Οι μύθοι του Προμηθέα
16/11/2023
Η τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (εικόνες και βίντεο)
19/11/2023
Show all

50 χρόνια τώρα «Το Πολυτεχνείο Ζει». Η γιορτή μνήμης στην Αχιλλοπούλειο και στην Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου.

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, που στις 17 Νοέμβρη του 1973 κρεμάστηκαν με αυταπάρνηση στα κάγκελα που είχαν ζώσει την πατρίδα μας, φωνάζοντας με όλη την δύναμη της ψυχής τους «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Σε αυτό το εορταστικό αλλά και βαθιά συναισθηματικό κλίμα για ακόμα μια χρονιά τιμήθηκε  από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής η επέτειος του Πολυτεχνείου.

Οι ατρόμητοι νέοι αυτοί άνθρωποι είχαν εκείνη την νύχτα του Νοέμβρη απέναντί τους τα τάνκς, και τις οπλισμένες κάνες  μιας αδυσώπητης χούντας που τους σημάδευε με μανία. Δεν δείλιασαν όμως. Έμειναν στις θέσεις τους και με τον ηρωισμό τους έσωσαν το γόητρο μιας ολόκληρης χώρας που για επτά χρόνια παρέπαιε  μέσα στον φόβο.

«Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ Πολυτεχνείο». Η σπαραξικάρδια φωνή του Δημήτρη Παπαχρήστου από τον Ραδιοφωνικό σταθμό των ελεύθερων και αγωνιζόμενων φοιτητών, αντήχησε για ακόμα μια χρονιά στο θέατρο της Αχιλλοπουλείου Σχολής. Τα παιδιά έμαθαν μέσα από την γλαφυρή αφήγηση του χρονικού των γεγονότων, την οποία είχε επιμεληθεί η δασκάλα τους κα Λεμονιά Μπουλά, τι συνέβη εκείνη την νύχτα αλλά και τι συνέβη όλα τα χρόνια της δικτατορίας. Οι μικροί μαθητές απήγγειλαν τα ποιήματα που είχαν προετοιμάσει με τις δασκάλες τους και χόρεψαν τα επαναστατικά τραγούδια του Θεοδωράκη και του Λοΐζου, τα οποία ενστάλαξαν μέσα στην ψυχή τους, τους διαχρονικούς συμβολισμούς και της αξίες μια ολόκληρης γενιάς.

Στην συνέχεια δημιούργησαν με τις δασκάλες τους πανέμορφα πανό και αφίσες χρησιμοποιώντας τα σύμβολα της εξέγερσης και τιμώντας την επέτειο μέσα από την δημιουργική τους τέχνη.

Όπως χαρακτηριστικά μας μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί της Αχιλλοπουλείου Σχολής ήταν μια μοναδική εμπειρία, η επετειακή αυτή ημέρα, που έφερε την Ελλάδα που αντιστέκεται και αγωνίζεται για ελευθερία, πιο κοντά στις καρδιές όλων μας.

Δείτε εικόνες από την ημέρα μνήμης στην Αχιλλοπούλειο Σχολή (φωτ. Αθανασία Δημοπούλου)

Η ατμόσφαιρα δυναμιτίστηκε και από τα μεγαλύτερα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου της Αμπετείου, που έστειλαν το δικό τους σύγχρονο μήνυμα και τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου μέσα από την θεματική ενότητα που είχαν προετοιμάσει με την  κα Ειρήνη Καρδάση και τον κ. Αριστοτέλη Τσιάχτα.

Κεντρικό στοιχείο της δική τους προσέγγισης ο φόβος, ως δομικό στοιχείο της κοινωνίας, αλλά και της ταυτότητας του ατόμου.

Οι Αμπετειανοί μαθητές χόρεψαν τραγούδησαν και πάνω από όλα διδάχτηκαν αξίες ζωής μέσα από τα πολύ ενδιαφέροντα δρώμενα που οργάνωσαν με τους καθηγητές τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα φροντίσουν όσο μπορούν το πολύτιμο λουλούδι της δημοκρατίας και δεν θα επιτρέψουν ποτέ ξανά τον φασισμό να παρεισφρήσει  στις ψυχές τους.

Δείτε ένα βίντεο απο την σχολική γιορτή της Αμπετείου όπως το κατέγραψαν οι πρωταγωνιστές του

Αρέσει σε %d bloggers: