Συνέντευξη στον Βασίλη Α. Πουλαρίκα

Στα μέσα του Οκτώβρη, ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Omar Amer Youssef υποδέχτηκε, στο πανέμορφο κτήριο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στο Σύνταγμα,  το ΝΕΟ ΦΩΣ του Καΐρου για μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε με ιδιαίτερη χαρά.

 Μιλήσαμε για όλα όσα μας ενώνουν ως δύο λαούς που μοιραζόμαστε μια μακραίωνη και κοινή ιστορία, στο χθες, το σήμερα, αλλά και για το ελπιδοφόρο αύριο που οικοδομούμε από κοινού.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στον  απόηχο των εορτασμών της 6ης Οκτωβρίου, με τον Αιγύπτιο Πρέσβη να μας επισημαίνει την τεράστια σημασία της νίκης του 1973 επί των Ισραηλινών, αλλά και για το ισχυρό αποτύπωμά της στο σήμερα. Μιλήσαμε επίσης και για τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις προοπτικές πού ανοίγονται για την χώρα, και κλείσαμε την κουβέντα μας με τον αιματηρό απολογισμό του πολέμου στην Παλαιστίνη, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι για την ειρηνική εξομάλυνση της μεγάλης αυτής κρίσης.

(φωτ. Βαλεντίνα Ουσταμπασίδη)

Οι  Έλληνες ήταν πάντα στο πλευρό των Αιγυπτίων σε όλες τις φάσεις της πολυκύμαντης ιστορικής διαδρομής της πατρίδας σας. Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις αυτές βρίσκονται στην καλύτερη τους φάση. Το μεγαλεπήβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών και κατ’ επέκταση και των δύο ηπείρων είναι σε εξέλιξη και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό και φωτεινό παράδειγμα.  Δώστε μας λίγες ακόμα εικόνας αυτής της δυναμικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών

 Η Αίγυπτος και η Ελλάδα μοιράζονται μια δισχιλιετή  φιλία και συνεργασία με ανεκτίμητη κοινή συνεισφορά στην ανθρωπότητα. Τα θεμέλια του μοντέρνου πολιτισμού οικοδομήθηκαν πάνω και  σε αυτά τα δύο σπουδαία έθνη με την ανθρωπότητα να έχει  ωφεληθεί τα μέγιστα από αξιοθαύμαστα  επιτεύγματα  ανά τους αιώνες. Οι λαοί μας ζούσαν για αιώνες μαζί και μάθαιναν ο ένας από τον άλλον, αναπτύσσοντας μια ισχυρή πολιτισμική συγγένεια και ένα ισχυρό αίσθημα αδελφοσύνης.

Από την εγκαθίδρυση των επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών το 1833, η Αίγυπτος εγκαινίασε την Πρεσβεία της στην Αθήνα μετά την κατάκτηση της ανεξαρτησίας της, σχεδόν έναν αιώνα πίσω, διευρύνοντας σημαντικά την συνεργασία, τόσο σε θεσμικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. 

Μέχρι και σήμερα, οι στίχοι του Καβάφη και πολλών άλλων συγγραφέων και ποιητών, αντηχούν στην Αλεξάνδρεια, η οποία φιλοξενεί και το  Ελληνορθόδοξο  Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Η κοινή μας ιστορία έχει αποδείξει ότι όσο πιο στενές είναι οι σχέσεις των λαών μας, τόσο πιο ασφαλείς αισθανόμαστε. Ευημερούμε προς όφελος των πολιτών μας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας. 

Σήμερα, η Αίγυπτος και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει μια δυναμική στρατηγική συνεργασία που στηρίζεται σε αυτήν την πολιτιστική και ιστορική σύνδεση. Οι δύο χώρες έχουν κοινό στόχο την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Επίσης, μοιράζονται τη σθεναρή πεποίθηση ότι πρέπει να αξιοποιήσουν τη μεγάλη δυναμική των λαών τους για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες τους για ανάπτυξη και ευημερία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε το παρόν μας και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Οι δύο χώρες μας συνεργάζονται στον τομέα της ενέργειας, σε μια ρευστή περίοδο για την αγορά, όπου η εξασφάλιση σταθερής ενεργειακής ροής αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα προχωρούν ταχύτατα στη σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων τους, ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί άμεσα από την «πράσινη ενέργεια» της Αιγύπτου. Ταυτόχρονα, οι δύο χώρες εργάζονται σκληρά για την εδραίωση μίας ευρύτερης και ποιοτικά διευρυμένης συνεργασίας  στον τομέα της ενέργειας, η οποία θα συμβάλει αποφασιστικά, σε αυτήν την τεταμένη περίοδο, στην επίτευξη της πολυπόθητης ενεργειακής ασφάλειας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Ένας ακόμα στόχος μεταξύ των δύο λαών μας, για τον οποίον πασχίζουμε αυτήν την περίοδο, είναι η διασύνδεση και η αδελφοποίηση των λιμανιών μας. Εργαζόμαστε από κοινού επίσης και για την αύξηση του αριθμού των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη ροή των επισκεπτών, αλλά και των αγαθών, μιας και οι μεταξύ μας εμπορικές σχέσεις βαθαίνουν και επεκτείνονται όλο και περισσότερο και αυτό το πιστοποιούν και οι εκατοντάδες χιλιάδες τακτικές επισκέψεις Αιγυπτίων στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον σεβασμό, επιδιώκοντας την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας, και είναι στόχοι  που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του αμοιβαίου μας οράματος.

Η «Κοινή μας Διακήρυξη» θα ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και θα προωθήσει της επιθυμητές συνέργειες  στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του αθλητισμού και φυσικά του τουρισμού.

Στην Ελλάδα, η Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα επικεντρώνεται στον πυρήνα της αιγυπτο-ελληνικής φιλίας και συνεργασίας, που δεν είναι άλλος από  τους ανθρώπους. Η αίσθηση αυτή της κοινής μας μοίρας και της βαθιάς σύνδεσης που αισθανόμαστε μεταξύ μας βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη εκατοντάδων χρόνων μεταξύ Αιγυπτίων και Ελλήνων και συνεχίζει να αποτελεί την βάση της αγαστής μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Η Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ελλάδα έχει ως απώτερο στόχο να διαφυλάξει και να ενισχύσει αυτή τη σχέση, επενδύοντας ενεργά σε πολιτιστικές, τουριστικές και εμπορικές δράσεις, στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την ελληνική και αραβική γλώσσα, την τακτική συνεργασία καθώς και την ενεργητική διασύνδεση μεταξύ Αιγυπτιακών και Ελληνικών οργανισμών και επιχειρήσεων.

Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι οι προοπτικές της μεταξύ μας συνεργασίας είναι απεριόριστες. Οι πόρτες της Πρεσβείας μας είναι πάντα ανοιχτές για κάθε Έλληνα που βλέπει την Αίγυπτο ως φίλη χώρα, είτε πρόκειται για επαγγελματία, επισκέπτη, επενδυτή, έμπορο ή απλώς κάποιον που επιθυμεί να μάθει περισσότερα για εμάς. Μαζί μπορούμε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο την  ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία και να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία με τις πράξεις μας.

Συμπληρώνονται φέτος 51 χρόνια από την νικηφόρα κατάληξη του Αραβο Ισραηλινού πολέμου της 6ης Οκτωβρίου. Τo θάρρος και η αυτοθυσία των Αιγυπτίων στρατιωτών γύρισαν με αποφασιστικότητα μια νέα και ελπιδοφόρα χρυσή σελίδα στην ιστορία της Αιγύπτου. Μιλήστε μας για την σημασία αυτής της επετείου για την χώρα σας

Η Αίγυπτος γιόρτασε φέτος την 51η επέτειο του Πολέμου της 6ης Οκτωβρίου, που αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στην ιστορία της χώρας μας. Η ετήσια αυτή γιορτή τιμά τις στρατιωτικές επιτυχίες της Αιγύπτου κατά τον Αραβο Ισραηλινό πόλεμο  του 1973. Η τελική νίκη  αποτελεί μέχρι τις μέρες μας ένα σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας, με τον Πρόεδρο  Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι να χαιρετίζει  και να τιμά τις αιματηρές θυσίες που κατέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις για την απελευθέρωση του Σινά και να επισημαίνει μετ’ επιτάσεως τον διαρκή ρόλο της νίκης της 6ης Οκτωβρίου στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας, αλλά και της άμυνας της Αιγύπτου.

Οι επετειακοί φετινοί εορτασμοί φέτος συνέπεσαν με τις συνεχιζόμενες περιφερειακές συγκρούσεις, με αποκορύφωμα τον πόλεμο στη Γάζα. Ο Πρόεδρος Ελ-Σίσι με αφορμή την επέτειο της 6ης Οκτωβρίου επανέλαβε το αίτημα της Αιγύπτου για ειρήνη, καλώντας σε μια “δίκαιη και ισότιμη ειρηνική λύση” εν μέσω της τρέχουσας γεωπολιτικής  αστάθειας και προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη βία μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τις περιφερειακές προκλήσεις.

Οι δημόσιοι εορτασμοί περιλάμβαναν επίσης εκδηλώσεις στο «October War Panorama Museum», όπου οι οικογένειες και οι νέοι της Αιγύπτου συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν όλοι μαζί, αλλά και να κατανοήσουν μέσα από τα πλούσια εκθέματα του Μουσείου, την μεγάλη σημασία αυτού του πολέμου. Επιπλέον διοργανώθηκαν σε όλη την χώρα ποικίλες άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.

Πως αξιολογείτε την πρόσφατη  συμφωνία της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιες είναι οι προοπτικές που ανοίγονται για την Αίγυπτο και ποια τα ευρύτερα οφέλη σε βάθος χρόνου;

 Η σύνοδος κορυφής Αιγύπτου – ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου 2024, αποτέλεσε μια κορυφαία στιγμή για τις αιγυπτο-ευρωπαϊκές σχέσεις και κατά την γνώμη μου ήταν μια κομβική  φάση στη συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπέγραψαν την «Κοινή Πολιτική Διακήρυξη» εγκαινιάζοντας επί της ουσίας  μια πορεία συνεργασίας που έχει ως κύριο αίτημα την αναβάθμιση  όλων των επαφών  στο επίπεδο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Αυτή η συνεργασία συνοδεύτηκε  από ένα χρηματοδοτικό πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων, το οποίο, πέραν από την ενίσχυση που θα επιφέρει στην  Αιγυπτιακή οικονομία, θα αποφέρει επιπρόσθετα και μετρήσιμα οφέλη και για τις δύο πλευρές εμβαθύνοντας  περισσότερο τις επαφές μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία αυτή αντανακλά και αναδεικνύει  με σαφήνεια το βάθος των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιταλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Κύπρο και την Αυστρία σε πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας  θα μας προσφέρει επίσης την ευκαιρία να διερευνήσουμε περαιτέρω ζητήματα που σχετίζονται με τη διμερή και περιφερειακή συνεργασία  μας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Διανύουμε τον δέκατο τρίτο  μήνα της ανελέητης αιματοχυσίας στην Γάζα. Μιλήστε μας για την στάση της Αιγύπτου στην μεγάλη αυτή κρίση ,αλλά και για τις ευρύτερες επιπτώσεις στην περιοχή;

Ναι, μας απασχολεί ιδιαίτερα η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και ιδίως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Η Αίγυπτος όλον αυτόν τον καιρό καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, στοχεύοντας στην επίτευξη της άμεσης κατάπαυσης του πυρός καθώς και στην ανταλλαγή των αιχμαλώτων. Τονίζουμε την αναγκαιότητα της άμεσης διακοπής των εχθροπραξιών, επισημαίνοντας ότι η Λωρίδα της Γάζας και οι κάτοικοί της βιώνουν μια συνεχή ανθρωπιστική κρίση, με την πείνα να  απειλεί άμεσα την ζωή αθώων πολιτών.

Η Αίγυπτος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις επικίνδυνες συνέπειες και τις αρνητικές επιπτώσεις της εκδίωξης των Παλαιστινίων από τις πατρίδες τους με οποιονδήποτε τρόπο. Παράλληλα, τονίζουμε την αναγκαιότητα άμεσων μέτρων για να επιτραπεί η απρόσκοπτη παροχή επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι έντονες προσπάθειες της Αιγύπτου για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα βασίζονται στην ανάγκη μιας ολιστικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης στο Παλαιστινιακό ζήτημα, που θα διασφαλίσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, στα σύνορα της «4ης Ιουνίου 1967», με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ενοποίηση του μηνύματός μας  προς τη διεθνή κοινότητα, τονίζοντας ότι η στήριξη του Παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα εδάφη δεν θα μειωθεί, εκτός αν υπάρξει αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών και ξεκινήσουν άμεσα οι  προσπάθειες για την υλοποίηση της λύσης «των δύο κρατών», στο πλαίσιο των αρχών της διεθνούς κοινότητας.

*Το ΝΕΟ ΦΩΣ ευχαριστεί την φωτογράφο κα Βαλεντίνα  Ουσταμπασίδη για την ευγενική της διαμεσολάβηση στην επίτευξη της παρούσας συνέντευξης.