Κείμενο: Αιμίλιος Πολυγένης

Παρουσία του Παπά και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 η 17η κοπή Αγιοβασιλόπιττας της Αδελφότητας των Οφφικιάλων.

Να αναφερθεί ότι η κοπή της Αγιοβασιλόπιττας έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη, και πριν την κοπή προηγήθηκαν τα Απολυτίκια των Μ. Βασιλείου και του Αγίου Αποστόλου Μάρκου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος Άρχοντας Μ. Πρωτέκδικος, ομ. Καθηγητής κ. Θεόδωρος Ι. Παναγόπουλος, ο οποίος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Θεόδωρο για την παρουσία του.

“Για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια που είμαι Πρόεδρος είστε παρών στην κοπή της Αγιοβασιλόπιττας των Οφφικιάλων. Σας ευχαριστούμε Μακαριώτατε, αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς” – τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος.

Στην συνέχεια στην εισήγησή του ο Πρόεδρος έκανε έναν απολογισμό για την δραστηριότητα της Αδελφότητας, όπου καταχειροκροτήθηκε από τους παρόντες.

Αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.

Ακολούθησε ομιλία από τον Άρχων Ρεφερενδάριο Δρ. Σπυρίδων Κοκκινάκη με θέμα: “Η Αλεξάνδρεια εγέννησεν το Κ.Π. Καβάφη”.

Επίσης, σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο οποίος αρχικά συνεχάρη τον Πρόεδρο των Οφικκιάλων κ. Παναγόπουλο για το έργο που επιτελούν οι Άρχοντες στο δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ακόμη, μίλησε για τα Ιεραποστολικά ταξίδια που πραγματοποίησε, καθώς και για τα μελλοντικά που θα πραγματοποιήσει.

Σε άλλο σημείο ο κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στα παιδιά της Αφρικής, λέγοντας πως “αυτά τα παιδιά δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για το πολύτιμο αγαθό της ζωής.”

Απευθυνόμενος ο Πατριάρχης προς τον Εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, Επίσκοπου Ταλαντίου Επιφάνιο, ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδος που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει το έργο του Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Ο κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε και τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου, Αρχιμ. Ραφαήλ και ευχήθηκε ο Θεός να δίνει κουράγιο στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο με τον πόλεμο που μαίνεται στο Ισραήλ.

“Να μην με ξεχνάτε και να προσεύχεστε για εμένα” – τόνισε κλείνοντας ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος Β΄.

Η εκδήλωση έκλεισε με την καθιερωμένη κοπή της Αγιοβασιλόπιτας από τον ίδιο τον Πατριάρχη, παρουσία του Εκπροσώπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα, Μητροπολίτη Γουϊνέας κ. Γεωργίου.

Τέλος, στο Αρχονταρίκι του Ιερού Μετοχίου ακολούθησε δεξίωση που παρετέθει από την Αδελφότητα των Οφφικιάλων.

Εικόνες: Κυριάκος Μπούρας, Βασίλης Ζουές

Βίντεο: Βασίλης Ζουές

Δείτε εικόνες απο την κοπή της πίττας

Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον λόγο του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Αρέσει σε %d bloggers: