Την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου γιορτάστηκε με Αρχιερατική μεγαλοπρέπεια στο Ζεϊτούν του Καΐρου η μνήμη του Αγίου Δημητρίου, ενός έφιππου Αγίου που αγαπήθηκε από τους πιστούς και φώλιασε με πάθος στις καρδιές τους, ως  ο Άγιος, που ενσαρκώνει με την περήφανη θωριά του τα ελληνικά ιδεώδη της παλληκαριάς και της λεβεντιάς.

Στο πρόσωπό του η Θεσσαλονίκη βλέπει πάντοτε τον προστάτη της και στήριγμά της και είναι αναρίθμητα τα θαύματα του, που τροφοδοτούν την μνήμη και καθιστούν την ιερή Του εικόνα έναν ακόμα χρυσό κρίκο της οικουμενικής Ορθόδοξης πίστης στο βάθος των αιώνων.

Ο Κοινοτικός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στο Ζεϊτούν είναι αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο στολίδι της Μητρόπολης Μέμφιδος, με τον Προϊστάμενο του Ναού Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Θεόδωρο να τον διατηρεί σε άριστη κατάσταση. Ο πρόσφατα ανακαινισμένος Ναός, ακτινοβολούσε από την ζωντάνια αλλά και την αγάπη των πιστών που προσήλθαν με ταπεινότητα για να τιμήσουν την χάρη του Αγίου, αλλά και να απολαύσουν την χαρούμενη συναναστροφή με αγαπημένους συμπάροικους στον καλαίσθητο και ιδιαίτερα φροντισμένο κήπο του.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό, της Παρασκευής χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Νικόδημος. Στο πλευρό του ήταν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Ιωακείμ, Θεόδωρος, Παρθένιος , οιΠρωτοπρεσβύτεροι πατέρες Γεώργιος, Γιούσεφ, Παύλος και ο Πρεσβύτερος πατέρας Γιούσεφ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος ανέφερε στον λόγο του: «Σήμερα τιμούμε έναν στρατιωτικό Άγιο, ο οποίος αφιέρωσε την σύντομη σχετικά ζωή του στον Χριστό, και μαρτύρησε για την πίστη του σε αυτόν. Ήταν στρατιωτικός του Ρωμαϊκού στρατού και σίγουρα ως νέος που ήταν με όνειρα και ελπίδες, το μέλλον του θα ήταν λαμπρό μέσα στο στράτευμα. Για αυτόν όμως όλες αυτές οι τιμές και η ανθρώπινη δόξα δεν ήταν τίποτα μπροστά στην αγάπη του και την πίστη του στον Χριστό. Και αυτή η πίστη του τον οδήγησε στο μαρτύριο. Ο Άγιος Δημήτριος ήταν ιεραπόστολος και κατηχητής. Ο Χριστός έδωσε την εντολή στους Αποστόλους  να φτάσουν μέχρι εσχάτων της γης και να διαδώσουν το Ευαγγέλιό του. Τηρώντας λοιπόν την εντολή του Χριστού μας, ο Άγιος Δημήτριος ανεδείχθη σε ιεραπόστολο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Την πίστη του ήθελε να την μεταδώσει και σε άλλους ανθρώπους και μάζευε τα παιδιά και τους νέους και τους κατηχούσε σε μια εποχή που μια τέτοια πράξη, ισοδυναμούσε με βασανιστήρια και φρικτό θάνατο. Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς εκκοσμίκευσης. Δεν γνωρίζουμε την πίστη μας σε εύρος και βάθος. Για αυτό λοιπόν απαιτείται ιεραποστολή και κατήχηση για να ξεκινήσει πρώτα από τον εαυτό μας, και να περάσει στην συνέχεια και στα παιδιά μας. Αυτό είναι το μήνυμα που αφήνει σε όλους εμάς ο Άγιος Δημήτριος, και μας καλεί με τις πράξεις μας να το τηρήσουμε.”

Κατά την ημέρα του Εσπερινού παρέστη συμπροσευχούμενος ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου. Ήρθε συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Δημήτρη, ο οποίος γιόρτασε και την ονομαστική του εορτή. Παρέστησαν επίσης  ο  Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, η κα Άννα Γεωργαλίδου Γραμματέας του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Μαρία η Αιγυπτία»

Τα σχολεία μας στο Κάιρο εκπροσώπησαν οι Διευθυντές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής κ.κ. Βασίλειος Λάγιος και Βασίλειος Μπακούρος καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών.

Την Αραβόφωνη Κοινότητα εκπροσώπησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ.

Την κυριώνυμη ημέρα της μεγάλης γιορτής, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, ο Ναός άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε το χριστεπώνυμο πλήθος της παροικίας μας που προσήλθε με ταπεινότητα στην ιερά πανήγυρη της μνήμης του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη.  Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επιτρόπος Καΐρου Νικοδήμος μετά του  Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη  Θεοδώρου, και των Πρωτοπρεσβύτερων πατέρων  Γιούσεφ και Παύλου και του Πρεσβύτερου πατέρα Γιούσεφ.

Τους ύμνους έψαλαν και τις δύο μέρες  ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Αραβόφωνος Ιεροψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα.

Ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς εικόνας περιμετρικά του Ναού με τους Αραβόφωνους Προσκόπους να παιανίζουν χαρούμενα εμβατήρια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος ευχαρίστησε στην συνέχεια όλους για την παρουσία τους στην Θεία Λειτουργία και ευχήθηκε από καρδιάς ο Άγιος Δημήτριος, να είναι βοηθός και προστάτης, εμψυχώνοντας την πίστη όλων μας.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ ενώ παρέστησαν από τα Αιγυπτιώτικα σωματεία η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, η κα Άννα Γεωργαλίδου Γραμματέας του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Μαρία η Αιγυπτία»

Η πανηγυρική ημέρα έληξε στον κήπο του Ναού όπου όλοι οι πιστοί απόλαυσαν ένα  πλούσιο κέρασμα.

(Την επιμέλεια από τις εικόνες της Θ. Λειτουργίας είχε ο πατέρας Θεόδωρος Σούσου )