Για όλον τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, αλλά πρωτίστως για εμάς, τους Έλληνες του Καΐρου, ο Άγιος Νεκτάριος είναι δικαιωματικά «ο δικός μας Άγιος». Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Πατριαρχική Επιτροπεία στο Χαμζάουι του Καΐρου, διακονώντας με αυταπάρνηση τους πιστούς, και κηρύσσοντας αδιαλείπτως το Λόγο του Θεού.
Ο Άγιος Νεκτάριος, ο κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς αντίκρυσε το πρώτο φως της ζωής στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης την 1η Οκτωβρίου του 1846 και την 9η Νοεμβρίου του 1920 άφησε την τελευταία του πνοή στο θάλαμο 2 του Αρεταίειου Νοσοκομείου στην Αθήνα, όπου νοσηλευόταν για δύο μήνες.
Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως γονατίζοντας στις ιερές πλάκες του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ως Πατριαρχικός Επίτροπος της Αιγυπτιακής μεγαλούπολης, διαμένοντας στην Επισκοπική κατοικία που σήμερα αποτελεί ένα καλαίσθητο μουσείο, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο.
Στην ίδια αυτή εκκλησία, που όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’, τον νιώθει να περπατάει, να ανασαίνει, να προσεύχεται και να προσκυνάει μπροστά από τις ιερές εικόνες του βαρύτιμου ξυλόγλυπτου τέμπλου, όπως κάθε φορά κάνει με ευλάβεια και ό ίδιος.
Το Πανηγυρικό εορτασμό της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου λάμπρυνε με την χοροστασία του στον Εσπερινό της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος ενώ προεξήρχε την επόμενη εορταστική ημέρα και στην Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου.
Τους ύμνους έψαλε ο πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Αραβόφωνος ιεροψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα επικουρούμενος από ομάδα Αραβόφωνων ψαλτών.
Πλήθος πιστών από την Καϊρινή Παροικία συνέρρευσε στην Χάρη του για να προσκυνήσει τα άγια λείψανά του αλλά και για να ενώσει την ψυχή του με το αναλλοίωτο αποτύπωμα που άφησαν τα βήματα του Αγίου στον σεπτό αυτό χώρο.
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος στον λόγο του ανέφερε ότι « Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να δώσει ο ένας στον άλλον κουράγιο και να συνεχίσει ο καθένας τον δικό του δρόμο, στο μετερίζι που τον έταξε η πατρίδα. Για να δώσουμε μια σταλαγματιά ανθρωπιάς στους ανθρώπους που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι.»
Ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο λέγοντάς του, ότι σε λίγες μέρες είναι η επέτειος της ημέρας που έλαβε το χάρισμα της Αρχιεροσύνης. «Έχεις μια ιδιαίτερη τιμή να είσαι διάδοχος στην θέση του ταπεινού μας Αγίου Νεκταρίου που προσέφερε αγάπη και ελπίδα, όπως προσφέρεις και εσύ είκοσι χρόνια τώρα.» Στην συνέχεια με βαθιά συγκίνηση προέτρεψε όλους να κοιτάξουν το ταπεινό σπίτι του Αγίου λέγοντας «Ένα κελάκι τόσο μοναχικό που όμως φιλοξένησε τα δάκρυα, την αγάπη του Αγίου Νεκταρίου. Σήμερα, στα πέρατα του κόσμου εκατοντάδες εκκλησίες σπαρμένες στην Ελλάδα μας στην Κύπρο μας, στον Καναδά, στην Αμερική, γιορτάζουν την χάρη του. Αλλά αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι που μνημονεύεται στην Αφρική. Κοιτάξτε παιδιά μου αυτούς τους τοίχους, αυτές τις πλάκες τις παλιές. Είναι από την εποχή που περπατούσε με μάτια φωτεινά από αγάπη για τους ανθρώπους ο Άγιος του αιώνα μας. Έτσι λοιπόν αν καυχάται η Αίγινα που τον φιλοξένησε, αν καυχάται η Ριζάριος σχολή που όλοι μας φοιτήσαμε, πόσο μάλλον πρέπει να καυχάται το Κάιρο και ακριβώς αυτός ο χώρος που δέχτηκε ο Άγιος, την χαρά, τον πόνο, αλλά και την συκοφαντία. Ο Άγιος Νεκτάριος ζει στις καρδιές μας, ζει στο Πατριαρχείο μας, αλλά κυρίως ζει στα μικρά μας Αφρικανόπουλα. Πόσο χαίρεται η καρδιά μου όταν τα συναντώ και κρατούν σαν πολύτιμο θησαυρό μια μικρή εικονούλα του Αγίου Νεκταρίου.»
Ενώ αναφερόμενος στους δύο Αφρικανούς σπουδαστές είπε «Χαίρομαι διότι κοντά μας έχουνε δύο πνευματικά εγγονάκια του Αγίου. Τον Διάκονο Διονύσιο και τον Αναγνώστη Χαράλαμπο. Ήλθαν από την Κένυα κοντά μας, στην Αλεξάνδρεια, να φοιτήσουν στην Πατριαρχική Σχολή του Αγίου Αθανασίου, να γνωρίσουν το διοικητικό κέντρο και να μάθουν την Ελληνική γλώσσα.»
Ο Πατριάρχης στην συνέχεια επεφύλαξε σε όλους μια ευχάριστη έκπληξη, τιμώντας την διακονία του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Στεφάνου, Μεγάλου Εκκλησιάρχου του Αλεξανδρινού Θρόνου τον οποίον περιεκόσμησε με τον Τίμιο Σταυρό του Αγίου Νεκταρίου.
Στην εορταστική πανήγυρη στην μνήμη του Αγίου Νεκταρίου παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Κύπρια Πρέσβης κα Πόλλυ Ιωάννου η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, η Πρόξενος κα Όλγα Τζωρτζάτου.
Την Ελληνική Κοινότητα εκπροσώπησαν η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζούε, ενώ από τα σωματεία την Παροικίας παρέστησαν ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας, ο Πρόεδρος του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Πνευματικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γεώργιος Ζουμπουλίδης, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κα Βάσω Γαζή
Οι Αραβόφωνοι της Εκκλησίας των Αρχαγγέλων του Ντάχερ έδωσαν επίσης το παρών με τον Πρόεδρό τους κ. Σαλέμ Κασίς. Επίσης παρέστη, ο Μεγάλος ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, ο κ. Έρικ Αδάμ
Τέλος τα Ελληνικά μας σχολεία στο Κάιρο εκπροσώπησαν οι Διευθυντές τους κ. Λάγιος Βασίλης από την Αχιλλοπούλειο, ο κ. Γιώργος Κοκορέλης από την Αμπέτειο, καθώς και η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πανηγυρική ημέρα του Εσπερινού κατέγραψε σε απευθείας σύνδεση ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Φάρος της Ομογένειας».
Δείτε εικόνες και βίντεο από τις εορταστικές ημέρες (φώτ.-βίντεο Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, Μαριαντώνης Πολίτης, Βασίλης Α. Πουλαρίκας)