Mετά την αναποδιά που βίωσαν στην αρχή του ταξιδιού τους λόγω των τρομερών πυρκαγιών που κατέκαψαν την Αττική, οι μικροί και οι μεγάλοι κατασκηνωτές του Καΐρου αποχαιρέτησαν σήμερα 26 Αυγούστου την όμορφη πατρίδα μας την Ελλάδα και πήραν τον δρόμο της επιστροφής για το Κάιρο.
Έζησαν μοναδικές και ανεπανάληπτες εμπειρίες κατασκηνωτικής ζωής στην Χαλκιδική, αλλά απόλαυσαν όσο δεν παίρνει και την παραμονή τους στην Αθήνα. Σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, τους συναντήσαμε για δύο ημέρες στην Γλυφάδα όπου έμειναν μέχρι να ολοκληρωθεί η «αλλαγή πλεύσης» του Προγράμματος Φιλοξενίας από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Το Νέο Φως και η ekkairo.org τους συνάντησε για ακόμα μια φορά νωρίς το πρωί της Κυριακής 25 Αυγούστου στον Ιερό βράχο της Ακρόπολής. Είχαν τελειώσει την επίσκεψή τους και από τις εκφράσεις του προσώπου τους καταλάβαμε ότι ήταν μαγεμένοι με το μοναδικό και φωτεινό αυτό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κάθισαν να ξαποστάσουν για λίγο και τους βομβαρδίσαμε με ερωτήσεις για τις προηγούμενες ημέρες. Μας μίλησαν για την μοναδική εμπειρία της Χαλκιδικής, αλλά και για τις πολύτιμες εμπειρίες που απέκτησαν εκεί. «Γνωρίσαμε Έλληνες και από άλλα μέρη του κόσμου μας είπαν. Παίξαμε μαζί τους και μάθαμε για την καθημερινότητά τους στην Ιορδανία, την Ιταλία και την Αλβανία» μας είπε η Μαρία , ενώ ο Φιλοπατήρ και ο Αλέκος μας εξιστόρησαν με το νι και με το σίγμα για το πως κυλούσε η μέρα στην κατασκήνωση. Από το πρωινό ξύπνημα και τις ατέλειωτες αθλητικές δράσεις της ημέρας μέχρι το βράδυ που κατάκοποι έπεφταν όλοι για ύπνο.
(φωτογραφίες απο την Χαλκιδική : Μάριαμ Γιακούμπ)
Τους ακολουθήσαμε και στον επόμενό τους σταθμό της τελευταίας εκπαιδευτικής αυτής εκδρομής του Προγράμματος Φιλοξενίας, που ήταν το μεγαλοπρεπές Μουσείο της Ακρόπολης. Δεκάδες ερωτήσεις για το τί και το πώς, αλλά και για όλα αυτά που αντίκριζαν τα περίεργα μάτια των παιδιών. «Γιατί τα αγάλματα είναι σπασμένα… ποιος βρήκε τα κομμάτια τους… και αφού ακούγανε διάφορους ξεναγούς να λένε την ιστορία μας ρωτούσαν …ποιος είναι αυτός ο Έλγιν και γιατί τα έκλεψε… Βέβαια δεν έλειψαν και οι απαραίτητες σκανταλιές με τον Νικόλα να πρωτοστατεί διοργανώνοντας αγώνες ταχύτητας με τον Καρίμ (νίκησε τελικά ο Νικόλας) και τους φύλακες του Μουσείου, δικαίως να «σημαίνουν» συναγερμό εγκαλώντας όλους μας στην τάξη.
Και τέλος αφού τελείωσε η επίσκεψη στο Μουσείο τους συνοδεύσαμε στην Πλάκα, αλλά και στο Μοναστηράκι για να κάνουν τα τελευταία τους ψώνια με τα απαραίτητα αναμνηστικά.
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου έδωσε για μια ακόμα φορά το παρών, διαισθανόμενη από την πρώτη στιγμή την σημασία πρωτοβουλιών που φέρνουν πιο κοντά τους Απόδημους Έλληνες, βαθαίνοντας τις ρίζες της πατρίδας μας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μετά την επιτυχία αυτού του Προγράμματος Φιλοξενίας του Υπουργείου Εξωτερικών είμαστε σίγουροι ότι του χρόνου θα δούμε ακόμα περισσότερους Απόδημους Έλληνες να επισκέπτονται και να χαίρονται τον ήλιο και την θάλασσα της πατρίδας μας.