“Αφίσες ταινιών – η Τέχνη στην Διαφήμιση”, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου
18/10/2024
Show all

Ένα ταξίδι μνήμης για τους Πορσαϊτιανούς Αιγυπτιώτες Έλληνες

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι εν Ελλάδι Αιγυπτιώτες Έλληνες του Πόρτ Σαΐντ διοργανώνουν ένα ταξίδι μνήμης, επιστρέφοντας με χαρά, στην πόλη που γεννήθηκαν και έζησαν ανέμελα  τα παιδικά και νεανικά χρόνια της ζωής τους.

Δεκαοκτώ Πορσαϊτιανοί αυτήν την φορά ταξίδεψαν από την Ελλάδα και ένωσαν τις καρδιές τους με την αγαπημένη πόλη της νιότης τους.

Για κάποιους από αυτούς, ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, για άλλους, η πρώτη φορά από την στιγμή που έφυγαν βίαια ως παιδιά με τα γεγονότα του ’67, και για άλλους, όπως η κυρία Βιργινία Βούκενα, που έρχεται για δύο μήνες κάθε χρόνο και αποτελεί την «ψυχή» αυτού του ταξιδιού, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση, όπως μας είπε, για να κυλάει όμορφα και η υπόλοιπη χρονιά στην Αθήνα.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, από την χρονιά της συγχώνευσης των δύο Κοινοτήτων «αγκαλιάζει» την πρωτοβουλία αυτή και συναντιέται με τους Αιγυπτιώτες συμπατριώτες μας στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο σημαντικό αυτό τοπόσημο της πάλαι ποτέ ακμάζουσας Ελληνικής Παροικίας του Πόρτ Σαΐντ.

Γύρω στις έντεκα το πρωί, όλοι είχαν μαζευτεί στην αυλή του Ιερού Ναού και η παρουσίαση των εργασιών, που βρίσκονται πλέον στην τελική φάση, ξεκίνησε από την Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Προϊσταμένης της Εφορείας Ναών κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, αλλά και από τον πατέρα Αντώνιο. Παρών και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ, ο Προξενικός Λιμενάρχης του Πόρτ Σαΐντ Πλοίαρχος Παπακωνσταντίνου Χρήστος, ο Δικηγόρος της ΕΚΚ κ. Έζατ Σάμυ και ο υπεύθυνος ασφαλείας κ. Μοχάμεντ Ναγκίμπ, αλλά και η τελευταία Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Πόρτ Σαΐντ κ. Σούλα Θεοχάρη, η οποία και επωφελήθηκε της ευκαιρίας και πέρασε και κάποιες μέρες με τους Πορσαϊτιανούς ταξιδιώτες.

«Αυτό εκεί ήταν το σπίτι μου, δίπλα στο Ελληνικό μας σχολείο, με τα μπλε παράθυρα, μας είπε η κυρία Μαίρη Τουρβά, που ήρθε στο Πόρτ Σαΐντ μετά από πολλά χρόνια με τον αδελφό της σε αυτό το ταξίδι. Πήγαν επίσης και επισκεφτήκανε το παλιό τους σπίτι, τα δύο αδέλφια μαζί με την κα Βούκενα  και οι τωρινοί ένοικοι τους καλοδέχτηκαν, ανοίγοντας την πόρτα στις αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων.

Συγκινημένοι μας περιέγραφαν πως αισθάνθηκαν, όταν  μετά από τόσα χρόνια ξαναείδαν από παράθυρο του σπιτιού τους, το σχολείο, την Εκκλησία, αλλά και όλη την γειτονιά που μεγάλωσαν.

Η χαρούμενη συνάντηση έκλεισε με ένα γεύμα που παρέθεσε στους Αιγυπτιώτες φίλους, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου σε παραλιακό εστιατόρια της πόλης.

Αρέσει σε %d bloggers: