Ήταν όλοι εκεί… για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄
09/10/2024
Show all

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας στα Ελληνικά σχολεία του Καΐρου

Η Πέμπτη 10 Οκτωβρίου ήταν μια μεγάλη ημέρα για τα Ελληνικά μας σχολεία στο Κάιρο. Για την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γιώργος Κώτσηρας, συνοδευόμενος από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, επισκέφτηκε το Σπετσεροπούλειο Μέγαρο του Καΐρου, όπου χτυπά η καρδιά της Παροικίας μας. Την επιθυμία να επισκεφτεί τα σχολεία μας στο Κάιρο είχε εκφράσει ο κ. Κώτσηρας, στην Αλεξάνδρεια,κατά την τιμητική παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 20 χρόνων στην Πατριαρχία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β΄ και παρά το ασφυκτικό του πρόγραμμα στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα κατάφερε κατά την επίσκεψή του στα σχολεία να πάρει μια μεγάλη γεύση από την ιστορία και την δυναμική τους.

Τον Υφυπουργό υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα στο προαύλιο των σχολείων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, η Γενική Γραμματέα κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς, ο Δικαίος της Μονής Σινά Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Γιώργος Κοκορέλης, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος, η Διευθύντρια Οικονομικών του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα Κωνσταντίνα Γεδεών, και η υπεύθυνη του Νηπιαγωγείου και εκπαιδευτικός της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Μάριαμ Γιακούμπ καθώς και ο Διευθυντής του Ξενώνα κ. Δημήτριος Γεράρδος.

Τα παιδιά του σχολείου είχαν διάλειμμα την ώρα της άφιξης του Υφυπουργού και αυτό του έδωσε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί τους, να αστειευτεί και να γνωρίσει καλύτερα του μικρούς μας μαθητές.

Πρώτος σταθμός η Εκκλησία των Εισοδείων της Παναγίας, που βρίσκεται εντός του σχολικού χώρου, όπου ο κ. Καβαλής ενημέρωσε τον κ. Κώτσηρα για την μεγάλη ιστορία του Ναού, αλλά και για το ανεκτίμητης αξίας τέμπλο που είναι δια χειρός Φώτη Κόντογλου.

Το Νηπιαγωγεία μας είχε την τιμητική του στην συνέχεια με τους μικρούς μπόμπιρες να δίνουν μια ξεχωριστή νότα στην επίσκεψη του κ. Κώτσηρα. Στην συνέχεια, ο Υφυπουργός ξεναγήθηκε στις τάξεις του Δημοτικού όπου οι μαθητές της πρώτης τάξης τον κέρασαν ζυμωτό ψωμί που είχαν φτιάξει  με τις δασκάλες τους τις κυρίες Αθανασία Δημοπούλου και Δήμητρα Πετρίδου.

Στην Αμπέτειο Σχολή η συνέχεια της επίσκεψης με τον Αν. Διευθυντή κ. Βασίλη Μπακούρο, την κα Ελένη Μαγγανά Γενική Γραμματέα  του Ιδρύματος Αμπέτνα υποδέχονται τον Υφυπουργό και τους μαθητές να του επιφυλάσσουν  μια ένθερμη υποδοχή με δυνατά χειροκροτήματα.

Τον Ξενώνα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου επισκέφτηκε ο κ. Κώτσηρας στην συνέχεια δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την περιποιημένη ατμόσφαιρα του χώρου, αλλά και από τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας.

Τελευταίος σταθμός της ξενάγησης το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου με την κα Κωνσταντίνα Γεδεών να παρουσιάζει στον Υφυπουργό στις αίθουσες διδασκαλίας και εκδηλώσεων και να του προσφέρει την ιστορική έκδοση της Αχιλλοπουλείου Σχολής που συνέγραψε με πολύ φροντίδα η κα Μαρία Αδαμαντίδου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργος Κώτσηρας καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψής του στους χώρους των Ελληνικών μας σχολείων δήλωνε κατενθουσιασμένος από την μεγάλη ιστορία των εκπαιδευτηρίων της Παροικίας μας, αλλά και από την προσήλωση στο όραμα που έβλεπε στα μάτια των μελών της Κοινοτικής Επιτροπής, αλλά και στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων μας που όλοι μαζί όπως είπε πασχίζουν για το καλύτερο δυνατό, ενώ διαβεβαίωσε όλους ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ένας ενεργός σύμμαχος στην πορεία τους.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση στα γραφεία της Κοινότητας στην Ηλιούπολη με τον κ. Καβαλή να εκθέτει στον Υφυπουργό τις βασικές στοχεύσεις της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου σε όλους τους τομείς της δράσης της καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στα θέματα των συντάξεων, στην εκπαίδευση κ.α. λαμβάνοντας την ισχυρή διαβεβαίωση του κ. Κώτσηρα ότι θα μελετήσει σε βάθος τα στοιχεία και θα βρίσκεται σε συνεχή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα για την επίλυση των όποιων προσκομμάτων.

Αρέσει σε %d bloggers: