Εόρτασε η Ροτόντα της Ανατολής
11/05/2024
Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως. Πρόσκληση για την Τακτική Γενική Συνέλευση
13/05/2024
Show all

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντά τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και εγκαινιάζει την αναγεννημένη Οικία Καβάφη

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαΐου η «πλάστιγγα» του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού έγειρε δικαιωματικά στην Αλεξάνδρεια. Δύο μέρες γεμάτες Ελλάδα, με τις δύο μεγάλες Αιγυπτιώτικες Κοινότητες, της Αλεξανδρείας και του Καΐρου να συμπορεύονται για ακόμα μια φορά ανταμώνοντας με βήμα γοργό το κοινό τους μέλλον.

Λαμπερή φιγούρα και γενεσιουργός αιτία του διημέρου, ο μεγάλος Αλεξανδρινός μας ποιητής Κ.Π. Καβάφης και τα εγκαίνια της αναμορφωμένης από το «Ίδρυμα Ωνάση» Οικίας του στην οδό Λέψιους στον αριθμό 10. Το σπίτι του Καβάφη βρισκόταν απέναντι από το Ελληνικό Νοσοκομείο που ο ποιητής έβλεπε για περίπου 30 χρόνια από το ανοιχτό του παράθυρο και στο οποίο άφησε και την τελευταία του πνοή. Η οδοσήμανση του στενού αυτού σοκακιού της Ελληνικής γειτονιάς, φέρει πλέον το όνομά του με τον αριθμό 4, ως ελάχιστο δείγμα της παγκόσμιας αναγνώρισής που αγκαλιάζει το έργο του.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πατρίδας μας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε με την παρουσία της το μεγάλο αυτό γεγονός των εγκαινίων της «Οικίας Καβάφη», αλλά γνώρισε παράλληλα στην πρώτη της αυτή  επίσκεψη στην Νειλοχώρα και τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό του Καΐρου και της Αλεξανδρείας.

Το Νέο Φως και η ekkairo.org βρέθηκαν το σημαντικό αυτό διήμερο στην Αλεξάνδρεια. Κατέγραψαν και θα σας παρουσιάσουν λεπτό προς λεπτό την υποδοχή, την ξενάγηση, αλλά και την κοινή συνάντηση με τα Προεδρεία των δύο πόλεων στα γραφεία της ΕΚΑ, την περικόσμησή της με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου στο Πατρειαρχείο Αλεξανδρείας.

Λίγο πριν κοπεί όμως η κορδέλα και ανοίξει και επίσημα η πόρτα της «Οικίας Καβάφη», πιάσαμε  το νήμα των εγκαινίων και ξεναγηθήκαμε στον νέο πλέον Μουσείο μνήμης και σύγχρονου αναστοχασμού του οικουμενικού Καβάφη.

Η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό

Την  Παρασκευή 10 Μαΐου ο κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ως οικοδεσπότης της κοινής συνάντησης υποδέχτηκε την κα Σακελλαροπούλου μπροστά από την κεντρική είσοδο των Γραφείων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Στο πλευρό του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής  και τα συμβούλια και των δύο Κοινοτήτων αποτελούμενα, από την μεριά του Καΐρου από την Αντιπρόεδρο κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, τον Αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν και τους Κοινοτικούς Επιτρόπους κ.κ. Ανδρέα Ρούσσο, Στέλιο Χαλκιά, και Ανδρέα Γιόσρη ενώ από την μεριά της Αλεξάνδρειας, τον  Αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο Κόπελο, τον  Γενικό Γραμματέα κ. Νικόλαο Κατσιμπρή, τον Αναπληρωτή Γραμματέα κ. Δημήτριο Κάβουρα, τον Οικονομικό Επόπτη κ. Εμμανουήλ Τατάκη, και τους Κοινοτικούς Επιτρόπους: κ. Ιωάννη Σιόκα, πρώην Πρόεδρο της ΕΚΑ και τον  κ. Βασίλειο Ζουέ.

Στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί από νωρίς το πρωί βρίσκονταν και η κα Ειρήνη Λιλίκα Θλιβίτου Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Πτολεμαίος Α και του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Αλίκη Αντωνίου, η Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας κα Μαρία Φορμόζη με την Γενική Γραμματέα κα Μαρία Παυλίδη, ο Διευθυντής της Ε.Κ.Α. κ. Γεώργιος Μπούλος, καθώς και ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Πάνος Γαζής.

Δύο νεαρές και όμορφες Αλεξανδρινές της προσέφεραν λουλούδια. Αίφνης το πρόσωπό της Προέδρου φωτίστηκε από την θερμή αυτή επαφή με τους Αιγυπτιώτες Έλληνες που αντάμωνε για πρώτη φορά.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν: η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος κα Λίνα Μενδώνη, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης, ενώ την συνάντηση κατέγραφε τηλεοπτικό κλιμάκιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης καθώς και φωτογραφικό συνεργείο από την Προεδρεία της Δημοκρατίας.

Η κα Σακελλαροπούλου αφού χαιρέτησε δια χειραψίας όλα τα μέλη των Συμβουλίων, την πλησίασε η κα Ευαγγελία Ξενοπούλου και της συστήθηκε ως «το αηδόνι του Καστελορίζου». Μια ιδιαίτερη παρουσία της Αλεξανδρινής Παροικίας που της τραγούδησε με την καλλικέλαδη φωνή της δύο παραδοσιακά τραγούδια από το ακριτικό μας Καστελόριζο και όπως μάθαμε από την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων κα Αλίκη Αντωνίου το «αηδόνι» αυτό έχει διαγράψει μια πλούσια καλλιτεχνική πορεία.

Ο κ. Βαφειάδης συνέστησε την Πρόεδρο και στους μεγάλους Ευεργέτες της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου την κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού και τον Αλεξανδρινό κ. Έρικ Αδάμ με τους οποίους αντάλλαξε σύντομα αλλά θερμά λόγια.

Οι Πρόσκοποι της Αλεξανδρείας και του Καΐρου έστεκαν παρατεταγμένοι εν τάξη αποδίδοντας τιμές στην Αρχηγό του Ελληνικού Κράτους. Την Πρόεδρο καλοσώρισαν ο Αρχηγός των Αλεξανδρινών Προσκόπων κ. Άρης Μαρκοζάνης και ο κ. Γιάννης Μελαχροινούδης πρώην Αρχηγός και ψυχή των Καϊρινών Προσκόπων, ενώ αστειεύτηκε με τα μικρά Λυκόπουλα, ενώ έλαβε ως δώρο από την Ανιχνεύτρια  κα Μόνικα Μορφούλη το πολυτελές ιστορικό Λεύκωμα των Προσκόπων που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία πριν λίγο καιρό στο Προσκοπείο του Καΐρου.

Στην συνέχεια ο κ. Βαφειάδης οδήγησε την Πρόεδρο και τα δύο Κοινοτικά Συμβούλια στην επιβλητική αίθουσα συνεδριάσεων όπου αφού καλωσόρισε ονομαστικά όλους τους επισήμους απευθύνθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας: «Σας καλωσορίζουμε στο ιστορικό Τετράγωνο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Η παρουσία σας, μας γεμίζει με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης και  αποτελεί για όλους μας ξεχωριστή Τιμή και χαρά! Είμεθα ευτυχείς που σε αυτό τον ιστορικό χώρο του Ελληνισμού, σήμερα πατάτε τα ίδια χώματα που πάτησαν και μεγαλούργησαν όλοι οι Μεγάλοι Ευεργέτες των Αιγυπτιωτών στη χώρα του Νείλου, αλλά και στην άλλη Πατρίδα μας την Ελλάδα».

Ο κ. Βαφειάδης έκανε επίσης μια εκτενή αναφορά στο ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο που γέννησε τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό της μεγάλης αυτής Πόλης αναφέροντας: «Δείτε το Αβερώφειο που ως κτήριο από ψηλά σχηματίζει το γράμμα Ε για να παραπέμπει στο αρχικό της Ελλάδας. Σας καλωσορίζουμε λοιπόν σε αυτό τον ιστορικό χώρο, ως Έλληνες της Αιγύπτου, που μπορεί να έχουμε δύο Πατρίδες, αλλά διαθέτουμε μία καρδιά, μέσα στην οποία χωράνε οι μνήμες από το παρελθόν, οι προσπάθειες για το παρόν και οι ελπίδες για το μέλλον».

Το λόγο πήρε στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος έκανε μια ενδελεχή αναφορά παρουσιάζοντας τα δομικά σημεία της Καϊρινής Παροικίας με κεντρικό άξονα τα Ελληνικά Σχολεία, το Νοσοκομείο, τους Ναούς, το Αρχείο, τα Σωματεία, αλλά και την προνοιακή δομή και στόχευση της Κοινότητας, με τον κ.  Βαφειάδη να αναλύει στην ίδια βάση τα μεγέθη της Αλεξανδρινής Κοινότητας. Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε επίσης στην ακλόνητη πεποίθηση και των δύο Κοινοτήτων ότι μόνο με την δημιουργική ανάπτυξη, και την αλληλοϋποστήριξη σε όλα τα θέματα θα μπορέσουν οι δύο Κοινότητες να αντιπαλέψουν την συνεχιζόμενη μείωση των αριθμών και να αντιστρέψουν το δύσκολο κλίμα που επικρατεί. Ευχήθηκε τέλος στην κα Σακελλαροπούλου καλή διαμονή και επιτυχία στα εγκαίνια του Μουσείου Καβάφη και την προσκάλεσε σε κάποιο επόμενο ταξίδι της να επισκεφτεί και το Κάιρο για να γνωρίσει και από κοντά και τους Καϊρινούς Αιγυπτιώτες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή  συνεχάρη τα μέλη των δύο κοινοτήτων που, παρά τις αντιξοότητες και τις προκλήσεις, καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες για τη διατήρηση και μετάδοση των αρχών και αξιών του ελληνικού πολιτισμού στην Αίγυπτο. Τόνισε ότι ανήκουν στα δυναμικότερα τμήματα του απόδημου ελληνισμού και τους διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία θα εξακολουθήσει να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και να στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό τους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε στην συνέχεια από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας  στο ιστορικό Ελληνικό Τετράγωνο  και επισκέφθηκε το Αβερώφειο Γυμνάσιο, τη Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Kοινότητας και τον οίκο ευγηρίας «Μάννα». Θαύμασε τις σπάνιες εκδόσεις της βιβλιοθήκης, πολλές από τις οποίες ξεφύλλισε και ευμενώς σχολίασε, ενώ συνεχάρη το Συμβούλιο της Κοινότητας για τις προσπάθειες του καταβάλλει για την διατήρηση και ασφαλή φύλαξη όλων των σημαντικών και ευαίσθητων ιστορικών τεκμηρίων της Αλεξανδρινής Κοινότητας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στην συνέχεια στο Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο, όπου στόλισε με λουλούδια το μνήμα του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Επισκέφτηκε τα περίτεχνα μνήματα των επιφανών Αλεξανδρινών που έβαλαν τις βάσεις της νεότερης ιστορίας της Αλεξανδρινής Πόλης και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Ελλήνων Ικάρων που έπεσαν στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενώ την ξενάγηση είχαν αναλάβει ο Αναπληρωτής Γραμματέας κ. Δημήτρης Κάβουρας ,ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ανδρέας Βαφειάδης και ο υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρεσβείας κ. Γιάννης Μελαχροινούδης.

Η επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Στις επτά το απόγευμα η πομπή των αυτοκινήτων έφτασε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.  Την Πρόεδρο υποδέχθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος Παντελεήμων, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Νικόλαος Κόπελος, ο Αναπληρωτής Γενικού Γραμματέα κ. Δημήτριος Κάβουρας και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Βασίλειος Ζουές ενώ παρέστη και η Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού.

Η κα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τον θαυμασμό της για την ομορφιά του Κοινοτικού αυτού Ναού που αντανακλά όπως είπε την ευρωστία και το υψηλό επίπεδο αισθητικής των Αλεξανδρινών της εποχής που τον θεμελίωσε. Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο Πατριαρχείο όπου την περίμενε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πηλουσίου Νάρκισσος, ο οποίος και την οδήγησε στην Αίθουσα του Θρόνου για να συναντήσει την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β.

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας απονεμήθηκε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας η ανώτατη διάκριση του Θρόνου, ο Μεγαλόσταυρος του Αγίου Μάρκου.

Την κα Σακελλαροπούλου συνόδευαν η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ Ιωάννης Πυργάκης και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάϊρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την προσήλωση με την οποία ο Πατριάρχης, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, φέρει εις πέρας την αποστολή του ως πνευματικός καθοδηγητής του ποιμνίου στην αφρικανική ήπειρο, αποτελώντας άξιο πρεσβευτή της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Τόνισε επίσης ότι η Ελληνική Πολιτεία εκτιμά την καθοριστική συμβολή του Πατριαρχείου στη διατήρηση της καλής επικοινωνίας με την αιγυπτιακή πλευρά.

Οι Αφρικανοί φοιτητές της Πατριαρχικής Σχολής ” Άγιος Αθανάσιος ” επεφύλαξαν μια έκπληξη στην συνέχεια στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν με την μουσική καθοδήγηση του Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοπρεσβύτερου Πάνου Γαζή τραγούδησαν το αξεπέραστο άσμα “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ” του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσέα Ελύτη.

Ως επιστέγασμα της συνάντησης ο Μακριώτατος Πατριάρχης προσέφερε στην κα Σακελλαροπούλου μια καλαίσθητη εικόνα της Αγίας Αικατερίνης και ένα ξύλογλυπτο άγαλμα από την Αφρική.

 Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε  από τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος Παντελεήμονα στον εκθεσιακό χώρο και στη βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου.

Το επίσημο γεύμα του Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαου Παπαγεωργίου προς τιμήν της ΠτΔ

Γεμάτο  το πρόγραμμα της Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την πρώτη ημέρα της άφιξής της στην Αλεξάνδρεια με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό να κυριαρχεί στο μεγαλύτερο του μέρος. Για το κλείσιμο της πρώτης ημέρας ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας στο εντευκτήριο της ΕΚΑ την γνωστή «ΈΝΩΣΗ».

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης προσήλθε χαμογελαστός και ευδιάθετος και ευλόγησε την βρώση και την πόση. Στο γεύμα παρευρέθησαν , η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, η Πρέσβης της Κύπρου κα Πόλυ Ιωάννου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουϊνέας  Γεώργιος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πηλουσίου  Νάρκισσος,ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο κ. Κρίστιαν Μπέργκερ, οι δύο Γενικοί Πρόξενοι κ. Ιωάννης Πυργάκης στην Αλεξάνδρεια και κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου στο Κάϊρο, ο Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο Σύνδεσμος του Π.Ν. Πλοίαρχος Κώστας Βαρουξής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Ανδρέας Βαφειάδης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Πτολεμαίος Α΄ κα Ειρήνη Λιλίκα Θλιβίτου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Αλίκη Αντωνίου, η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου  κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, ο επίσης Μεγάλος Ευεργέτης της  Ε.Κ.Κ. κ. Έρικ Αδάμ, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μεταμορφώσεως κ. Αντώνης Καζαμίας, ο οποίος στο τέλος της βραδιάς προσέφερε στην Πρόεδρο ένα καλαίσθητο δώρο, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού κ. Νικόλαος Κούκης, η κα. Σταυρούλα Σπανούδη Διευθύντρια του Παραρτήματος Αλεξανδρείας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, ο κ. Ιωάννης Μελαχροινούδης υπεύθυνος των πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας και Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου , ο Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ηλίας Γαλάνης, η αρχαιολόγος κα Πέπη Παπακώστα, η κα Μαρία Ευθυμίου,Ελληνίδα ιστορικός και καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρώην Διευθυντής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού κ. Βασίλης Φιλιπάτος, ο Αιγυπτιώτης Μηχανικός και υπεύθυνος για την εκτέλεση του αρχιτεκτονικού σχεδίου του Μουσείου Καβάφη κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο πρώην διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κα Μάχη Γαβαλά.

Ο Κ.Π. Καβάφης συναντά το δικό του μέλλον

Διαβάζοντας τα ποίηματα του Κωνσταντίνου Καβάφη μια άχρονη και συνάμα παράξενη αίσθηση οικειότητας διατρέχει την ύπαρξή μας. Ο μεγάλος αυτός Αλεξανδρινός ποιητής κατάφερε  μέσα από την ποίησή του να ενοποιήσει όλες τις ψηφίδες της ανθρώπινης ψυχής συνομιλώντας ισάξια με τους Αρχαίους αλλά και με τους σύγχρονους συνανθρώπους του.

Βέβαια θα σκεφτεί κανείς εδώ ότι αυτή είναι η αποστολή της Μεγάλης Τέχνης, αλλά ο Καβάφης κατάφερε αυτήν την Μεγάλη Τέχνη της Ποίησης να την μεταμορφώσει σε Μέγιστη.

Η καρδιά του Καβάφη επί της ουσίας δεν έφυγε ποτέ από την Μεγάλη Πόλη της Αλεξάνδρειας που τον γέννησε Σε αυτήν είδε το πρώτο του φως και σε αυτήν, την ίδια Πόλη άφησε και την τελευταία του ανάσα.

Ο ποιητής ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρών γυρνώντας ο ίδιος τα φύλλα της ιστορίας που θα τον αναγράφουν με χρυσά γράμματα.

Σε ένα τέτοιο γύρισμα της μοίρας ο Καβάφης συνάντησε τον αείμνηστο Κωστή Μοσκώφ, ο οποίος αναντίρρητα δημιούργησε μια μεγάλη τομή διασώζοντας  από την λήθη την τελευταία Οικία της πολυκύμαντης ζωής του Καβάφη, την οποία παρέδωσε σε όλους εμάς ως ενεργή παρακαταθήκη του δικού του έργου.

Το Έλληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ήταν για όλα αυτά τα χρόνια ο θεματοφύλακας αυτής της οικουμενικής κληρονομιάς μέχρι το 2012 που το Ίδρυμα Ωνάση έκλεισε αυτόν τον κύκλο  αποκτώντας από τον τελευταίο κληρονόμο του ποιητή, τον Μανώλη Σαββίδη, τα πολύτιμα αρχεία που φυλασσόντουσαν με ευλαβική αναμονή για το άξιο αποδέκτη ενός λαμπερού μέλλοντος που από την αρχή δικαιωματικά του άξιζε.

Βρεθήκαμε στην Οικία Καβάφη λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κυριολεξία θαυμάσαμε την νέα και φρέσκια αυτή προσέγγιση που είμαστε σίγουροι ότι θα ενέκρινε πλήρως και ο ποιητής.

Οκτώ θεματικές ενότητες διατρέχουν την «Οικία Καβάφη» οι οποίες προσκαλούν τον επισκέπτη του σήμερα να συνομιλήσει με τον ποιητή όχι με τους όρους μιας νοσταλγικής ανάμνησης που κουβαλάει το δικαιολογημένο συναίσθημα, αλλά με την ανάγκη να γεννηθεί νέο καλλιτεχνικό έργο που θα πατάει στην αίσθηση και την θέα του τόπου που ο ποιητής γεννήθηκε και έφυγε από τον εφήμερο αυτό κόσμο.

Το ανοιγμένο παράθυρο και το μπαλκόνι του όπου στις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του έβλεπε το Ελληνικό Νοσοκομείο και τον Ναό του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου και άκουγε την φωνή του Μοεζίνη αλλά και την καμπάνα του Μοναστηριού να καλούν του πιστούς για προσευχή.

Ανεβήκαμε στην ίδια σκάλα και περάσαμε μπροστά από τα διαμερίσματα που στην εποχή του ποιήτή ήταν οίκοι ηδονής και φτάσαμε να ανοίξουμε την πόρτα με τα κλειδιά του δικού του πλέον μέλλοντος, αντικρίζοντας την ζωή του μέσα από τα δεκάδες σπαράγματα που ο ίδιος φυλαγε για να μας τα κληρονομήσει κάποια στιγμή.

Χειρόγραφα Καβαφικών ποιημάτων, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα μελέτες και σημειώσεις του ποιητή, πολλές φωτογραφίες και πλούσια αλληλογραφία που διατηρούσε ο Καβάφης με τους Μέγιστους της διανόησης και της τέχνης της δικής του εποχής, όπως ο Paul Vanderborg, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Ίωνας Δραγούμης, ο Ε.Μ.Forster, o Άγγελος Σικελιανός, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, o Paul Valery και τόσοι άλλοι.

Είδαμε στις καλαίσθητες προθήκες και την σχολαστική καταγραφή των στοιχημάτων που ο ποιητής δοκίμαζε την τύχη του, αλλά και το σαλόνι όπου όπως μας ενημέρωσε η Διευθύντρια του Αρχείου κα Μαριάννα Χριστοφή στην εμπεριστατωμένη της ξενάγηση, φιλοξενούσε τις χαρούμενες φιλολογικές και κοινωνικές του συναντήσεις.

Στο νέο Μουσείο του Καβάφη ο ποιητής συνομιλεί επίσης με τους σύγχρονους καλλιτέχνες των εικαστικών και κινηματογραφικών τεχνών. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Οικίας Καβάφη προβάλλονται οκτώ βίντεο έργα, αναθέσεις του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Αrhive of Desire» στη Νέα Υόρκη την άνοιξη του 2023. Ανάμεσά τους και έργα σπουδαίων εικαστικών, όπως ο Γιάννης Κυριακίδης και η Farida El Gazzar.

Μέσα από τις αλλεπάλληλες ξεναγήσεις οι δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και οι δεκάδες καλεσμένοι πήραν μια μεγάλη δόση της νέας αυτής προσπάθειας που αποτελεί έναν ακόμα ισάξιο πόλο του οράματος ενός Ιδρύματος που τάραξε για μια ακόμα φορά τα νερά στα πολιτιστικά δρώμενα.

Στην τελευταία ξενάγηση πριν τα επίσημα εγκαίνια είδαμε τους Προέδρους των δύο Κοινοτήτων, τον κ. Ανδρέα Βαφειάδη και τον κ. Χρήστο Καβαλή , την Κύπρια Πρέσβη κα Πόλλυ Ιωάννου, τον Πρέσβη της Ε.Ε κ. Κρίστιαν Μπέργκερ, τον μηχανικό κ. Μιχάλη Μπίσκο, την κα Σταυρούλα Σπανούδη Διευθύντρια του Παραρτήματος Αλεξανδρείας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, τους πρώην διευθυντές του Ε.Ι.Π και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ.κ Βασίλη Φιλιππάτο και Χρίστο Παπαδόπουλο. Ευχάριστή έκπληξή της ημέρας και η τιμητική παρουσία του Προέδρου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστα Μιχαηλίδη.

Στις 12 το μεσσημέρι του Σαββάτου ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου άνοιξε επίσημα  την πόρτα της Οικίας Καβάφη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ στην συνέχεια παρέθεσε γεύμα στην «ΈΝΩΣΗ» στους επισήμους μεταξύ των οποίων και οι Πρόεδροι των δύο Κοιντοτήτων ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρα το Ίδρυμα Ωνάση παρέθεσε γεύμα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας με θέα την μαγευτική Μεσόγειο.

Ένα αλησμόνητο διήμερο που μας έφερε όλους πιο κοντά

Για το κλείσιμο αυτού του μεγάλου αφιερώματος θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε λίγες εικόνες που αιχμαλώτισε ο φωτογραφικός φακός του Νέου Φωτός και της ekkairo.org  για να αποκομίσετε ιδίοις όμμασι μια αίσθηση των δύο τελευταίων ημερών της προετοιμασίας, της έντασης αλλά και της μεγάλης χαράς μιας συνάντησης που θα μείνει σε όλους μας αλησμόνητη.

Από την άφιξη των Καϊρινών Προσκόπων και την θερμή υποδοχή τους από του Αλεξανδρινούς αδελφούς τους, από τις πυρετώδεις προετοιμασίες και την μεταμόρφωση της «ΈΝΩΣΗΣ» με την καθοδήγηση του κ. Νικόλα Κατσιμπρή ,από τις συνεχείς συσκέψεις των Κοινοτικών, του Αρχισυντάκτη του Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου κ. Γρηγόρη Χαλιακόπουλου και όλων όσων λειτουργικά αλληλοεπιδρούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή μιας χαρούμενης και απόλυτα επιτυχημένης υποδοχής και φιλοξενίας .

«Συλλάβαμε» με τον φακό μας την αρχιτέκτονα του εσωτερικού διάκοσμου της «ΕΝΩΣΗΣ» κα Νιχάλ Γάνεμ , αλλά και την Αιγυπτιώτισσα  κα Νατάσα Σεχφέ και τον κ Γιάννη Ματαράγκα που έδωσαν μια μαγική νέα πνοή στον αετό που κοσμεί την είσοδο της “ΕΝΩΣΗΣ”, αλλά και τον γνωστό και μη εξαιρετέο κ. Ηλία Πίτσικα που έπαιξε μαζί με τους μικρούς Προσκόπους και τους μάγεψε “εκτός προγράμματος”.

Κερασάκι στην τούρτα και οι φωτογραφικές ονειροπολήσεις μέσα και έξω από το Ελληνικό Τετράγωνο που στην κυριολεξία μας συνεπείρε η ομορφιά και η τρυφερότητα μιας Κοινότητας Ελλήνων που και αυτή, όπως και το Κάιρο δεν καταθέτουν τα όπλα και ονειρεύονται εις πείσμα των καιρών.

Αρέσει σε %d bloggers: