Με κάθε μεγαλοπρέπεια και όπως αρμόζει σε έναν μεγάλο Ιεράρχη, η πόλη του Καΐρου, αλλά και όλος ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός γιόρτασαν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τα ονομαστήρια του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου του Δευτέρου.

Ολάνθιστος και φωτισμένος ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου υποδέχτηκε το χριστεπώνυμο πλήρωμα  που προσήλθε με αγάπη, από τα μέρη όπου χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού στην Αίγυπτο, για να γίνει μια αγκαλιά με τον πηδαλιούχο του Αλεξανδρινού Θρόνου, να του ευχηθεί έτη πολλά και να στηρίξει έμπρακτα την ποιμαντική του περπατησιά  στην Αφρικανική ήπειρο.

Η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος του οποίου και φέρει το όνομα. Στο πλευρό του Πατριάρχη, οι Συνοδικοί Αρχιερείς που βρίσκονταν στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα για τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής που έλαβε χώρα την 15η και την 16η Φεβρουαρίου στην Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο. Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ριγάκης και ο Άρχων Λαμπαδάριος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Τόνυ Ατάλα.

Οι παραστάτες και οι σημαιοφόροι των Ελληνικών μας σχολείων στο Κάιρο τίμησαν τον Μακαριώτατο με την παρουσία τους και του ευχήθηκαν χρόνια πολλά, συνοδευόμενοι από τους  Διευθυντές των Σχολών κ.κ. Βασίλη Λάγιο και Γιώργο Κοκορέλη καθώς και από την Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία.

Οι Αραβόφωνοι Πρόσκοποι της Εκκλησίας του Ντάχερ έδωσαν με τον χαρμόσυνό τους παιάνα το δυναμικό τους παρόν στην γιορτινή ημέρα γεμίζοντας την καρδιά του Μακαριώτατου με χαμόγελο και περηφάνια αφού σε κάθε του βήμα εκτός του Ναού, τον ακολουθούσαν οι ζωηρές τους τυμπανοκρουσίες.

Τον Πανηγυρικό της ημέρα εκφώνησε ο Γέρων Καισαρείας Θεοφύλακτος ο οποίος μίλησε για τον επίγειο βίο, αλλά και για το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η αγάπη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, ήταν ασίγαστος προς τον Νυμφίο Χριστό, και ήταν η αγάπη αυτή που συνέβαλε τα μέγιστα για να υπομείνει τα φρικτά μαρτύρια.» Στην συνέχεια ο Γέρων Καισαρείας, στρέφοντας το βλέμμα του προς το Πατριάρχη και προς το εκκλησίασμα ανέφερε με συγκίνηση στην φωνή του «Ο λόγος που προσήλθαμε όλοι εδώ σήμερα στον περικαλλή  τούτο Ναό έχει διττό χαρακτήρα: Αφενός μεν να καταθέσουμε τα άνθη της πίστεως και της  ευλογίας μας προς τον Μεγαλομάρτυρα της ημέρας Θεόδωρο των Τήρωνα και αφετέρως να τιμήσουμε τον άγοντα τα σεπτά ονομαστήριά του, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο τον Δεύτερο. Συνήλθομεν σήμερα εδώ, από τις εσχατιές της Αφρικανικής Ηπείρου κλήρος και λαός προκειμένου να υψώσουμε ικέτιδας χείρας προς τον φιλάνθρωπο Θεό την κυρία Θεοτόκο και τον φύλακα άγγελό σας Μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο. Είθε τα έτη σας να είναι όλβια, ευφρόσυνα, πολύκαρπα και θεοσκέπαστα».

Πέραν όμως από τον εορτασμό για τα ονομαστήρια του Πατριάρχη δύο ήταν ακόμα τα σημεία που λάμπρυναν την πανηγυρική ημέρα. Το πρώτο ήταν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης προτομής του Μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Μελέτιου Β, που πλέον κοσμεί με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Θεόδωρου τον αύλιο χώρο της Πατριαρχικής Επιτροπείας και είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής, όπως ανέφερε ο Μακαριώτατος στην καίρια συμβολή του Μακαριστού Πατριάρχη Μελέτιου στην  Αποστολική Εκκλησία που Αγίου Μάρκου.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι επί των ημερών του Μελέτιου Β’ συνετάγησαν, επικυρώθηκαν και εφαρμόσθηκαν πολλοί νέοι κανονισμοί που αφορούσαν την εκλογή Πατριάρχη, τη συνοδική οργάνωση, την ευταξία του κλήρου και την οικονομική διαχείριση. Ιδρύθηκε  με δική του προτροπή το Ιεροδιδασκαλείο του Αγίου Αθανασίου στην Αλεξάνδρεια, αναδιοργανώθηκε το Πατριαρχικό τυπογραφείο και ενισχύθηκαν τα θρησκευτικά σωματεία, ρυθμίστηκαν  ζητήματα κανονικού δικαίου και τέλος  ιδρύθηκαν  νέες μητροπόλεις σε πολλές περιοχές της Αφρικής.

Ο Μελέτιος Β’ ήταν ο πρώτος Πατριάρχης Αλεξανδρείας που διεκδίκησε και έλαβε τον τίτλο «και πάσης Αφρικής». Ήταν αυτός που άρχισε την οργάνωση της σύγχρονης ορθόδοξης ιεραποστολής στην αφρικανική ήπειρο, ενώ με την ειδική διάταξη «περί του Συνταγματίου των Μητροπόλεων» ορίσθηκαν οι εννέα εκκλησιαστικές επαρχίες του Θρόνου.

«Μια μεγάλη προσωπικότης, ένας γίγαντας της Εκκλησίας ένας υψιπέτης αετός της Ορθοδοξίας και των Πατριαρχείων υπήρξε ο Μέγας εν Πατριάρχες Μελέτιος Μεταξάκης». Με αυτά τα λόγια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ξετύλιξε το νήμα της ζωής του Μακαριστού Πατριάρχου ξεκινώντας από την Κρήτη που τον γέννησε. Ο Μακαριώτατος με τον γλαφυρό του λόγο αναφέρθηκε στην συνέχεια σε όλες τις καίριες στάσεις της πολυκύμαντης ζωής του Μελέτιου, στα Ιεροσόλυμα, στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Κωνσταντινούπολη και τέλος στην έδρα του Παλαίφατου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβασβιώτατο Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο, διά του παριστάμενου εκπρόσωπου του, Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Στυλιανού, για την προσφορά της περικαλλούς προτομής εις ανάμνηση της θητείας του Μελέτιου στην Μητρόπολη Κιτίου της Κύπρου.

Το δεύτερο σημείο που αξίζει να μνημονευθεί από την γιορτινή ημέρα ήταν η χειροτονία του Ιερολογιώτατου Διάκονου Ειρηναίου, ο οποίος  από τα χέρια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας έλαβε εν πλήρη μυσταγωγία το δεύτερο βαθμό της Ιεροσύνης εις Πρεσβύτερον. Ο Μακαριώτατος μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τον Πανοσιολογιώτατο νέο Αρχιμανδρίτη, ο οποίος κατάγεται από την Γκάνα και αποφοίτησε από το Ιεροδιδασκαλείο του Αγίου Αθανασίου στην Αλεξάνδρεια, αλλά και από την Θεολογική σχολή της Θεσσαλονίκης όπου ολοκλήρωσε με την ύψιστη βαθμολογία τις σπουδές του με υποτροφία από την Ελληνική πολιτεία.

Ο π. Ειρηναίος, ο οποίος θα υπηρετήσει στην Επισκοπή Αρούσσας στην Τανζανία στον ευχαριστήριο λόγο του προς τον Πατριάρχη αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην υποστήριξη και την αγάπη που δέχτηκε από την αρχή της πορείας του στην Ιεροσύνη. «Είμαι πολύ ευγνώμων στον Θεό διότι σήμερα που εορτάζουμε την  μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, αξιώνομαι να λάβω από τα άγια χέρια σας τη χάρη της ιεροσύνης. Θυμάμαι ακόμα έντονα την ημέρα που έφυγα από την Πατρίδα μου, για να πάω στην Αλεξάνδρεια, με τη βοήθεια του Σεβασμιωτάτου τότε Μητρόπολη Άκρας κ. Σάββα. Θα ήθελα ενώπιον όλων, να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου και τις άπειρες ευχαριστίες μου για την πατρική και ευσπλαχνική σας αγάπη με την οποία με περιβάλλετε από την πρώτη στιγμή».

Μετά και τα αποκαλυπτήρια της προτομής ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος προσέφερε κέρασμα σε όλους στην Αίθουσα του Θρόνου ενώ δέχτηκε τις ευχές και τα δώρα των παρισταμένων για τα ονομαστήριά του. Τελευταίος σταθμός της εορταστικής ημέρας το επίσημο γεύμα του Πατριάρχη στον ιδιαιτέρως καλαίσθητο χώρο του H.O.C στην Ηλιούπολη.

Η εορταστική ημέρα μεταδιδόταν σε απευθείας μετάδοση από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Φάρος Ομογένειας».

Τον Πατριάρχη τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, ο Έλληνας ΑΚ.ΑΜ Πλοίαρχος Π.Ν. κ.Μιχάλης Τσιλιγκάκης, η Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Όλγα Τζωρτζάτου.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ενώ από τα Σωματεία της Παροικίας μας παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρίας Φούμελης, η κα Κάτια Καζακάκου Γραμματέας της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, η κα Μαρία Χέλμη εκπροσωπώντας το Ορθόδοξο Πατριαρχικό Κέντρο Σούμπρας.

Παρέστησαν επίσης, ο Άρχοντας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης ο Κοινοτικός Επίτροπος της Ε.Κ.Α κ. Βασίλης Ζουές και ο Αρχισυντάκτης του «Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου» κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.

Το Αραβόφωνο ποίμνιο εκπροσώπησε ο κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της Εκλησίας των Αρχαγγέλων στο Ντάχερ, η κα Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακαριστού Πατριάρχη Μελέτιου Β καθώς και της χειροτονίας σε Πρεσβύτερο του Διάκονου Ειρηναίου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείς