Κάθε φορά που πλησιάζει μια οποιαδήποτε εκδήλωση των Καϊρινών μας Προσκόπων, η ανυπομονησία και η προσμονή «χτυπάνε» κόκκινο. Πόσο μάλλον σε αυτή την προγραμματισμένη «βόλτα στο Κάιρο με τους Προσκόπους», όπως οι ίδιοι την είχαν χαρακτηρίσει, που από μέρες πριν, μας είχαν προσκαλέσει να τους ακολουθήσουμε στο μουσείο «Gayer Anderson», αλλά και στο πάρκο Aλ Άζχαρ την πρώτη μέρα της Άνοιξης.

 Όπως όλοι γνωρίζουμε στην Παροικία μας, οι Πρόσκοποι ό,τι κάνουν το κάνουν με μια δόση μυστηρίου και για αυτή την εκδρομή, το μυστήριο αποκαλύφθηκε όταν φτάσαμε στο μουσείο και καταλάβαμε ότι οι ξεναγοί μας σε αυτήν την βόλτα στον χρόνο θα ήταν οι ίδιοι οι Πρόσκοποι.

Θα θυμάστε ότι σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας στην ekkairo.org είχαμε αναφερθεί στην πολύ σημαντική εκπαιδευτική τους δράση, στην οποία οι Πρόσκοποι πήραν μια γεύση και έμαθαν  τα μυστικά διάφορων επαγγελμάτων, προσκαλώντας τους «ειδικούς»  του κάθε χώρου. Αφού λοιπόν είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία την γνωριμία τους με το επάγγελμα του ξεναγού, υπό την έμπειρη καθοδήγηση του κ. Γιώργου Ρεκτσίνη, το μόνο που τους χρειαζόταν ήταν το κοινό.

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου γεμίσαμε λοιπόν δύο λεωφορεία και τους ακολουθήσαμε μέχρι αργά το απόγευμα σε μια μαγική μέρα που τα είχε όλα ή για να είμαστε πιο ακριβείς, τα είχαν οργανώσει όλα. 

Ο Αρχηγός του Συστήματος κ. Χρήστος Αντωνίου και οι βαθμοφόροι κ.κ. Γιώργος Αγγελίδης, Κρις Παναγιώτη, οι κυρίες Έντζη Χάλεντ, Ιουστίνα Μορφούλη, Παναγιώτα Τσώκου, αλλά και κυρίες της «Κοινωνικής Συμπαράστασης» με την Πρόεδρο κα Κωνσταντίνα Γεδεών κα την Γραμματέα κα Χριστίνα Ουάσεφ είχαν φροντίσει με υποδειγματικό τρόπο την κάθε λεπτομέρεια της ημέρας, κάνοντας όλους μας να περάσουμε πραγματικά αξέχαστα.

Πριν μπούμε στο μουσείο, τους ακούσαμε να μαζεύονται όλοι μαζί και να φωνάζουν το γνωστό και μη εξαιρετέο «έσο έτοιμος», την Προσκοπική αυτή ιαχή που σηματοδοτεί την οργανωμένη και γεμάτη αυτοπεποίθηση φύση τους.

Δύο οι ομάδες τον ξεναγών μας, και οι δύο από την Κοινότητα των Ανιχνευτών: Ο κ. Όμαρ Καμάλ με την κα Εύα Κοκκώση και ο κ. Φιλοπατήρ Μορφούλης με την κα Ράντα Ελ Χούσι, άνοιξαν για όλους εμάς, τις πύλες της ιστορικής αυτής οικίας και για δύο και πλέον ώρες μας ξενάγησαν στον μαγικό κόσμο του Gayer Anderson, ενός Βρετανού κοσμοπολίτη γιατρού που ενώ ήρθε στην Αίγυπτο για να υπηρετήσει μια Αυτοκρατορία και μια δύναμη κατοχής, γοητεύθηκε από τον Αιγυπτιακό πολιτισμό και παραδόθηκε ανεπιστρεπτί, ψυχή τε και σώματι  στην μυσταγωγία της Ανατολής.

Στο κάθε δωμάτιο της οικίας Anderson ακούγαμε από τους Ανιχνευτές ξεναγούς μας και μια ξεχωριστή ιστορία, ένα μοναδικό ταξίδι που οι γλαφυρές τους λέξεις μας μετέφεραν πότε στην Περσία, πότε στην Ινδία, πότε στα βάθη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα από την διακόσμηση που ο ίδιος ο Anderson είχε επιλέξει για κάθε του δωμάτιο. Ο Όμαρ, η Έυα, ο Φιλοπατήρ και η Ράντα μας έδειξαν την βιβλιοθήκη τουAnderson με τα σπάνια βιβλία, το γραφείο του, που μελετούσε δίπλα στο παράθυρο, το Περσικό δωμάτιο, την συλλογή του με τα Ιερά βιβλία των μεγάλων θρησκειών, τις ζωγραφιές που έφτιαχνε εμπνεόμενος από την φύση, αλλά και τις φωτογραφίες που τον απεικόνιζαν σε όλες τις φάσεις της ζωής του στην Αίγυπτο.

Και επειδή θέλαμε να πάρουμε μια μεγαλύτερη δόση μαγείας στην ταχύτητα του φωτός, χαμηλώναμε το ενήλικό μας ύψος και αφουγκραζόμαστε τα Λυκόπουλα, εκεί που η αστείρευτή τους φαντασία συνέχιζε τις ιστορίες της ξενάγησης των Ανιχνευτών… με τον δικό τους τρόπο. Το τι ακούγαμε πάνω από την μεγάλη σαρκοφάγο, δεν περιγράφεται, όταν τα Λυκόπουλά μας σκαρώνανε ιστορίες, γκρεμίζοντας τα τείχη του χρόνου, συνομιλούσαν με την μούμια, το αλαβάστρινο άγαλμα της Νεφερτίτης ή κοιτούσαν στην αυλή, περιμένοντας «αυτόν τον κύριο που μένει εδώ» όπως έλεγε με βεβαιότητα στους φίλους του, ο Νικόλας.

Γύρω στη μία το μεσημέρι η ενδιαφέρουσα ξενάγηση τέλειωσε και μπήκαμε και πάλι στα λεωφορεία για την δεύτερη φάση της βόλτας μας, με προορισμό το πάρκο Αλ Άζχαρ. Γεμάτο από κόσμο κάθε ηλικίας που χαιρόταν την αργία της Παρασκευής, νεόνυμφα ζευγάρια που φωτογραφιζόντουσαν, παιδιά με ποδήλατα και πατίνια, οικογένειες που κάνανε πικ νικ, το μοναδικό αυτό πάρκο στην καρδιά του Καΐρου έγινε για τρεις ώρες ο παιδότοπος που ξεφαντώσανε οι μικροί Πρόσκοποι, αλλά και χαλαρώσαμε όλοι εμείς οι μεγάλοι, με θέα την υπέροχη  λίμνη στο άκρο του πάρκου.

Μετά από το εξαντλητικό παιχνίδι στις κούνιες, οι Πρόσκοποι επέστρεψαν και κάθισαν γύρω από το μεγάλο τραπέζι που είχε στρωθεί από τις κυρίες της «Κοινωνικής Συμπαράστασης» για να απολαύσουν όπως και όλοι μας το εύγευστο φαγητό.

Η χαρούμενη αυτή βόλτα με τους Προσκόπους του Καΐρου έφτασε στο τέλος της στις τέσσερις το απόγευμα. Μπήκαμε στα λεωφορεία της επιστροφής, και όσο ανταλλάσσαμε τις γλυκές μας εντυπώσεις από την πλούσια σε εικόνες ημέρα, ονειρευόμασταν και περιμέναμε την επόμενη εξόρμηση που θα οργανώσουν οι φοβεροί αυτοί Καϊρινοί Πρόσκοποι.

Στην ξέγνοιαστη αυτή μονοήμερη εκδρομή, πέραν των γονιών, αλλά και των φίλων των Προσκόπων που ακολούθησαν, συμμετείχαν: η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Κοινοτικός Επίτροπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας κ. Βασίλης Ζουές, η κα Κάτια Καζακάκου Γραμματέας της Φιλωπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας.

Αρέσει σε %d bloggers: