Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, αφιερωμένη στον Αιγυπτιώτη ζωγράφο Απόστολο Κυρίτση. Η βραδιά διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Καΐρου.
Την εκδήλωση άνοιξε η Έφορος Πολιτιστικών του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, η οποία διάβασε το πλούσιο βιογραφικό του Απόστολου Κυρίτση και ακολούθησε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Γιώργος Καρκασίνας, παρουσιάζοντας την αξιόλογη ομιλήτρια.
Ομιλήτρια – παρουσιάστρια η εικαστικός – μουσικός κ. Θεοδώρα Κοκκίνου, η οποία μ΄ έναν ξεχωριστό τρόπο, αφού αναφέρθηκε στη βιογραφία του τιμώμενου, μας έκανε κοινωνούς όχι μόνο στο έργο του, αλλά και στην ψυχοσύνθεσή του.
Χωρίζοντας τα δημιουργήματά του σε κύκλους και παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικά δείγματα απ’ τον καθένα, τόνισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Απόστολου Κυρίτση, αυτά που τον κάνουν ξεχωριστό.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην αγάπη του στο Φως, αυτό της Αιγύπτου, που ποτέ δε λησμόνησε και απέδιδε και στα έργα του, όντας πλέον εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στο φως του ήλιου της Ελλάδας, καθώς δένεται με το γαλάζιο του πελάγους και το λευκό των κυκλαδίτικων σπιτιών.
Γνωρίσαμε, μέσα από τα έργα του, τον Απόστολο Κυρίτση των ήχων, των σχημάτων, των χρωμάτων, της καθημερινότητας. Αγαπούσε ο Απόστολος Κυρίτσης ιδιαίτερα τη Φύση και βίωνε το έργο του μέσα από αυτήν.
Αγαπούσε τους ήχους, τις μελωδίες και σχηματοποιούσε λες, ως και αυτό ακόμα το κελάηδισμα των πουλιών.
Ο μοναδικός τρόπος που η κ. Κοκκίνου παρουσίασε τόσο το έργο όσο και, μέσα από αυτό, την προσωπικότητα του ζωγράφου, οι ιδιαίτερες υψηλού επιπέδου γνώσεις της, ο λόγος της και η όλη παρουσίαση, καθήλωσαν το κοινό, που στο τέλος ξέσπασε σε ζωηρό χειροκρότημα.


Με το τέλος του αφιερώματος, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Π. Χριστοφορίδης επέδωσε στην ομιλήτρια τιμητικό δίπλωμα. Εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου, ο Αντιπρόεδρος κ. Γ. Καρκασίνας τίμησε τόσο την ομιλήτρια όσο και τα παιδιά του Απόστολου Κυρίτση, Βαρβάρα και Στέλιο, δίδοντας τους επίσης τιμητικό δίπλωμα.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων παραβρέθηκαν οι Π. Χριστοφορίδης Γεν. Γραμματέας και τα μέλη Ηλιάνα Θεμιστοκλέους Έφορος Πολιτιστικών, Μαρία Μιχαηλίδου Έφορος Νέας Γενιάς και Ενημέρωσης, Γιώργος Μαρκουλής Έφορος Εντευκτηρίου, Πάνος Κατέρης Συνέφορος Πολιτιστικών και Δημήτρης Δημητρίου Έφορος Χορωδίας & Επιμόρφωσης. Εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου παραβρέθηκαν οι Γ. Καρκασίνας Αντιπρόεδρος και Κ. Παστίδης Ταμίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης οι Σπ. Μπιμπίλας Βουλευτής και Πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ, Π. Δρούλια Πρόεδρος 6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, Π. Χαρίτου Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Γυμνασίου Μανσούρας Αιγύπτου και Γ. Κατσίμπας Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας. Την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης είχαν, εκτός από τον Κ. Παπανικολάου, οι Τ. Σφακιανόπουλος και Κ. Παστίδης.

(κείμενο και εικόνες Σ.Α.Ε.)

Αρέσει σε %d bloggers: