Στα χνάρια των Ελλήνων της Αιγύπτου
01/09/2024
Show all

Η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου στο Κάιρο

Την ανάμνηση της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου το 1953, γιορτάζει σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Μια εορτή ζώσας μνήμης  για ολόκληρο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο, με ιδιαίτερη όμως σημασία για τους Χριστιανούς του Καΐρου, μιας και η πρόσφατη ιστορική μνήμη της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου φέρει το βάρος της δικής Του περπατησιάς.

Ο Άγιος Νεκτάριος έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωή του στο Κάιρο όπου βίωσε το Φως του τρίτου βαθμού της Ιερωσύνης. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι του Καΐρου και πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του ως Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, διαμένοντας στην Επισκοπική κατοικία που σήμερα αποτελεί έναν καλαίσθητο και σημαντικό μουσειακό χώρο, τον οποίον επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο τιμάται στο Κάιρο η μνήμη της ανακομιδής των λειψάνων Του, στο μικρό εκκλησάκι στον ισόγειο χώρο του παλαιού κτηρίου της Επισκοπικής Κατοικίας.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος τέλεσε σε ιδιαίτερα μυσταγωγικό κλίμα την Θεία Λειτουργία και ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης έψαλε τους ύμνους. Συμπροσευχούμενος παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος.

(φώτο.: Α. Ριγάκης)

Αρέσει σε %d bloggers: