Η Κυριακή 7 Απριλίου ήταν μια διπλά χαρμόσυνη ημέρα για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μας στο Κάιρο. Στον Άγιο Νικόλαο, τον Καθεδρικό Ναό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Χαμζάουι, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ προέστη της Θείας Λειτουργίας και της ανύψωσης τους Τιμίου Σταυρού, αλλά και της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Τζούμπα και Νοτίου Σουδάν Κωνσταντίνου.

Στο πλευρό του Μακαριώτατου συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι: Γέροντας Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, Καμπάλας Ιερώνυμος ,Ερμουπόλεως Νικόλαος, Μέμφιδος Νικόδημος, Νουβίας Σάββας, Πτολεμαΐδος Παντελεήμονας, Πηλουσίου Νάρκισσος, Τζίτζας Σίλβεστρος, Γκόγκου Νεκτάριος και Ιππώνος Στέφανος.

Τους ύμνους της ημέρας έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης, ο Άρχοντας Λαμπαδάριος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Τόνυ Ατάλα και ο Ιεροψάλτης της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου κ. Ηλίας Σεμάν.

Μια στάση βιώσαμε στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να λάβουμε δύναμη ως το τέλος από τον Ζωοποιό Σταυρό, που ως διαχρονικό σύμβολο της πίστεώς μας, ύψωσε με παρρησία ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας δείχνοντάς μας με το δικό του βηματισμό τον επίπονο και ανηφορικό δρόμο της προσωπικής μας Ανάσταση.  

Στη διάρκεια της νηστείας των ημερών, ο καθένας από εμάς που επιλέγει τον επίπονο αυτό δρόμο, επί της ουσίας σταυρώνεται, νεκρώνει  εκούσια τα βδελυρά του πάθη, την πίκρα και την αδικία που νιώθει στην καρδιά του και μέσα από την προσευχή και την ταπεινότητα αναστοχάζεται εν κρυπτώ. Με στυλοβάτη της ψυχής του τις Θείες Ακολουθίες οδηγείται από την κάθαρση στην Ανάσταση και στο Φως μιας νέας ζωής.

Το βίωμα και το ζωντανό αυτό παράδειγμα μας προσέφερε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος όταν τον είδαμε να υψώνει τον Τίμιο Σταυρό και να διαγράφει εντός του Ναού μια πλήρη περιφορά έχοντας τα βλέμματα όλων μας καρφωμένα πάνω σε κάθε του βήμα. Οι ψαλμωδίες που τον συνόδευαν, το λαμπερό φως που έμπαινε από τα παράθυρα και η σιωπή όλων μας στο πέρασμά του, έκαναν την μοναδική αυτή στιγμή να χάνει κάθε επίγειά της διάσταση.

Στην εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Άγιο Νικόλαο γίναμε όμως κοινωνοί και της χειροτονίας του Επισκόπου Τζούμπα και Νοτίου Σουδάν Κωνσταντίνου, ενός ακόμα χρυσού κρίκου που προστέθηκε στην αλυσίδα της διαδοχής του Αλεξανδρινού Θρόνου από τα χέρια του Μακαριώτατου Πατριάρχη Θεόδωρου. Στην μεγαλοπρεπή τελετή που όλα τα χέρια των Αρχιερέων ακουμπούσαν με κατάνυξη πάνω στον νέο Επίσκοπο, ο οποίος γονυπετής μπροστά από το Ιερό Θυσιαστήριο  λάμβανε το Θείο Φως της Αρχιεροσύνης από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη.

 Κατασυγκινημένος ο νέος Επίσκοπος στον Λόγο του προς τον Πατριάρχη  μίλησε στα Αγγλικά ευχαριστώντας τον Πανάγαθο Θεό για την ευλογία Του να τον αξιώσει να ανέλθει στον τρίτο βαθμό της Ιεροσύνης.  Ευχαρίστησε επίσης τον Μακαριώτατο και τους Συνοδικούς Αρχιερείς  για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό του καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καμπάλας Κυρό Ιωνά, ο οποίος ήταν ένα φωτεινός παραστάτης στα βήματα της Ιερατικής του πορείας.

«Μακαριώτατε, όπως γνωρίζετε το Νότιο Σουδάν είναι ένα από τα δέκα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου, αφού μαστίζεται από συνεχείς πολέμους και πολιτική αστάθεια. Ζητώ με ταπεινότητα τις προσευχές σας και την υποστήριξή σας σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο μου. Όπως ο Προφήτης Ησαΐας μίλησε στον Θεό έτσι και εγώ σας κοιτώ στα μάτια Μακαριώτατε και σας λέω μέσα από την καρδιά μου: «Εδώ είμαι, στείλτε εμένα

Ο Μακριώτατος στην αντιφώνησή του μίλησε με τρυφερότητα για τον νέο Επίσκοπο λέγοντας: «Αγαπητέ μου Κωνσταντίνε, χαίρομαι πάρα πολύ που με την σημερινή χειροτονία, την έκτη, ολοκληρώνονται οι χειροτονίες των νέων Επισκόπων που με το έλεος του Θεού, αλλά και του Παναγίου Πνεύματος και με την ψήφο των Αγίων Αρχιερέων φτάσαμε στην σημερινή ημέρα. Θέλω Κωνσταντίνε μου, να γυρίσω αρκετά χρόνια πίσω όταν σε πρωτογνώρισα στην Βόρεια Ουγκάντα και σε χειροθέτησα σε Αρχιμανδρίτη με την παράκληση του αδελφού μας του Ιωνά. Εκτίμησα τον ωραίο σου χαρακτήρα, τον γεμάτο σοβαρότητα και ευλάβεια. Το όνομα που φέρεις Κωνσταντίνε μου, είναι από τον μεγάλο θεόστεπτο Βασιλέα που μαζί με την Αγία του μητέρα την Ελένη, μας προσέφεραν τον Τίμιο Σταυρό».

Ο Μακαριώτατος εξήρε επίσης και την πολύχρονη διαδρομή του νέου Επισκόπου σε διάφορες διοικητικές θέσεις, καθώς και την μεγάλη του συμβολή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών. «Σήμερα το δώρο που σου δίνουμε μαζί με τους Επισκόπους μου είναι  να πάρεις σαν εφόδιο αιώνιο το Πανάγιο Πνεύμα και να το μεταφέρεις στην δική σου Επισκοπή».

Μετά την μεγαλοπρεπή χειροτονία και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού οδηγηθήκαμε όλοι στην Αίθουσα του Θρόνου όπου απολαύσαμε το κέρασμα για το καλό της ημέρας και ευχηθήκαμε στον νέο Επίσκοπο τα καλύτερα για το δύσκολό του έργο. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας του προσέφερε ως δώρο το πρώτο του εγκόλπιο και μια ράβδο για να βαδίζει σταθερά, όπως είπε, στον τραχύ δρόμο της Αρχιεροσύνης  που διάλεξε.

Την λαμπερή εορταστική ημέρα τίμησαν με την παρουσία τους ο Σύμβουλος της  Πρεσβείας μας στην Αίγυπτο κ. Αθανάσιος Λεούσης , ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος κ. Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο Επιτετραμμένος της  Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης, ο Ακόλουθος Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Συνταγματάρχης Μηχανικού κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωστής, η Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Όλγα Τζωρτζάτου.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ενώ τα Αιγυπτιώτικα Σωματεία εκπροσώπησαν η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας.

Οι Αραβόφωνοι της Εκκλησίας των Αρχαγγέλων του Ντάχερ έδωσαν επίσης το παρόν με τον Πρόεδρό τους κ. Σαλέμ Κασίς, τον κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρο των Αραβόφωνων Ορθοδόξων, την κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρο του H.O.C και πλήθος πιστών από όλο το Ορθόδοξο Ελληνόφωνο και Αραβόφωνο ποίμνιο των Εκκλησιών του Καΐρου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι την τελετή μετέδιδε ζωντανά ο “Φάρος της Ομογένειας

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του νέου Επισκόπου και την αντιφώνηση του Πατριάρχη

Δείτε την δήλωση του νέου Επισκόπου μετά την χειροτονία του