Η 26η Σεπτεμβρίου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Οι γλώσσες αποτελούν αναντίρρητα ένα σημαντικό και  αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας  μας πολιτιστικής κληρονομιάς, που οφείλουμε να το διαφυλάξουμε, να το καλλιεργήσουμε και να το αναδείξουμε. Χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

Με λίγα λόγια οι γλώσσες μας φέρνουν πιο κοντά. Με μια απλή λέξη, ας πούμε για παράδειγμα, ένα “καλημέρα” στην αυγή μιας νέας μέρας και ένα ειλικρινές χαμόγελο, μπορούν να γίνουν πραγματικά θαύματα.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια ευκαιρία για τον εορτασμό όλων των γλωσσών της Ευρώπης. Η Ημέρα αυτή, είναι μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2001.

Στην Αίγυπτο, γιορτάστηκε ως μια πρωτοβουλία των «Πολιτιστικών Κέντρων της Τσεχίας» και του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες και πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Ινστιτούτου στο Ντόκι με την ενεργή συμμετοχή πολλών χωρών της Ευρώπης.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, και όλες οι χώρες που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή αυτή γιορτή, είχαν στήσει πολύχρωμους πάγκους στον υπέροχο κήπο του Ινστιτούτου Θερβάντες, περιμένοντας με χαρά από τις οκτώ το πρωί, τους μαθητές από τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αιγύπτου, για να ξεκινήσει με πολύ παιχνίδι και νεανικό ενθουσιασμό  το γλέντι των ευρωπαϊκών γλωσσών.

Η πατρίδα μας συμμετείχε ενεργά,  με την Ελληνική Πρεσβεία και το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας , το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και το  Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής να έχουν οργανώσει από κοινού μια άψογη προβολή της γλώσσας μας, αλλά και του πολιτισμού μας.

Κάθε Ευρωπαϊκή χώρα είχε και έναν δικό της μοναδικό τρόπο να επικοινωνήσει την γλώσσα της. Οι νεαροί Αιγύπτιοι μαθητές γυρνούσαν από χώρα σε χώρα, ελεύθερα  χωρίς διαβατήρια και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Άνοιγαν χάρτες, παίζανε με τις λέξεις και μάθαιναν νέες εκφράσεις από κάθε ευρωπαϊκή γλώσσα. Σπαζοκεφαλιές, παιχνίδια με λέξεις, ζωγραφιές, κυνήγι θησαυρού των κρυμμένων λέξεων, και πόσα άλλα ,είχαν σκαρφιστεί οι διοργανωτές για να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών.

Ήταν πραγματικά πολύ συγκινητικό να ακούς τους Αιγύπτιους μαθητές να ρωτούνε συνεχώς πράγματα για τον πολιτισμό μας και την γλώσσα μας και τον Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γιώργο Κοκορέλη να τους μιλάει για τα Ομηρικά έπη, για την Αντιγόνη και την αρχαία τραγωδία, αλλά και για την φιλοσοφία και τις ιδέες που γέννησαν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και ξεπήδησαν πριν χιλιάδες χρόνια από την Ελλάδα.

Στις τάξεις του Ινστιτούτου Θερβάντες είχαν επίσης οργανωθεί και εικοσάλεπτα μαθήματα, με τους μαθητές να παίρνουν μια ακόμα γεύση της κάθε ευρωπαϊκής γλώσσας. Τα μαθήματα στα Ελληνικά δίδαξαν οι καθηγήτριες της Αμπετείου κυρίες  Ελένη Μουμούρη και Ντίνα Κηρύκου.

Η γιορτή  συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα με πολλές εκπλήξεις για τους εκατοντάδες επισκέπτες που χάρηκαν και αυτοί, όπως οι νεαροί Αιγύπτιοι μαθητές το πρωί, την επαφή τους με την γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό  των Ευρωπαικών χωρών.

Πραγματοποιήθηκε και μια κλήρωση με κάθε χώρα που συμμετείχε στην διοργάνωση  να δίνει και από ένα δώρο στους τυχερούς νικητές. Εμείς προσφέραμε βιβλία Ελληνικής Λογοτεχνίας μεταφρασμένης στα Αραβικά και μια υποτροφία για την εκμάθηση της γλώσσας στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, την οποία κέρδισε μια νεαρή Αιγύπτια που από ότι μας δήλωσε είναι κατενθουσιασμένη με το δώρο της και θα ξεκινήσει οπωσδήποτε τα μαθήματα.

Στο Ελληνικό περίπτερο συμμετείχαν ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολή κ. Γιώργος Κοκορέλης, ο Διευθυντής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ηλίας Γαλάνης, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Γιάννης Μελαχροινούδης. Από τα Ελληνικά μας σχολεία συμμετείχανοι κυρίες : Ελένη Μουμούρη, Ντίνα Κηρύκου και Αθανασία Δημοπούλου, ενώ παρέστησαν το απόγευμα οι κυρίες Μαρία Νικολαρά και Ελένη Πέτρου από το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας, η δασκάλα της Αχιλλοπουλείου κα Δήμητρα Πετρίδου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου κ. Γιώργος Ρεκτσίνης με τα παιδιά του, τον Αντώνη και την Χριστίνα που φυσικά κάτσανε αμέσως πίσω από τον πάγκο πιάνοντας «δουλειά».

Αξίζει όμως να αναφέρουμε τέλος και μια πολύ ενδιαφέρουσα γνωριμία που κάναμε κατά την διάρκεια της ημέρας, με την κυρία Άννα Ρών, από το Ινστιτούτο Θερβάντες, ή οποία ήταν υπεύθυνη οργάνωσης της γιορτινής ημέρας. Μας πλησίασε καλόκαρδα, μιλώντας μας σε άπταιστα Ελληνικά ρωτώντας μας αν χρειαζόμαστε οτιδήποτε. Αρχίσαμε μια κουβέντα με την ίδια να μας λέει για τον Έλληνα σύζυγό της, τον γιό της που πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο στο κέντρο της Αθήνας και η ίδια που μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Ελλάδας- Αιγύπτου και Ισπανίας, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να γνωρίσει από κοντά τα Ελληνικά μας Σχολεία στην Ηλιούπολη.