Οι Απόδημοι Πρόσκοποι στην τελετή Ονομασίας “Προσκόπων Έθνους”
27/02/2024
Το H.O.C γιόρτασε τα 77 του χρόνια
01/03/2024
Show all

Ο Χρήστος Καβαλής στην εκπομπή «Σαμπάχνα Μάσρι». Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που πάντα ένωνε τους δύο λαούς

 

Για μια ακόμα φορά η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου με την μακραίωνη και πλούσια ιστορία της, αλλά και την δυναμική της πορεία στο σήμερα, τράβηξε την προσοχή και το ενδιαφέρον της Αιγυπτιακής ραδιοτηλεόρασης, η οποία κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει εξέχοντα και διακεκριμένα μέλη  της Παροικίας μας, σε εκπομπές πανεθνικής και δορυφορικής εμβέλειας με μεγάλη τηλεθέαση.

Το πρωί της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστος Καβαλής συνάντησε τον δημοσιογράφο κ. Αμπντουλά Γιόσρι στο πλατώ της δημοφιλούς εκπομπής «Σαμπάχνα Μάσρι» και για είκοσι λεπτά οι δύο συνομιλητές ξεφύλλισαν τις σελίδες της ιστορίας, αλλά και της αρμονικής συμπόρευσης των δύο λαών, με τις ρίζες της κοινής μας πορείας να χάνονται στον χρόνο.

Ο κ. Γιόσρι αφού καλωσόρισε τον κ. Καβαλή στην εκπομπή του, έκανε μια συνοπτική αναφορά στις θερμές και αγαστές Ελληνοαιγυπτιακές διπλωματικές σχέσεις του σήμερα, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στους δύο τελευταίους αιώνες της σύγχρονής πορείας του Ελληνισμού στην Αίγυπτο, αλλά αναφέρθηκε με θαυμασμό και στις αρχαίες ρίζες της κοινής μας πορείας που χρονολογούνται από την εποχή του 3ου αιώνα π.χ

«Η Μεσόγειος θάλασσα είναι η θάλασσα που πάντα ένωνε τους δύο λαούς: την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Ως Έλληνες καταφέραμε στην μακραίωνη ιστορία μας, μέσα από την καλλιέργεια της γλώσσας στα σχολεία μας, αλλά και μέσα από την παιδεία μας γενικότερα, να κρατήσουμε τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της πατρίδας μας. Ζούμε ανέκαθεν σε πλήρη αρμονία με τους Αιγύπτιους, που είναι οι φίλοι και οι γείτονες μας, και οι οποίοι δεν μας έκαναν να αισθανθούμε ποτέ ξένοι σε αυτήν την χώρα.» Με αυτά τα λόγια ο κ. Καβαλής σκιαγράφησε το ενεργό συναισθηματικό αποτύπωμα της σχέσης των δύο λαών, που βιώνουμε όλοι, όπως είπε στην καθημερινότητά μας.

Η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλες τις πτυχές της σχέσης των δύο λαών στις μέρες μας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας να κάνει αναφορά για τις επιχειρηματικές επιτυχημένες και προσοδοφόρες συνεργασίες, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τουρισμό, αλλά και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που εδραιώνουν και βαθαίνουν το αίσθημα της ασφάλειας των δύο λαών μέσα από την συναντήληψη των γεωπολιτικών μας συμφερόντων. Έγινε επίσης εκτενής αναφορά και στον πολιτισμό με τον κύριο Καβαλή να αναφέρεται στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου και στις δράσεις του, με αποκορύφωμα την λαμπερή, όπως τόνισε, εκδήλωση στην Όπερα του Καΐρου για τον εορτασμό των  100 χρόνων  από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας.

Συνεχίζοντας την κουβέντα περί του Ελληνικού πολιτισμού ο κ. Γιόσρι μίλησε με θερμά λόγια για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, αλλά και για τον Ντέμη Ρούσσο δύο προσωπικότητες, όπως είπε, ιδιαίτερα γνωστές με παγκόσμια εμβέλεια, με τον κ. Καβαλή να συμπληρώνει, προς ενημέρωση των τηλεθεατών, και άλλα σημαντικά ονόματα Ελλήνων, όπως του Τσίρκα ,του Παπαδημητρίου, του Σεφέρη, του Μάνου Λοΐζου και πολλών άλλων  που υπηρέτησαν με πάθος την τέχνη τους και συνέβαλλαν τα μέγιστα στην κοινή ιστορική διαδρομή των δύο λαών.

Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος έδειξε επίσης ενδιαφέρον και για την κοινωνική οργάνωση των Αιγυπτιωτών, με τον κ. Καβαλή να αναφέρεται και να παρουσιάζει την εικόνα των δύο μεγάλων Ελληνικών Κοινοτήτων στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια κάνοντας αναφορά στα Ελληνόγλωσσα σχολεία, το Νοσοκομείο, αλλά και όλα εν κατακλείδι τα σημεία που συνθέτουν και περιγράφουν την ζωή των Ελλήνων της Αιγύπτου.

Η συζήτηση των δύο αντρών φτάνοντας προς το τέλος της, επεκτάθηκε αναπόφευκτα και στις γαστριμαργικές κοινές μας ρίζες, που η μόνη διαφορά όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Καβαλής, είναι τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε.

Αξίζει να αναφέρουμε για την ιστορία, ότι η ιδέα για την πρόσκληση του κ. Καβαλή στην δημοφιλή εκπομπή «γεννήθηκε» μια μέρα πριν, στην συνάντηση των δύο ανδρών στην λαμπερή μουσική εκδήλωση πού διοργάνωσαν οι «Φίλοι της Όπερας» και φιλοξένησε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαου Παπαγεωργίου, στην Πρεσβευτική Κατοικία στο Ζαμάλεκ του Καΐρου.

Δείτε όλη την ενδιαφέρουσα συζήτηση στην εκπομπή “Σαμπάχνα Μάσρι”

(φώτο και βίντεο από την παραγωγή της εκπομπής)

Αρέσει σε %d bloggers: