τον πίνακα εσόδων- εξόδων του εστιατορίου, ζητώντας διευκρινήσεις για την άνοδο που έχουν τα έξοδα σε σχέση με την αντίστοιχη άνοδο που θα έχουν τα έσοδα όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό καθιστώντας την επόμενη οικονομική χρήση πιο επισφαλή. Ο κ. Ρεκτσίνης απάντησε ότι αυτό προκύπτει από την γενικότερη εκτίναξη των τιμών στην προμήθεια πρώτων υλών και στην απόφαση του Ομίλου να διατηρήσει την ίδια τιμολογιακή πολιτική για τις παρεχόμενες υπηρεσίες με σκοπό να κρατήσει, αλλά και να αυξήσει την πελατεία.
Ο κ. Σκουφαρίδης ζήτησε επίσης διευκρινήσεις για την αναγραφή της «Δωρεάς» της Ε.Κ.Κ. προς τον Όμιλο στο παθητικό, που την καθιστά, όπως τόνισε ως χρέος, όπως επίσης και για την αναγραφή του ποσού που ενδεχόμενα προκύψει από την δίκη, στους «πληρωτέους λογαριασμούς» με την αντίστοιχη αναφορά στον Προϋπολογισμό.
Ο κ. Ρεκτσίνης απάντησε ότι έχουν λάβει, κατόπιν αιτήσεως προς την Ε.Κ.Κ. ένα έγγραφο που διευκρινίζει ότι η εν λόγω δωρεά αντικατοπτρίζει ένα «δάνειο καλής θέλησης». Το έγγραφο το έχουν μεταβιβάσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και περιμένουν απάντηση για το θέμα αυτό.
Ο κ. Ρεκτσίνης αναφέρθηκε επίσης ακόμα και για τις παλινωδίες που προέκυψαν με την ακριβή μέτρηση των τετραγωνικών μέτρων του Ομίλου από τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες, πάνω στις οποίες θα βασιστούν οι όποιες τιμολογήσεις για την ενοικίαση της γης.
Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ.Μιχάλης Γκρουνστέιν πήρε στην συνέχεια τον λόγο λέγοντας ότι η δίκη που αναμένουμε το αποτέλεσμα θα καταλογίσει ένα συγκεκριμένο ποσό, που επειδή δεν έχει γίνει η αντίστοιχη προοδευτική πρόβλεψη στους Προϋπολογισμούς, θα επιβαρύνει δυσανάλογα τις επόμενες οικονομικές χρήσεις.
Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστος Καβαλής ρώτησε το Συμβούλιο, για τις ενέργειες που έχει κάνει το Συμβούλιο αναφορικά με την αδυναμία επίτευξης της απαρτίας στις Γενικές Συνελεύσεις. Διαφώνησε επίσης με την καταγραφή στο Ισολογισμό του ποσού που έχει καταβάλει η Ε.Κ.Κ. ως «Δωρεά», λέγοντας ότι δεν νοείται να λογίζεται ως «Δωρεά» προς ένα σωματείου όταν η ίδια η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας του Ε.Ν.Ο.Κ.
Επίσης ο κ. Καβαλής ζήτησε διευκρινήσεις γιατί δεν έχει αναγραφεί στην νέα άδεια λειτουργίας του Ομίλου η ονομασία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, και τι ενέργειες έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση όπως επίσης και τι ενέργειες έχουν γίνει για μετονομασία της καταχώρηση της «Δωρεάς» στο αντίστοιχο πεδίο του Ισολογισμού. Τέλος πρότεινε στο Συμβούλιο την ανάθεση των νομικών υποθέσεων του ΕΝΟΚ σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο σε τέτοιου είδους θέματα που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη νομική εκπροσώπηση του Ομίλου και θα απομακρύνουν αποφασιστικά τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για το σωματείο.
Στους χαιρετισμούς ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ μετέφερε τις ευχές της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου καθώς και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Νικοδήμου, ενώ προέτρεψε το Συμβούλιο να συνεχίσει τις προσπάθειές του, με νύχια και με δόντια, για να παραμείνει ο Όμιλος Ελληνικός.
Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου στην συνέχεια ευχαρίστησε για την πρόσκληση και εστίασε την προσοχή του στην φθίνουσα αριθμητική πορεία της Παροικίας που αντανακλάται, όπως ανέφερε για τον Όμιλο στην έλλειψη απαρτίας και την διάθεση στελέχωσης των κενών θέσεων. Για την αναστροφή αυτού του κλίματος ο κ. Παπαγεωργίου πρότεινε την όσο το δυνατόν ισχυρότερη διασύνδεση όλων των φορέων της Παροικίας συμπεριλαμβανομένης και της Πρεσβείας και την αναζήτηση λύσεων πέραν των συνηθισμένων.
Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου πήρε στην συνέχεια τον λόγο εκφράζοντας την ευχαρίστησή της για τα πεπραγμένα του Συμβουλίου, όπως επίσης και τον προβληματισμό της για την μη επαρκή παρουσία των μελών στην Γενική Συνέλευση, θέτοντας τον εαυτό της στις υπηρεσίες της Παροικίας για ό,τι χρειαστεί.
Χαιρετισμό και ευχές για την δυναμική πορεία και συνέχει του Ε.Ν.Ο.Κ. απεύθυναν και ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Αριστόδημος Ασσιώτης.
Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστος Καβαλής στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Είμαστε πολύ λίγοι, για πάρα πολλά. Αλλά από την άλλη μεριά είμαστε και πάρα πολύ δυνατοί. Αρκεί να είμαστε απόλυτα συνεννοημένοι μεταξύ μας και να κάνουμε βήματα μελετημένα και με κάποια προοπτική. Να προλαβαίνουμε τα προβλήματα όπου μπορούμε και να δίνουμε λύσεις άμεσα και αποτελεσματικά. Θα ήθελα να ξέρετε ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοί μου στην Κοινοτική Επιτροπή είμαστε στο πλευρό όλων των σωματείων. Έχουμε όμως μια ιδιαίτερη ευαισθησία για αυτόν εδώ τον χώρο, την οποία δείξαμε και εμπράκτως. Ευχαριστώ όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, γιατί ενώ είσαστε τέσσερεις, το παλεύετε με όλες σας τις δυνάμεις. Είμαστε στο πλευρό σας».
Ακολούθησε κέρασμα στον προαύλιο χώρο του Ναυτικού Ομίλου. Στην Γενική Συνέλευση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Αριστόδημος Ασσιώτης.
Την Ελληνική Κοινότητα εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής ενώ παραβρέθηκαν, η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Ανδρέας Γιόσρι. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας, ο Πρόεδρος του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Πνευματικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γεώργιος Ζουμπουλίδης, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας κα Βάσω Γαζή, η Ταμίας της «Μαρίας Αιγυπτίας» κα Άννα Αυγερινού και η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα Ντίνα Γεδεών.