Επιτυχημένη η Τακτική Γενική Συνέλευση του Ε.Ν.Ο.Κ.
11/10/2024
Show all

Η Ελλάδα τίμησε δύο αληθινούς ευπατρίδες

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στον αυλόγυρο του Ιερού Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο, η Πατρίδα μας τίμησε δύο αληθινούς ευπατρίδες για την ανιδιοτελή προσφορά τους στα κοινά, μα πάνω από όλα για την ασίγαστη πίστη τους στο κοινοτικό όραμα. Την Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος

Τα παράσημα που απονεμήθηκαν από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επιδόθηκαν από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου σε μια λαμπρή τελετή, τιμώντας δύο Αιγυπτιώτες Έλληνες που πάλεψαν και διεκδίκησαν με θάρρος και παρρησία το δικαίωμά τους στο όνειρο. Ένα όνειρο ζωντανό που δεν το άφησαν να θολώσει από τις πίκρες και τις απογοητεύσεις που φέρνει αναπόφευκτα ο χρόνος, αλλά η «πολλή συνάφεια του κόσμου και οι πολλές κινήσεις κι ομιλίες» όπως θα έλεγε και ο μεγάλος μας Αλεξανδρινός ποιητής. Έμειναν σταθεροί στις αξίες τους και με γνώμονα το κοινό καλό πραγμάτωσαν αυτό που οι ίδιοι θεωρούσαν ως σωστό. Τα αποτελέσματα της πορείας τους, αλλά και η παρακαταθήκη που άφησαν και αφήνουν στην ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού είναι αξιοσημείωτη και θαυμαστή από όλους.

Με την χαρούμενη νότα των Προσκόπων μας ξεκίνησε η γιορτινή ημέρα, όταν γύρω στις επτά το απόγευμα αγκάλιασαν σφιχτά την κυρία Σοφιανού και της προσέφεραν μια μεγάλη ανθοδέσμη με κόκκινα τριαντάφυλλα. Χαμόγελα και πολύ συγκίνηση, με την κα Αικατερίνη Σοφιανού να μοιράζεται μαζί τους την αγάπη της για τον Προσκοπισμό, αλλά και την  προσωπική της ιστορία ως «Πουλάκι» στα χρόνια της δικής της νιότης. Μαζί τους ο Αρχηγός τους κ. Χρήστος Αντωνίου και όλοι οι βαθμοφόροι του Συστήματος.

Την ίδια υποδοχή επεφύλαξαν οι Πρόσκοποί μας  και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τον οποίον και περίμεναν παρατεταγμένοι στην είσοδο του Ιερού Ναού για να τον καλωσορίσουν αλλά και να τον τιμήσουν προσφέροντάς του λουλούδια και πολλά χειροκροτήματα.

Με την άφιξη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’ ξεκίνησε η τελετή. Ο  Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου αφού καλωσόρισε τους επισήμους, αλλά και όλους τους παριστάμενους για την τιμητική τους παρουσία μίλησε με θερμά και από καρδιάς λόγια για την προσωπική του συμπόρευση με τους δύο τιμώμενους, αναφέροντας χαρακτηριστικά « Σας καλωσορίζω σήμερα με ιδιαίτερη χαρά στην αποψινή μας εκδήλωση, σε αυτό το ιστορικό σημείο των Ελλήνων του Καΐρου. Τα δύο τιμώμενα πρόσωπα έχουν κάποια βασικά κοινά χαρακτηριστικά. Είναι γέννημα θρέμμα του Ελληνισμού της Αιγύπτου, είναι σαρξ εκ της σαρκός της Αιγύπτου και μολονότι οι πορείες τους είναι διακριτές και διαφορετικές συναντώνται σε μια κοινή κοίτη. Αυτήν της αγάπης για την Παροικία και της διάθεσης για προσφορά προς το κοινό καλό.» Ο κ. Πρέσβης εξέφρασε στην συνέχεια με γλαφυρότητα τα συναισθήματα του , αλλά και τις πρωτόλειες εντυπώσεις που του δημιούργησε η πρώτη του επαφή με τους τιμώμενους. «Με την κυρία Σοφιανού συναντηθήκαμε, με δική της πρωτοβουλία, στην Αθήνα λίγο πριν αναλάβω επισήμως στο Κάιρο τον Δεκέμβριο του 2022. Είδα απέναντί μου έναν άνθρωπο με πάθος για την Ελληνική Κοινότητα, αλλά και για την Παροικία και άκουσα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τα σχέδιά της για την Παροικία. Διέκρινα από την πρώτη στιγμή μια αδιόρατη σύγκληση στις «κεραίες» μας, με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Σήμερα δύο χρόνια μετά η πρώτη αίσθηση αυτή, είναι βεβαιότητα και πεποίθηση. Η κυρία Σοφιανού είναι από τα σπάνια είδη ανθρώπου που φέρει με ιδιαίτερη περηφάνια την μητρική της καταγωγή διατηρώντας μια νοσταλγία για την γενέθλια της γη. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι διαθέτει το είδος αυτό της νοσταλγίας, που δεν γίνεται ποτέ βαρίδι ή τροχοπέδη, ούτε ακόμα χειρότερα πρόσχημα για απραξία και ακινησία. Το αντίθετο. Είναι το είδος της νοσταλγίας που υγραίνει τις αναμνήσεις για αλλοτινές εποχές, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί με πείσμα και σχεδιάζει τις μελλοντικές της κινήσεις.»

Ο κ. Παπαγεωργίου έστρεψε στην συνέχεια το βλέμμα του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου αναφέροντας « Ο κύριος Καβαλής ηγείται μιας από τις πλέον σπουδαίες κοινότητες του μείζονος Ελληνισμού. Πέραν του έργου του και των πεπραγμένων του, για τα οποία οι συμπαροικοί του τον ανταμείβουν τα τελευταία 23 χρόνια, θα ήθελα να μείνω σε ένα χαρακτηριστικό του, που έχω εντοπίσει μετά από τα δύο χρόνια της γνωριμίας μου μαζί του και είναι η δυνατότητά του να βλέπει ολόκληρη την εικόνα, την πλήρη εικόνα σε όλες της τις διαστάσεις. Ταυτόχρονα, με έναν ισχυρό πραγματισμό με κατεύθυνση την εύρεση λύσεων, μετατρέπει τον αναστεναγμό για τα αλλοτινά σε ένα πείσμα για τα μελλούμενα τα οποία πρέπει να απαντηθούν τώρα και επειγόντως. Ό κ. Καβαλής είναι ένας μαχητής και ένας αγωνιστής που όπως είπα νωρίτερα οι συμπαροικοί του τον ανταμείβουν τα τελευταία 23 χρόνια.»

Ακολούθησε η συγκινητική στιγμή της επίδοσης των τιμητικών παρασήμων, με τους παριστάμενους να χειροκροτούν και να επευφημούν τους δύο άξιους Αιγυπτιώτες, την πορεία και την ανιδιοτελή προσφορά των οποίων, τίμησε η Πατρίδα μας.

«Πράγματι ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής με τον οποίον με τίμησε απόψε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και μου επιδώσατε εσείς κύριε Πρέσβη αποτελεί την αποκορύφωση των πολυάριθμων διακρίσεων που ο Θεός με αξίωσε να λάβω τα τελευταία 20 χρόνια. Το παρόν διάσημο έρχεται να επιβραβεύσει την εκπλήρωση των παιδικών μου ονείρων στις όχθες του Νείλου να μπορώ να ενισχύω από το περίσσευμά μου το έργο της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Επιτρέψτε μου να αφιερώσω το διάσημο στην οικογένειά μου, πρώτα στον σύζυγό μου Παντελή Σοφιανό, ο οποίος για μια ολόκληρη ζωή με στηρίζει σε όλες τις δράσεις μου και μου προσφέρει την ενέργεια και την δύναμη να ασχολούμαι τόσο με τις επιχειρήσεις μου όσο και με το φιλανθρωπικό και πολιτιστικό μου έργο. Μαζί ξεκινήσαμε μια επιτυχημένη επιχειρηματική δράση στην Ρουμανία ιδρύοντας πριν από μια τριαντακονταετία τον Όμιλο Sofmedica, ο οποίος απογειώθηκε τα τελευταία χρόνια χάρη στον γιό μας Γιώργο, τον οποίον καμαρώνουμε πολύ. Ταυτόχρονα αφιερώνω τον Χρυσό Σταυρό στην πολυαγαπημένη μας θυγατέρα Αγγελική, καταξιωμένη ειδική Γερμανικής Φιλολογίας αλλά και Ψυχολόγο, εκφράζοντάς της την ευγνωμοσύνη μου για την κατανόηση που έδειχνε κατά τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, όταν η επαγγελματική μου δραστηριότητα με κρατούσε πολλές φορές μακριά από το σπίτι. Τέλος επωφελούμαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω ακάθεκτη την πολιτιστική και ανθρωπιστική μου δραστηριότητα και για το υπόλοιπο της ζωής μου, επειδή η προσφορά στον συνάνθρωπο μου παρέχει την μεγαλύτερη χαρά στον κόσμο. Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς» Με αυτά τα μεστά λόγια η κυρία Σοφιανού συνόψισε μια πορεία πολύχρονης προσφοράς που όπως είπε χαρακτηριστικά της δίνει την μεγαλύτερη χαρά στον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου  κ. Χρήστος Καβαλής στον δικό του λόγο, μετά την παρασημοφόρησή του, ανέφερε «Αίσθημα συγκίνησης και βαθύτατης τιμής με φέρνει σε αυτήν την ομήγυρη σήμερα, σε αυτήν την τελετή της παρασημοφόρησης μου που είναι ένα σύμβολο των προσπαθειών πολλών χρόνων και μια υπενθύμιση της ευθύνης που φέρω. Η αναγνώριση που μου αποδίδεται σήμερα, δεν αποτελεί απλώς ένα προσωπικό επίτευγμα, αλλά ένα καθρέφτη μιας συλλογικής προσπάθειας, της στήριξης και της συνεργασίας που είχα την ευλογία να έχω σε κάθε βήμα της πορείας μου και σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και κατανόηση από τους συμπατριώτες μας Αιγύπτιους. Κοιτάζοντας πίσω σκέφτομαι όλες τις δυσκολίες. Τις προκλήσεις, αλλά και τις αμέτρητες στιγμές περηφάνειας και επιτυχίας. Δεν ήταν πάντα εύκολο, αλλά η αφοσίωση, η επιμονή και η αγάπη για αυτό που κάνω με οδήγησαν στο σημείο αυτό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Α.Ε. την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πρόσωπό σας κύριε Πρέσβη για την διάκριση που μου απονείματε. Στην πορεία μου, θεμέλιο στήριξής μου ήταν πάντοτε οι αρχές και οι αξίες που με δίδαξαν οι αείμνηστοι γονείς μου, αλλά και η υπομονή και η αγάπη της συζύγου μου Ελένης που ευγνωμονώ. Πολλές από τις δυσκολίες όμως που αντιμετώπισα δεν θα είχαν ξεπεραστεί χωρίς και την βοήθεια από τους στενούς μου συνεργάτες. Τους φίλους μου, αλλά ιδιαίτερα την Παροικία που με πίστεψε και με ενέπνευσε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Το παράσημο αυτό που έχω την ύψιστη τιμή να λάβω φέρει στο κέντρο του τον Φοίνικα, το σύμβολο της Αναγέννησης του Ελληνικού Έθνους και συμπληρώνεται από ένα ρητό ‘‘Εκ της τέφρας αναγεννώμαι’’ και αυτό είναι απόλυτα συμβατό, μια αρχή που πιστεύω ακράδαντα και που για εμένα ερμηνεύεται ως εξής: Ο αγώνα για το καλό και η διαδρομή προς το όραμα, το κάθε όραμα, και στάχτη ακόμα να γίνει μπορεί να ζωντανέψει ξανά και ξανά αρκεί εμείς να το πιστεύουμε και να παλεύουμε για αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ»

Οι καλεσμένοι της εκδήλωσης είχαν στα χέρια τους και το οκτασέλιδο ειδικό αφιέρωμα του Νέου Φωτός, στο οποίο παρουσιάστηκε με λεπτομέρειες η συνολική διαδρομή και η ιεραποστολική περπατησιά του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας , από την  απαρχή της πορείας του, όπως επίσης και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή  και της Μεγάλης Ευεργέτιδας της ΕΚΚ κας Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού, μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας και το προσωπικό αρχείο της κας Σοφιανού. Το ειδικό αυτό αφιέρωμα περιελάβανε επίσης συνεντεύξεις και των τριών πρωταγωνιστών στον Αρχισυντάκτη του Νέου Φωτός κ. Βασίλη Α. Πουλαρίκα καθώς και το πολύ ενδιαφέρον άρθρο που έγραψε η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ αφιερωμένο στο πολυεπίπεδο έργο του τιμώμενου Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρήστου Καβαλή. Διαβάστε εδώ το ειδικό αφιέρωμα του Νέου Φωτός.

Παρακολουθήσαμε επίσης στις οθόνες της εκδήλωσης και ένα βίντεο με ένα χρονολογικό οδοιπορικό που επιμελήθηκε  ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, στο οποίο μέσα από τον δικό του συναισθηματικό λόγο και από φωτογραφίες των δύο τιμώμενων ξετύλιξε μπροστά στα μάτια μας το κουβάρι μιας ολόκληρης ζωής, φέρνοντας «κοντά μας» και τις δηλώσεις ανθρώπων που τους εκτιμούν και μέσα από το βίντεο, τους ευχήθηκαν τα καλύτερα, για την βράβευσή τους.

Η εκδήλωση έκλεισε με μία μικρή συναυλία κλασικής μουσικής, ενώ ακολούθησε δεξίωση στο χώρο του Προσκοπείου με τον κ. Χρήστο  Καβαλή να ευχαριστεί από καρδιάς τον Μεγάλο Ευεργέτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Έρικ Αδάμ για την αμέριστη βοήθειά του στο οργανωτικό σκέλος της δεξίωσης καθώς και την κυρία Rania Gamali από την Coca Cola και τον κ. Κωνσταντίνο Βαϊρλή από την  Ahram Beverage για την σημαντική συμβολή τους.

Όλοι θέλανε να φωτογραφηθούνε και να έχουν μια στιγμή ανάμνησης, με τους τιμώμενους να αφήνονται στην αγάπη και την εκτίμηση των καλεσμένων τους. Είδαμε μεταξύ άλλων την κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου να προσφέρει λουλούδια εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου Σχολής, τον Πρόεδρο του Σ.Α.Ε. κ. Κώστα Μιχαηλίδη να καμαρώνει τον φίλο και συνοδοιπόρο του όλα αυτά τα χρόνια, την οικογένεια της κας Σοφιανού να την αγκαλιάζει όλο αγάπη και στοργή, τους συνεργάτες του κ. Καβαλή  στο εργοστάσιο να χαμογελούν δίπλα του με περηφάνια, αλλά και τους υπαλλήλους των Γραφείων της Κοινότητας που ήρθαν να τιμήσουν τον Προϊστάμενο τους, αλλά και φίλο μιας ολόκληρής ζωής. Ξεχωριστή θέση στις αναμνηστικές  φωτογραφίες, αλλά και στις καρδιές τους, είχαν φυσικά ο κ. Παντελής Σοφιανός και η κα Ελένη Ατζέμη που κατασυγκινημένοι άκουσαν τους αγαπημένους τους να δηλώνουν για μια ακόμα φορά δημόσια, ότι χωρίς την δική τους ακλόνητη πίστη και στήριξη, ο κόσμος που ονειρεύτηκαν επ’ ουδενή θα μπορούσε να γεννηθεί.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πέραν των ήδη αναφερομένων η κα Μάγια Μόρσι Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Διοικητής του Νοτίου Σινά Στρατηγός Χάλεντ Μουμπάρακ η πρώην Υπουργός Μετανάστευσης κα Ναμπίλα Μάκραμ. Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας συνόδευσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουινέας Γεώργιος, Καρθαγένης Μελέτιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος, καθώς και οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Δαμασκηνός και Ιωακείμ.

Παρέστη επίσης η Πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο κα Πόλυ Ιωάννου, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης, οΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης, ο Αντιπρόεδρος Α΄ της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Βασίλης Ζουές, , η κα Ειρήνη Λιλίκα Θλιβίτου Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Πτολεμαίος Α’, η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Βίλλυ Πολίτη Ζούε, ο Ταμίας κ. Αντώνης Ιορδανίδης, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Ανδρέας Γιόσρι και Λεωνίδας Φοντριέ, η κα Κωνσταντίνα Γεδεών Διευθύντρια Οικονομικών του Ε.Π.Κ.Κ, ο Δρ. Σαμουήλ Λούις Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου, η Διευθύντρια των Γραφείων κα Γιάννα Καρδάση, ο Πρέσβης κ. Χριστόδουλους Λάζαρης, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, η Πρόεδρος του Φιλανρθωπικού Σωματείου «Μαρία η Αιγυπτία» κα  Ευαγγελία Θηραίου, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου κ. Αντώνης Καζαμίας, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Πνευματικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γεώργιος Ζουμπουλίδης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Γιώργος Κοκορέλης, o Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος, ο Αν. Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Βασίλης Μπακούρος, ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας κ. Βασίλειος  Φιλιππάτος,  η κα Λίτσα Πισκερά Σύμβουλος του Προέδρου της ΕΡΤ.

Παρούσα στην εκδήλωση και η φιλελληνίδα κα Άντυ Ελ Άραμπι η οποία έχει τιμηθεί πολλάκις για την αγάπη και την αφοσίωση της στην Ελληνική γλώσσα και στον πολιτισμό της πατρίδας μας.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

Ένα δείπνο από καρδιάς… μια μέρα πριν

Μια μέρα πριν την εκδήλωση της βράβευσης, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, η κα Σοφιανού επέλεξε να ενώσει για ακόμα μια φορά την Παροικία παραθέτοντας ένα δείπνο στο Ελληνικό Κέντρο του Καΐρου. Η χαρούμενη και πάντα προσφερόμενη οικοδέσποινα καλοδέχτηκε τους δεκάδες καλεσμένους της, γεμίζοντας με χαρά τα τραπέζια του ιστορικού αυτού σωματείου της Παροικίας μας. Ήταν μια στιγμή που ο χρόνος γύρισε πολλές φορές πίσω, με οδηγό την γλυκιά νοσταλγία μιας καλά βιωμένης ζωής, την οποία βλέπαμε έκδηλα να καθρεφτίζεται στις αγκαλιές αγαπημένων φίλων που έκαναν τόσο δρόμο για να ξανασυναντηθούν σε αυτή την κορυφαία στιγμή των δύο τιμωμένων Αιγυπτιωτών. Να ξανασυναντηθούν στα ίδια χώματα που τους γέννησαν και με ευκαιρία αυτή την μεγάλη τιμητική βράβευση να ξαναζήσουν νοερά την κοινή τους πορεία στην αγαπημένη χώρα του Νείλου.

Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Κώστας Μιχαηλίδης στον δικό του χαιρετισμό επεσήμανε την σημαντική συμβολή των δύο τιμώμενων στην πορεία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού αναφέροντας « Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων θα ήθελα να συγχαρώ ολόψυχα τη Μεγάλη Ευεργέτιδα Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη –  Σοφιανού και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κύριο Χρήστο Καβαλή για την διάκρισή τους από την Ελληνική Πολιτεία. Οι Αιγυπτιώτες έχουν τεράστια ιστορία ως ευεργέτες και θεωρούν καθήκον τους όχι μόνο την διάσωση, αλλά και την διάδοση της αιγυπτιωτικής κληρονομιας. Η κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού έχει αποδείξει επανειλημμένα πως αποτελεί συνεχίστρια του έργου που έχουν αφήσει πίσω μεγάλοι Αιγυπτιώτες ευεργέτες του παρελθόντος που το όνομά τους έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία. Επίσης, όπως γνωρίζετε πολύ καλά οι περισσότεροι, οι Αιγυπτιώτες έχουν και μια μεγάλη καρδιά για να χωράει δύο πατρίδες: Την Ελλάδα που είμαστε παιδιά της και την Αίγυπτο που μας μεγάλωσε. Για αυτό και οι Αιγυπτιώτικοι Οργανισμοί λειτουργούν σαν μια γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Χρήστος Καβαλής, μέσω των προσπαθειών που καταβάλει καθημερινά και του έργου που παράγει ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όπως επίσης αποτελεί και μια προσωποποίηση της ανιδιοτέλειας. Λειτουργεί πάντα με γνώμονα το καλύτερο δυνατό για την Ελληνική Κοινότητα και όχι το προσωπικό συμφέρον και βάζοντας πάντα το «εγώ» κάτω από το «εμείς» δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα.  Η συνεργασία, η διαφάνεια, η μεθοδικότητα, η αντίληψη της πραγματικότητας είναι λίγα από τα στοιχεία που συνθέτουν τον αδαμάντινο χαρακτήρα του Χρήστου Καβαλή. Οι Κοινότητες, οι Σύνδεσμοι και σωματεία μας, γεφυρώνουν τις δύο χώρες και συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Είναι αλήθεια. Πάνω από όλα, όμως, είναι οι άνθρωποι. Και χωρίς ανθρώπους σαν τον Χρήστο Καβαλή αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί. Εκ μέρους όλων των μελών μας ευχαριστώ δημόσια τον Χρήστο Καβαλή για την συνεργασία μας αλλά και την φιλία μας.

Εκ μέρους  του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών συγχαίρω για ακόμη μία φορά από καρδιάς και την κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού για την πολύτιμη προσφορά της.»

Στην συνέχεια η κα Μαρία Μιχαηλίδη, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και η κα Ειρήνη Μιχαηλίδη προσέφεραν δύο προσωπικά και ιδιαιτέρως καλαίσθητα δώρα στους τιμώμενους εκφράζοντας τους με αυτόν τον τρόπο την αμέριστη εκτίμηση και αγάπη στο πρόσωπό τους.

Ο κ. Καβαλής απευθυνόμενος στον φίλο και συνοδοιπόρο του ανέφερε: «Ο κύριος Μιχαηλίδης είναι ο άνθρωπος που πραγματικά συνεργαζόμαστε καθημερινά εγώ και η κυρία Σοφιανού. Τον ευχαριστώ από καρδιάς για αυτήν την πολύ όμορφη χειρονομία, αλλά και για την τιμητική παρουσία του, μαζί με τις αγαπημένες του κόρες, σήμερα εδώ στο Κέντρο.»

Συγκινητική ήταν και η παρουσία ενός διπλωμάτη που άφησε στις καρδιές όλων των Αιγυπτιωτών τις καλύτερες εντυπώσεις κατά την εποχή της θητεία του ως Γενικός Πρόξενος στο Κάιρο. Ο κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος Πρόξενος, που όπως είπε ο κ. Καβαλής συνεργάστηκε«Όλα αυτά τα χρόνια είχα συνεργαστεί αρμονικά σχεδόν με όλους τους Γενικούς Προξένους. Ο πρώτος όμως έχει ένα ειδικό βάρος. Ιδίως όταν είσαι αρκετά νέος τότε, και έχεις δίπλα σου έναν πολύ έμπειρο άνθρωπο που και η ιστορία και οι πράξεις του, αλλά και η παρουσία του σήμερα με την σύζυγό του μας τιμούν ιδιαίτερα.»

Ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου μίλησε με λόγια χρωματισμένα με το έντονο συναίσθημα, αλλά και τις εμπειρίες μιας άλλης εποχής, όπως είπε, κατά την περίοδο 1999 -2002 που έζησε με τους Αιγυπτιώτες Έλληνες. Προσέφερε τέλος στον κύριο Καβαλή ένα κάδρο με μια Χριστουγεννιάτικη κάρτα που είχε φτιάξει τότε στα χρόνια της θητείας του στην Αίγυπτο και την οποία είχε κρατήσει στο προσωπικό του αρχείο όλα αυτά τα χρόνια, για μια μέρα σαν την σημερινή.

Στο δείπνο γνωρίσαμε επίσης και τον νέο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Καΐρο, τον κ. Σιμεών Λιναρδάκη, ο οποίος έκανε σε όλους την καλύτερη εντύπωση με την ζεστή ανθρώπινη συμπεριφορά του.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου: τον Αντιπρόεδρο κ. Αντώνη Καζαμία, τον Ταμία κ. Άγγελο Αθανασούλη, την Γραμματέα κα Βάσω Χαραλάμπους και το μέλος  του Δ.Σ. τον κ. Αντώνη Διαμαντίδη, καθώς και τον Διευθυντή κ. Σάμεχ Μπασχάντι και όλο το προσωπικό για την άψογη φιλοξενία και τις νόστιμες Αιγυπτιακές γεύσεις που μας προσέφεραν.

Επίσης να προσθέσουμε και τα επαινετικά σχόλια που ακούστηκαν από όλους για τον νέο καλαίσθητο κατάλογο που δημιούργησε το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, ανεβάζοντας ακόμα μια σκάλα τις υπηρεσίες που προσφέρει στο πολυπληθές πλέον κοινό που τον επιλέγει καθημερινά.

Στο δείπνο παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, ο οποίος μετέφερε σε όλους την αγάπη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου η κα Ειρήνη Λιλίκα Θλιβίτου Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Πτολεμαίος Α’, η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Βίλλυ Πολίτη Ζούε, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος και Λεωνίδας Φοντριέ, ο Κοινοτικός Επίτροπος της ΕΚΑ κ. Βασίλης Ζουές, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Γιάννης Μελαχροινούλης, η κα Κωνσταντίνα Γεδεών Διευθύντρια Οικονομικών του Ε.Π.Κ.Κ, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού ΣταυρούΔρ. Αντώνιος Αυγερινός, η Πρόεδρος του Φιλανρθωπικού Σωματείου «Μαρία η Αιγυπτία» κα  Ευαγγελία Θηραίου, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Γιώργος Κοκορέλης, o Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος, ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας κ. Βασίλειος  Φιλιππάτος, η κα Λίτσα Πισκερά Σύμβουλος του Προέδρου της ΕΡΤ.

Αρέσει σε %d bloggers: