Αναζητήστε και διαβάστε το ΝΕΟ ΦΩΣ που κυκλοφορεί σήμερα 5.2.2024
05/02/2024
Αφιέρωμα στον Αιγυπτιώτη ζωγράφο Απόστολο Κυρίτση στο Σ.Α.Ε.
06/02/2024
Show all

Ετήσια Γενική Συνέλευση και Kοπή της Πίτας για την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών του Καΐρου (εικόνες+βίντεο)

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου η Φιλόπτωχος Αδελφότητα των Ελληνίδων Κυριών του Καΐρου,  υποδέχτηκε στον φιλόξενο χώρο της στο Κέντρο της πρωτεύουσας τα μέλη του Σωματείου, αλλά και όλη την Παροικία, πραγματοποιώντας με επιτυχία την ετήσια Τακτική Γενική της Συνέλευση.

Κατάμεστη η αίθουσα των συνεδριάσεων από τους Αιγυπτιώτες και τους θεσμικούς φορείς της Παροικίας, αλλά και της πατρίδας μας, που ήρθαν να παρακολουθήσουν την Λογοδοσία της παρελθούσης χρήσης, αλλά πάνω από όλα να τιμήσουν την αδιάλειπτη δράση και προσφορά στον συνάνθρωπο, της  ιστορικής και υπεραιωνόβιας αυτής Καϊρινής αδελφότητας των Ελληνίδων Κυριών μας.

Κάθε φορά που βρισκόμαστε στον χώρο της Φιλοπτώχου νιώθουμε τα ίδια συναισθήματα, ερχόμενοι σε επαφή με τον φροντισμένο αυτό χώρο που αναδύει έντονα και παραπέμπει την σκέψη μας στην θηλυκή ενέργεια, που είναι και η κινητήριος δύναμη της αδελφότητας.

Στην υποδοχή των καλεσμένων η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Αντιπρόεδρος κα Βάσω Γαζή, η Γραμματέας κα Κάτια Καζακάκου, η Ταμίας  κα Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ και τα Μέλη του Σωματείου: η κα Τέρυ Άσουατ, η κα Μάρθα Δημήτρη και η κα Καίτη Βλαντή.

Την Συνέλευση τίμησαν μεταξύ με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας, η κα Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, ενώ την Αλεξανδρινή Κοινότητα εκπροσώπησε  ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Βασίλης Ζουές.

Από τα Σωματεία και τους φορείς της Παροικίας μας παρέστησαν Αντιπρόεδρος της «Μαρίας της Αιγυπτίας» κα Χαριστούλα Σιναδινού Χόσαρη, η Γραμματέας κα Άννα Γεωργαλίδου, η Ταμίας κα Άννα Αυγερινού και τα μέλη: η κα Αντινίτσα Καζαμία και Μαίρη Μπισάρα, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου Καΐρου. Την εκπαιδευτική Κοινότητα εκπροσώπησε η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία. Παρέστη επίσης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλης Μπίσκος.

Γύρω στη μία το μεσημέρι ξεκίνησε η Γενική Συνέλευση. Η κα Σκουφαρίδου αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους, μας προέτρεψε να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουμε την μνήμη των κεκοιμημένων Αιγυπτιωτών που «έφυγαν» από κοντά μας την χρονιά που πέρασε.

Στην συνέχεια και αφού τα μέλη επικύρωσαν τα πρακτικά της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης η κα Σκουφαρίδου μας ανέλυσε διεξοδικά την έκθεση των πεπραγμένων της χρήσης από 1/7/2022 έως 30/6/2023.

Ο άξονας της ομιλίας της, ήταν η ουσία και ο βασικός πυλώνας του Σωματείου που είναι η φιλανθρωπία, ενώ έθεσε προς όλους το ρητορικό ερώτημα: «Τι είναι φιλανθρωπία και μέχρι πού μπορεί να φτάσει να φτάσει ένα άτομο;» για να απαντήσει, εγκολπώνοντας με τις λέξεις της, την μακραίωνη ιστορική πρακτική της Φιλοπτώχου.

«Είναι μια πράξη αγάπης, μια αγκαλιά προς τον συνάνθρωπο που σκοπό έχει να του καλυτερεύσει την ποιότητα της ζωής του και διαρκεί μια ολόκληρη ζωή» μας είπε η κυρία Σκουφαρίδου, ενώ στην συνέχεια ανέπτυξε τους τομείς δράσης που περιλαμβάνουν: μηνιαία χρηματικά βοηθήματα, τρόφιμα και γλυκά που μοιράζονται από τις ίδιες τις κυρίες Χριστούγεννα και Πάσχα, διανομή ιματισμού σε άριστη κατάσταση και πολλά άλλα. Η Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στις πηγές εσόδων του σωματείου που δεν είναι άλλες από: τις συνδρομές, τις προσφορές μελών και φίλων, τους εράνους, τα τοκομερίδια από καταθέσεις και τέλος την ετήσια οικονομική ενίσχυση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Έγινε και εκτενής ενημέρωση για τα τακτικά και έκτακτα βοηθήματα που ανήλθαν στο ποσό των 73.735 Λ. Αιγύπτου.  

Δόθηκαν επίσης 6.300 Λ. Αιγύπτου σε υποτροφίες για μαθητές του σχολείου μας, καθώς και σε Ελληνίδα που σπουδάζει σε Αιγυπτιακό Πανεπιστήμιο.

Τέλος η κα Σκουφαρίδου ευχαρίστησε από καρδιάς όλα τα μέλη του Συμβουλίου τα οποία και ανέφερε ονομαστικά, λέγοντας ότι «σε αυτό το έργο δεν είμαι μόνη μου. Όλες μαζί συμβάλουμε τα μέγιστα για το καλό του Σωματείου»

Στην συνέχεια η Ταμίας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ ανάγνωσε τον ισολογισμό από  1/7/2022 έως 30/6/2023 καθώς και τον Προυπολογισμό από 1/7/2023 έως 30/6/2024 οι οποίοι και εγκρίθηκαν παμψηφεί, ενώ ανανεώθηκε με έγκριση της Συνέλευσης η  συνεργασία με τον λογιστή κ. Karim Maher και τον Ορκωτό Λογιστή κ. Amgad Samir Gendy. 

Ακολούθησε η ανακήρυξη και η έγκριση από το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης των Μεγάλων Δωρητών και των Δωρητών της Φιλοπτώχου που πρότεινε η Πρόεδρος κα Σκουφαρίδου, η οποία  ευχαρίστησε και ονομαστικά τους ανθρώπους που στήριξαν και βοήθησαν το Σωματείο και διασφάλισαν με την αγάπη και την αρωγή τους την συνέχεια του θεάρεστου έργου του.

Η κα Σκουφαρίδου έκλεισε την ομιλία της με τα λόγια της Καθολικής καλόγριας «Μαρίας Τερέζας» η οποία είχε πει: «Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι πόσα δίνεις, αλλά πόση αγάπη βάζεις σε αυτά που δίνεις»

Μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος,ο οποίος συνεχάρη τα μέλη του Συμβουλίου για  το έργο του Φιλόπτωχου Σωματείου αναφέροντας χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κα Σκουφαρίδου:« Όπως πολύ σωστά τονίσατε, πίσω από κάθε έργο φιλανθρωπίας κρύβεται η αγάπη, μας είπε και ο Απόστολος Παύλος, η Αγάπη είναι το Α και το Ω, η αρχή και το τέλος, όλων των καλών που γίνονται σε αυτόν εδώ τον κόσμο» Μετέφερε  τις πλούσιες ευχές, τις ευλογιές και την αγάπη του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου.

Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Παπαγεωργίου στον δικό του χαιρετισμό εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την παρουσία του στην Συνέλευση, που όπως είπε είναι η πρώτη του φορά που βρίσκεται σε εκδήλωση της Φιλοπτώχου «Είστε φορείς ενός παμπάλαιου θεσμού που χάρη στο προσωπικό ψυχικό σας απόθεμα ο θεσμός αυτό διατηρείται αναλλοίωτος. Θα είμαστε παρόντες σε ό,τι χρειαστείτε. Η πόρτα της Πρεσβείας είναι πάντα ανοιχτή προς ενίσχυση της Φιλοπτώχου αλλά και όλης της Παροικίας.» 

Η κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου Γενική Πρόξενος της Ελλάδας απευθύνθηκε στους παριστάμενους λέγοντας ότι «Σήμερα έρχομαι για να σας πω ότι η προσπάθειά σας είναι δύο φορές πιο πολύτιμη  γιατί οι οικονομικές συνθήκες γίνονται πιο δυσμενείς και ενώ μειώνεται ο Ελληνισμός στην Αίγυπτο εσείς δεν το βάζετε κάτω»

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν πήρε τον λόγο στην συνέχεια εξαίροντας το γόνιμο και χρήσιμο έργο των κυριών, ενώ πρότεινε να δημοσιευτεί σε όλα τα μέσα επικοινωνίας της Κοινότητας η ιστορία του σημαντικού αυτού σωματείου, γιατί όπως είπε είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, αλλά και να θυμόμαστε όλοι τις ρίζες του κάθε παροικιακού μας σωματείου. Επίσης πρότεινε για να αυξηθούν τα έσοδα της Φιλοπτώχου να διοργανωθούν Φιλανθρωπικοί χοροί, σε χώρους της Παροικίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό.

Τελευταίος ομιλητής ο Μεγάλος Ευεργέτης του Σωματείου κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης, ο οποίος επαίνεσε το αποτελεσματικό έργο της Φιλοπτώχου και την σταθερή και αταλάντευτη στοχοπροσήλωση των μελών στο έργο που επιτελούν όλα αυτά τα χρόνια. Τόνισε επίσης ότι”τα βοηθήματα  και οι υποτροφίες  αποτελούν το 70% των εξόδων της Φιλοπτώχου, και με βάση την παγκόσμια πρακτική αξιολόγησης των ΜΚΟ, ο δείκτης που θεωρεί άριστη την απόδοση οφείλει να είναι άνω του 65%. Και εσείς έχετε 70%»

Ο κύριος Σκουφαρίδης έκλεισε τον λόγο του λέγοντας ότι «Είχα την τύχη να παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς την αθόρυβη και χωρίς τυμπανοκρουσίες εργασίας σας”, ενώ δήλωσε δημόσια την ευαρέσκειά του για τις πρακτικές της Φιλοπτώχου δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο αυτό.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευλόγησε την Βασιλόπιτα για το καλό της νέας χρονιάς. Το τυχερό φλουρί κέρδισε φέτος η κυρία Χαριστούλα Σιναδινού Χόσαρη.

 Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα προς όλους με σπιτικά και πεντανόστιμα φαγητά τα οποία επιμελήθηκαν με πολύ αγάπη, οι κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου.

Δείτε το βίντεο από την Τακτική Γενική Συνέλευση της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου

Αρέσει σε %d bloggers: