Την Άντη Έλ Άραμπη, την Αιγύπτια φιλελληνίδα που αγάπησε με ασίγαστο πάθος την πατρίδα μας και την γλώσσα μας την Ελληνική, θα βραβεύσει σε μια μοναδική εκδήλωση το Σάββατο 11 Μαΐου ο σημαντικός πολιτιστικός οργανισμός «Τέχνη Κιλκίς».
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου από την πρώτη στιγμή στάθηκε πολύτιμος παραστάτης και αρωγός αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας της “Τέχνης” που τιμά και αναδεικνύει με τον πιο φωτεινό τρόπο την οικουμενική διάσταση του πολιτισμού μας στο πρόσωπο της Άντη Ελ Άραμπή.
Δείτε παρακάτω το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η «Τέχνη Κιλκίς»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.Κ.Ε. Τέχνη σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Καίρου σας καλούν στην εκδήλωση προς τιμήν της Αιγύπτιας φιλελληνίδας ‘Αντη Ελάραμπη, με τίτλο «Η Αιγύπτια που αγάπησε την Ελλάδα», το Σάββατο 11 Μαϊου 2024 και ώρα 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.
Ο φιλόσοφος Dr. Ν.Λυγερός αναφέρει ότι «Η γλώσσα μας είναι σπουδαία γιατί είναι η γλώσσα του ελληνισμού. Η γλώσσα μας δεν είναι μόνο τα ελληνικά, αλλά η έκφραση της ελληνικής σκέψης».
‘Όταν ο άνθρωπος που τιμά την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, τυγχάνει να είναι γυναίκα με προβλήματα όρασης, συγγραφέας, βραβευμένη ως η καλύτερη φοιτήτρια της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου του Καΐρου και του πανεπιστημίου του Φαϊούμ, τότε η ανάγκη και η επιθυμία μας να αναδείξουμε το μεγαλείο και το πνευματικό βεληνεκές αυτής της γυναίκας γίνεται αδήριτη.
Η Άντυ Ελάραμπη γεννήθηκε στο Κάιρο με προβλήματα όρασης. Κατέχει Αμερικανικό δίπλωμα από το Misr Language Schools το Αμερικανικό τμήμα. Το 2019 βραβεύτηκε ως καλύτερη φοιτήτρια από την φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου του Καΐρου και το πανεπιστήμιο του Φαϊούμ. Κατέχει πτυχίο της Ελληνομάθειας επίπεδο Γ 2. Το 2020 βραβεύτηκε από το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας, την Ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο και το Ελληνικό πολιτιστικό κέντρο στο Κάιρο. Το 2021 αποφοίτησε από το τμήμα Νεοελληνικών σπουδών της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου του Καΐρου. παρουσίασε εκπαιδευτικά προγράμματα για τους αραβόφωνους και την εκμάθηση της Νεοελληνικής Γλώσσας καθώς και διάφορα άλλα προγράμματα στην Ελληνική εκπομπή του Καιρου 2017-2022.
Το 2022 έλαβε μέρος στην εκδήλωση για την Ελληνική γλώσσα στην έκθεση βιβλίου του Καΐρου . Επίσης έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Νάουσας το 2022 και κατέχει δίπλωμα διδασκαλίας απο το πανεπιστήμιο του Αίν Σάμς. Το 2023 έλαβε μέρος στην έκθεση βιβλίου του Καΐρου με το ιστορικό μυθιστόρημα «Οι οπτασίες του θρονου της Αλμπα».
Για την Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου, την ιστορία και τη δράση της θα παραβρεθεί και μας μιλήσει η Γενική Γραμματέας της, Βίλλη Πολίτη.
Η Αίγυπτος, ταυτίζεται κυρίως στο μυαλό μας με την Αλεξάνδρεια, τους Μπενάκηδες και τον Καβάφη. Η προσφορά του Ελληνισμού του Καΐρου δεν είναι
τόσο γνωστή στην Ελλάδα. Όπως και λίγοι γνωρίζουν ότι έργο του Φώτη Κόντογλου κοσμεί το τέμπλο της εκκλησίας που βρίσκεται στο ελληνικό σχολείο και έργο της Θάλειας Φλωρά-Καραβία το διάδρομο δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Το βέβαιο είναι ότι οι Έλληνες που ζουν σήμερα αλλά και τα Ελληνόπουλα που μεγαλώνουν στο Κάιρο, ζουν μέσα στην ιστορία των μεγάλων ευεργετών, πηγαίνουν σε σχολεία ελληνικά με μεγάλη παράδοση και συντηρούν και προάγουν τον πολιτισμό μας.
Ο ελληνισμός στην Αίγυπτο δεν αποτελεί ξένο στοιχείο χωρίς να απολέσει την ταυτότητά του, αντίθετα είναι φορέας πολιτισμού.
Το 1856 ιδρύεται η εν Καΐρω Ελληνική Κοινότητα των Ορθοδόξων. Είχε θρησκευτική υπόσταση και πρόεδρος οριζόταν ο εκάστοτε Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Μέλη της Κοινότητος δεν ήταν μόνο Έλληνες αλλά και Αραβόφωνοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (Συρορθόδοξοι) καθώς και όσοι υπάγονταν στο Πατριαρχείο.
Το 1904 εμφανίστηκε η ανάγκη να συσταθεί μία Κοινότητα αμιγώς ελληνική, ένα νομικό πρόσωπο με εθνική διάσταση, κάτι που θα εξυπηρετούσε τη διατήρηση και την ανάπτυξη των υπαρχόντων και των μετέπειτα φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και την Ίδρυση Ελληνικού Ναού, Νοσοκομείου και Γηροκομείου.
Το 1904 ιδρύεται η «Ελληνική Κοινότητα Καΐρου» με πρώτο πρόεδρο τον Αλέξανδρο Ρόστοβιτς Μπέη.
Σκοπός της Ε.Κ.Κ είναι η παροχή πολιτιστικής, εκπαιδευτικής, νοσηλευτικής, κοινωνικής και θρησκευτικής εξυπηρέτησης στα Μέλη της.
Πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες γεννήθηκαν στο Κάιρο και κόσμησαν τον Ελληνικό Πολιτισμό. Από τον μεγάλο λογοτέχνη Στρατή Τσίρκα και την πολυγραφότατη Ιωάννα Αναγνώστου -Μπουκουβάλα ως τον Γιάννη Χρήστου, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και φιλοσόφους της μουσικής του 20ού αιώνα, από τον εικαστικό Κωνσταντίνο Ξενάκη που διέπρεψε στο Παρίσι και τον Γιώργο Ιορδανίδη, σκηνοθέτη, πρωτεργάτη στην ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και από τον εξαιρετικό σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη, τους ηθοποιούς Δήμο Σταρένιο, Βούλα Ζουμπουλάκη, Νόρα Βαλσάμη και Άννα Κοκκίνου έως τον καταξιωμένο συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και πολλούς πολλούς άλλους.
Σας περιμένουμε όλους για μοναδική και ανεπανάληπτη πολιτιστική βραδιά γεμάτη Ελλάδα.