Πατριαρχικός Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Σούμπρας-Εκκλησιαστική Πανήγυρις
28/10/2024
Show all

Οι Έλληνες του Καΐρου γιόρτασαν  την 28η Οκτωβρίου

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Για ακόμα μια χρονιά οι  Έλληνες του Καΐρου γιόρτασαν με υπερηφάνεια την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Μια λαμπερή εορταστική ημέρα, με τον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κατάφωτο και στολισμένο απ΄άκρη σ΄ακρη με λουλούδια πολύχρωμα και με την γαλανόλευκη να κυματίζει περήφανα στα χέρια της Αιγυπτιώτικης νεολαίας μας. Σε όποιο μέρος του κόσμου μιλιέται η γλώσσα μας και υπάρχουν Ελληνικές κοινότητες, τιμάται σαν σήμερα, με κάθε επισημότητα, η ανυποχώρητη στάση των Ελλήνων του έπους του 40, οι οποίοι έγραψαν μια ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία της πατρίδας μας με το μεγαλειώδες «ΟΧΙ» που βροντοφώναξαν έναντι της υπέρτερης Ιταλίας.

Νίκησαν τον φασισμό και απέδειξαν περίτρανα ότι μια χώρα μικρή, αλλά και τόσο σπουδαία σε ιστορία και παραδείγματα ανδρείας, μπορεί να γυρίσει την πλάστιγγα του πολέμου προς όφελος ολάκερης της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα ήταν από τις πολύ λίγες χώρες που στο σκοτάδι της Γερμανικής Κατοχής απέκτησε οργανωμένο αντιστασιακό στρατό που ανέβηκε στα βουνά της χώρας μας και πολέμησε με λύσσα τους ναζί κατακτητές. Και ήταν από τις ελάχιστες χώρες που πλήρωσαν τεράστιο και δυσανάλογο φόρο αίματος από το μένος των Γερμανών, που ξεσπούσε σε αμάχους καίγοντας εκατοντάδες χωριά της Ελληνικής υπαίθρου.

Σε αυτό το δοξαστικό κλίμα οι μαθητές μας από τα Ελληνικά σχολεία και οι Καϊρινοί μας Πρόσκοποι κρατούσαν τις σημαίες και έστεκαν σε παράταξη αποδίδοντας τιμές στους ήρωες.

Την Θεία Λειτουργία της Πανηγυρικής ημέρας, και στην συνέχεια την  Δοξολογία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος μετά των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών Δαμασκηνού, Ιωακείμ και Παρθένιου, ενώ συμπροσευχούμενος παρέστη ο Δικαίος της Μονής Σινά Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πορφύριος. Τους Ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνιικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας τον λόγο πήρε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο οποίος και ανάγνωσε το επετειακό μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γεωργίου Κώτσηρα αναφέροντας χαρακτηριστικά «Η σημερινή επέτειος του «ΟΧΙ» αποτελεί μια ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για τον ελληνικό λαό, ο οποίος την 28η Οκτωβρίου 1940 όρθωσε το ανάστημά του και με εθνική ομοψυχία και ενότητα αγωνίστηκε ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα. Σήμερα τιμάμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, γράφοντας μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το έπος του ’40, και προασπίζοντας τις θεμελιώδεις και διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η δικαιοσύνη.

Η  διεθνής κρίσιμη και ρευστή περίοδος που διανύουμε καθιστά εξαιρετικά επίκαιρη την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, φέρνοντας στο προσκήνιο αυτές τις διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες που ενέπνευσαν τους  προγόνους μας και εξακολουθούν να εμπνέουν τους Έλληνες απανταχού της γης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καλούμαστε να αναδείξουμε από κοινού τα διαχρονικά μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου, αυτά τα ιδεώδη και τις αξίες που αποτελούν τα σταθερά σημεία αναφοράς και την πυξίδα του Έθνους μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Διάλογος, η Διπλωματία και η Δημοκρατία, λέξεις ελληνικής προέλευσης αλλά με οικουμενική σημασία, αποτελούν τις κατευθυντήριες αρχές της Ελλάδας στη θητεία της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την  περίοδο 2025-2026.»

Ο Επιτετραμένος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης πήρε στην συνέχεια τον λόγο αναφέροντας με συγκίνηση «Τιμούμε σήμερα την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στον βάρβαρο κατακτητή. Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό, καθώς επιβεβαίωσε, για μια ακόμα μια φορά, την ακλόνητη προσήλωση του έθνους μας για τα ιδανικά που είμαστε περήφανοι. Ιδανικά που σφυρηλατούν την Ελληνική ταυτότητα, όπως η ελευθερία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αίσθηση του καθήκοντος και η αγάπη προς της πατρίδα.»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ. Χρήστος Καβαλής στον δικό του επετειακό λόγο μίλησε για την γενιά του 40, αλλά και για την ισχυρή παρακαταθήκη που άφησε στις καρδιές μας η θυσία τους, όσα χρόνια και αν περάσουν ανέφερε ο κ. Καβαλής: «Τα παιδιά της εποχής εκείνης, ήταν μια γενιά που δεν ενόχλησε κανέναν, που δεν πείραξε κανέναν και 18 χρόνια πριν έζησαν την τραγική εμπειρία της Μικρασιατικής καταστροφής. Αυτά τα παιδιά τέθηκαν μπροστά στο δίλημμα της ταπείνωσης ή της θυσίας. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό ήταν και το δίλημμα στις περισσότερες μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας, όπου ποτέ δεν δεχτήκαμε την ταπείνωση, αλλά επιλέξαμε την θυσία.» Συγκινητική και αναπάντεχη ήταν η στιγμή όταν ο κ. Καβαλής επέλεξε να εκπέμψει από μικροφώνου την αυθεντική φωνή του Αιγυπτιώτη Αλεξανδρινού Κώστα Σταυρόπουλου, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών, τον οποίον ακούσαμε να μεταδίδει ότι «οι ημέτερες δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους.» Και δίνοντας μια απάντηση στο πως καταφέραμε τόσο πολλά σε τόσο λίγο χρόνο έναντι των πανίσχυρων δυνάμεων του Άξονα, ο κ. Καβαλής ανέτρεξε στο μεγάλο μας ποιητή Ανδρέα  Κάλβο ο οποίος μας κληροδότησε ότι «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».

Στο δεύτερο μέρος της εορταστικής ημέρας ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση. Οι μαθητές και οι Πρόσκοποι της Παροικίας μας, με συντεταγμένο βήμα και με την γαλανόλευκη να κυματίζει, παρέλασαν καταχειροκροτούμενοι από όλους. Ο Έφορος Εκπαίδευσης Αποδήμων κ. Γιάννης Μελαχροινούδης στο μικρόφωνο παρουσίαζε στο κοινό την τελετή, ανεβάζοντας με την χαρακτηριστική φωνή του, το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας σε όλους μας.

Αφού παρατάχτηκαν μπροστά από τους επισήμους, ο κ. Καβαλής εξέφρασε από μικροφώνου ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Προσκοπείο και στην μπάντα των παιδιών, στους εκπαιδευτικούς, τους σημαιοφόρους, αλλά και σε όλους που συμμετείχαν σε αυτή την γιορτή για την άψογη όπως είπε παρουσία των παιδιών.

Παραδοσιακοί χοροί, για την συνέχεια, με τους μαθητές και των δύο Ελληνικών σχολείων να δυναμιτίζουν την χορευτική ατμόσφαιρα, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού της φυσικής αγωγής κ. Βάιου Κυριάκη, αποσπώντας το δυνατό χειροκρότημα όλων μας. Λίγο πριν το τέλος της τελετής, ο πρώην διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ. κ. Χρίστος Παπαδόπουλος προσέφερε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή παλιές  εφημερίδες του “Φωτός” από το προσωπικό του αρχείο.

Τελευταία στάση της εορταστικής ημέρας το πλούσιο κέρασμα για όλους στον φιλόξενο χώρο του Προσκοπείου και η επιλογή πολλών να απολαύσουν τις γεύσεις  του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου, ο οποίος κατ’ εξαίρεση λειτούργησε λόγω της επετειακής ημέρας.

Την τελετή μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Άμυνας  Πλοίαρχο (ΠΝ) κ. Μιχάλη Τσιλιγκάκη. Παρέστη επίσης  ο Γενικός Πρόξενος στο Κάιρο κ. Σιμεών Λιναρδάκης, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας και ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομιδης ενώ προσήλθε στην τελετή με τον Ακόλουθο Άμυνας Συνταγματάρχη Μηχανικού κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωστή.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής, ενώ παρέστησαν και η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς.

Από την εκπαιδευτική κοινότητα παρέστησαν ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Γιώργος Κοκορέλης, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλης Λάγιος, ο Διευθυντής της Αμπετείου κ. Βασίλης Μπακούρος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου και πλήθος εκπαιδευτικών.

Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτσίνης και η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Κωνσταντίνα Γεδεών.

Αρέσει σε %d bloggers: