Να τα πούμε; Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από τους Προσκόπους του Καΐρου
28/12/2023
Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία στις Εκκλησίες του Καΐρου
01/01/2024
Show all

3…2…1… Καλή Χρονιά σε όλο τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό από την Ελληνική μας Στέγη στην Ηλιούπολη του Καΐρου (εικόνες+βίντεο)

Ένα φαντασμαγορικό στην κυριολεξία πρωτοχρονιάτικο γλέντι ζήσαμε όλοι εμείς οι τυχεροί του Καΐρου που αποφασίσαμε να αλλάξουμε την χρονιά μας στην Ελληνική Στέγη στην Ηλιούπολη.

Το 2024 «ήρθε» στην Στέγη με δυνατή μουσική, ασταμάτητο χορό, κορυφαίο φαγητό, πολύ κέφι, και μια διάθεση από όλους να αφήσουμε ό,τι και να μας βαραίνει για την χρονιά που έφυγε και να το ξορκίσουμε μέσα από μια δυναμική ευχή για την νέα χρονιά.

Ας πάμε όμως μια μέρα πίσω από την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γιατί νομίζουμε ότι αξίζει να αναφερθούμε σε αυτήν την τελευταία μέρα της προετοιμασίας, φωτίζοντας λίγο παραπάνω τα παρασκήνια της γιορτής.

Η προετοιμασία του ρεβεγιόν

Η ekkairo.org βρέθηκε από τις έξι και μισή το απόγευμα στην Στέγη για να παρακολουθήσουμε την μεταμόρφωση της αίθουσας και την προετοιμασία της γιορτής. Η ομάδα είχε ήδη καταφτάσει και ξεκινούσαν οι πρώτες συζητήσεις για το τι και το πώς. Ο ντι τζέι έκανε τις τελευταίες ρυθμίσεις και πρόβαρε το μουσικό πρόγραμμα και τα φωτορυθμικά δίνοντας σε όλους τον τόνο της επόμενης ημέρας.

Ο Γραμματέας της Στέγης κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν κανόνιζε τις τελευταίες λεπτομέρειες στην οργάνωση της κουζίνας και όχι μόνο, ο Ταμίας κ. Ανδρέας Ρούσσος στην σάλα συντόνιζε το προσωπικό, τις κρατήσεις, τα τραπέζια και πόσα άλλα, και ένα πλήθος κόσμου που ενδεικτικά αναφέρουμε τον κ. Μιχάλη Ισκάνταρ με την σύζυγό του, την κα Μανάλ Γεωργαλίδη που ετοίμαζε τον καλαίσθητο στολισμό με την κόρη της Έυα, τις κυρίες Χριστίνα Ρούσσου και Άννα-Μαρία Γκρουνστέιν που στόλιζαν τα τραπέζια, τα παράθυρα και ό,τι άλλο όμορφο είδαμε, τον Κάπτεν Ατέια που βοηθούσε στα πάντα, την Αιγυπτιώτισσα κα Αγγελική Σκούμπη που «μπάλωνε» επί της ουσίας ό,τι «τρύπα» υπήρχε στην προετοιμασία, η κα Χριστίνα Άουατ με τον σύζυγο και την παρέα της από την Ελλάδα, και πόσους άλλους που περνούσαν για λίγο, βοηθούσαν παραγωγικά και έφευγαν.

Δεκάδες μπαλόνια φουσκώθηκαν με τα τελευταία να κρεμιόνται γύρω στη μία και μισή το βράδυ όπου τα φώτα επιτέλους έσβησαν, αφήνοντας την αίθουσα έτοιμη να υποδεχτεί την μεγάλη γιορτή της Ελληνική μας Παροικίας.

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Ο κόσμος ξεκίνησε να καταφθάνει γύρω στις δέκα και μισή. Καλοντυμένοι και ευδιάθετοι όλοι κατέβαιναν τα σκαλιά της Στέγης και μέχρι να οδηγηθούνε στο τραπέζι τους μπορεί να περνούσαν και αρκετά λεπτά με ευχές και αγκαλιές προς όλους. Μια ατμόσφαιρα οικειότητας που λίγο πολύ, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, και αναφέρομαι στους μη Αιγυπτιώτες. Η Στέγη έχει καταστήσει πλέον ως ένα σημείο αναφοράς της Καϊρινής Παροικίας και τα γλέντια που διοργανώνει ως μια εγγυημένη επιλογή για την απόλυτη διασκέδαση όλων.

«Από την δεύτερη ημέρα, που ανακοινώθηκε δημόσια, είχαν πουληθεί όλα τα εισιτήρια. Με το ζόρι προσπαθώ να βολέψω ένα δυο παραπάνω τραπέζια της τελευταίας στιγμής, λόγω της μεγάλης ζήτησης» μας είπε ο κ. Ρούσσος.

Μπήκαμε στην κουζίνα και ζήσαμε για λίγο τον γνωστό αναβρασμό των ταυτόχρονων δεκάδων σερβιρισμάτων. Ένα δημιουργικό, αλλά οργανωμένο πανδαιμόνιο, με την πόρτα να μην κλείνει, τα γκαρσόνια να μπαινοβγαίνουν ασταμάτητα και να γεμίζουν τους δίσκους και τα τραπέζια να εξυπηρετούνται σε ελάχιστο χρόνο και τον κ. Γκρουνστείν να συντονίζει τις παραγγελίες, ενώ στην σάλα οι κ.κ. Ανδρέας Ρούσος και Λεωνίδας Φοντριέ φρόντιζαν να διατηρείται απρόσκοπτα η ροή της εξυπηρέτησης όλων των καλεσμένων. Η μουσική είχε ξεκινήσει από νωρίς, αλλά γύρω στις έντεκα και μισή, η ένταση της άρχιζε σιγά σιγά να δυναμώνει προσκαλώντας όλους στην πίστα για την υποδοχή της νέας χρονιάς. Με μια πολύ δυναμική αντίστροφη μέτρηση, το 2024 έκανε τα πρώτα του βήματα στην νέα χρονιά και όλοι άρχισαν να φιλούν γνωστούς και φίλους ευχόμενοι τα καλύτερα για την νέα χρονιά που μόλις είχε ξεκινήσει.

Η πίστα από εκείνο το σημείο δεν άδειασε ποτέ. Ζεϊμπέκικα , Αραβικά τσιφτετέλια, αλλά και μοντέρνα χίτς, χασάπικα και ρεμπέτικα, πόπ και ρόκ από τις χρυσές δεκαετίες των ’60s, αλλά και λάτιν επιλογές συγκροτούσαν το επιτυχημένο μουσικό πρόγραμμα. Ο ντι τζέι αφουγκραζόταν κάθε στιγμή «τι θέλει ο κόσμος» και δυναμίτιζε το κέφι με κάθε τραγούδι που επέλεγε.

Το μενού περιελάβανε για αρχή τέσσερα είδη σαλατικών, ψητές γαρίδες με βούτυρο και καβούρι σαλάτα, και για κύριο πιάτο κρέας με δαμάσκηνα και μανιτάρια και ρύζι με ξηρούς καρπούς. Μια πανδαισία γεύσεων σε μια υπέροχη παρουσίαση των πιάτων, εντυπωσίασε όλους τους καλεσμένους της βραδιάς.

Το Πρωτοχρονιάτικο πάρτυ στη Στέγη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, με τους τελευταίους να φεύγουν τις πρώτες πρωινές ώρες για να απολαύσουν τον πρώτο γλυκό ύπνο της χρονιάς μετά από ένα ασταμάτητο ξεφάντωμα παρέα με φίλους και γνωστούς από όλη την Παροικία.

Η συντακτική ομάδα της ekkairo.org εύχεται σε όλους τους Αιγυπτιώτες Έλληνες όπου γης, αλλά και στους αναγνώστες μας σε όλο τον κόσμο καλή χρονιά με υγεία και χαρά.

Δείτε εικόνες από την αλλαγή της χρονιάς της Ελληνική Στέγη μας στην Ηλιούπολη

Η στιγμή της αλλαγής της νέας χρονιάς

Αρέσει σε %d bloggers: