Με την ευκαιρία του τέλους της σχολικής χρονιάς θέλω να ευχηθώ ένα καλό καλοκαίρι και μια όμορφη περίοδο ξεκούρασης για όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Δυστυχώς επαγγελματικοί λόγοι δεν θα μου επιτρέψουν να βρίσκομαι στην τελετή των λήξεων που θα γίνει σε λίγες ημέρες.

Η σχολική χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη από δραστηριότητες που με πολύ λεπτομέρεια μας ανέλυσε στη τελευταία συνεδρίαση της σχολικής Εφορείας το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 ο Διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλης Λάγιος.

Η επιτυχία όλων των μαθητών μας στις εξωσχολικές εξετάσεις της Αγγλικής γλώσσας αποτελεί μια ακλόνητη απόδειξη της εργασίας που γίνεται παράλληλα στην Αγγλική από τους μαθητές, υπό την  διεύθυνση της κας Μάριαμ Υακούμπ.

Φέτος από το Δημοτικό της Αχιλλοπουλείου Σχολής αποφοιτούν 8 παιδιά και μόνο ένα παιδάκι ξεκινά την μαθητική του διαδρομή, και από το νηπιαγωγείο μπαίνει στην Α! τάξη του Δημοτικού. Δεν σας κρύβω πως αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει πολύ.

Τα Ελληνόπουλα που εγγράφονται στο δημοτικό μας είναι λίγα και η μεγαλύτερη τάξη που θα έχει το σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2024-2025 αποτελείται από 7 παιδιά, με όλες τις άλλες αριθμητικά να μην υπερβαίνουν τα δάκτυλα του ενός χεριού.

Αντιμετωπίζοντας λοιπόν αυτή την σκληρή πραγματικότητα των λιγοστών εγγραφών, δεν μπορεί ο Κοινοτικός Οργανισμός να μην λαμβάνει υπόψη του σφάλματα που μπορούν να είναι μία από τις αιτίες που δεν προτιμούν κάποιοι γονείς να εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε μας.

Μια τέτοια συμπεριφορά ήταν η αιτία να υποχρεωθούμε να αναστείλουμε 15 εργάσιμες ημέρες πριν το τέλος του σχολικού έτους τα μαθήματα του νηπιαγωγείου.

Είμαστε όμως σε μια μικρή παροικία που δυστυχώς πολλές φορές η τρίχα γίνεται τριχιά και αυτό από μερικούς επιτηδείους που μόνο να κουτσομπολεύουν ξέρουν και να μεταφέρουν ό,τι ανοησία μπορεί κανείς να φανταστεί!

Διαδώσανε λοιπόν κάποιοι… Το κλείσανε δεν θα ανοίξει ξανά ποτέ, θα το κάνουν Αγγλικό, θα το κάνουν Αραβικό, και τι άλλο θα κάνουμε δεν ξέρω!!

Απαντάμε λοιπόν, πως το νηπιαγωγείο για πάνω από 10 χρόνια υπάρχει λόγω ιδιωτικής σύμβασης που κάνει η Κοινότητα με νηπιαγωγό και όχι με αποσπασμένο δημόσιο υπάλληλο από την Ελλάδα. Για την επόμενη χρονιά μας έστειλε επίσημο έγγραφο το Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης πως δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την κάλυψη της θέσης.

Το νηπιαγωγείο διευρύνθηκε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του υπογράφοντα με επιπρόσθετο χώρο για να λειτουργήσει ως παιδικός σταθμός μήπως και μπορέσουμε να αποτρέψουμε τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους σε αγγλόφωνους παιδικούς σταθμούς και να χάνουν την επαφή τους με την Ελληνική παιδεία. Προσλάβαμε δε ειδική βρεφοκόμο στο πρώτο έτος λειτουργίας του από την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να προσελκύσει παιδάκια καθώς ο παιδικός σταθμός μας δεν εξυπηρετεί γεωγραφικά τους περισσότερους γονείς πηγαίνοντας στις εργασίες τους και έτσι το εγχείρημα αδράνησε.

Και ρωτάω λοιπόν τους μπλά μπάδες και τους όποιους αποδέκτες τους, είναι αυτό συμπεριφορά οργανισμού που δεν επιθυμεί τη συνέχιση του νηπιαγωγείου; 

Αλλά και εδώ έχουμε να πούμε, πως από την στιγμή που ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός από το Ελληνικό Δημόσιο για την επόμενη σχολική χρονιά,  λάβαμε αμέσως κοινοτική απόφαση να προσλάβουμε Ελληνίδα εκπαιδευτικό που όμως τα τυπικά της προσόντα είναι της Αγγλικής γλώσσας, αν και απόφοιτη της Αμπετείου Σχολής, μέχρι να δούμε αν θα υπάρξει ενδιαφέρον τον Σεπτέμβρη.

Για καλή μας τύχη και προς απογοήτευση των μπλά μπλάδων, με το κενό που προέκυψε λόγω της διακοπής της σύμβασης μας με την νηπιαγωγό, απευθυνθήκαμε  στην νέα εκπαιδευτικό που έδειξε διάθεση να αρχίσει άμεσα, και έτσι επιτύχαμε από την Δευτέρα 3/6/2024 το νηπιαγωγείο να λειτουργεί με την νέα εκπαιδευτικό.

Κλείνοντας τέλος το μικρό αυτό κείμενο θα ήθελα να τονίζω πως η Δ.Ε. της Ε.Κ.Κ. με τα έργα της, και όχι τα λόγια της, έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της για την παιδεία των παιδιών της παροικίας.

Το παρόν επιβάλει την αξιολόγηση των συνεργατών μας και την λήψη των αποφάσεων όταν κρίνουμε πως πρέπει. Παράλληλα οφείλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα και να μην αιθεροβατούμε…

 Ό,τι λοιπόν πρέπει να κάνουμε για το μέλλον, θα το κάνουμε όπως πάντα με τον καλύτερο και πιο διάφανο τρόπο, με κύριο μέλημά μας την σωστή εκπαίδευση των παιδιών μας αλλά και την διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας, και όχι μόνο.

Χρήστος Θ. Καβαλής

Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Αρέσει σε %d bloggers: