Βασίλης Α. Πουλαρίκας
Μια μεγάλη μέρα για τα Ελληνικά μας σχολεία στο Κάιρο σηματοδότησε η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου. Ο Υπουργός έφτασε στο Σπετσεροπούλειο Μέγαρο στις 11 το πρωί συνοδευόμενος από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, τον Σύμβουλο Πρεσβείας κ. Αθανάσιο Λεούση, καθώς και από επιτελικά στελέχη του Υπουργείου.
Τον κ. Πιερρακάκη καλωσόρισαν με εγκαρδιότητα στο προαύλιο των σχολείων: ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χρήστος Καβαλής, η Αντιπρόεδρος κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέλιος Χαλκιάς, Λεωνίδας Φοντριέ, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Γεώργιος Κοκορέλης, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, η Διευθύντρια Οικονομικών του Ε.Π.Κ.Κ κα Κωνσταντίνα Γεδεών, η υπεύθυνη ξένων γλωσσών της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Μάριαμ Γιακούμπ, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου.
Στην υποδοχή του Υπουργού παρέστησαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Συμεών Λιναρδάκης και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Μέμφιδος Νικόδημος, Φθιώτιδος Συμεών, Γουινέας Γεώργιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος.
Πρώτος σταθμός της κάθε επίσημης επίσκεψης είναι ο Κοινοτικός Ιερός Ναός των Εισοδείων της Παναγίας, που βρίσκεται εντός του σχολικού χώρου. Ο κ. Καβαλής ξενάγησε τον κ. Πιερρακάκη, εκθέτοντάς του την σημαντική ιστορία του Ναού, αλλά και το δια χειρός Φώτη Κόντογλου, ανεκτίμητης αξίας τέμπλο που κοσμεί την Ελληνορθόδοξη αυτή σχολική Εκκλησία.
Επόμενος σταθμός, το Νηπιαγωγείο, με τους μικρούς μαθητές να ξαφνιάζονται ευχάριστα από την επίσκεψη του Υπουργού, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα σε αυτή την απρόσμενη «έφοδο» με την παιδική τους αθωότητα και με τα χαμόγελα που μας συγκίνησαν πραγματικά όλους.
Μια μοναδική έκπληξη περίμενε τον κ. Πιερρακάκη, όταν ανεβαίνοντας την επιβλητική μαρμάρινη σκάλα της Αχιλλοπουλείου Σχολης συνάντησε παρατεταγμένους όλους τους μαθητές του Δημοτικού με τα «τρίγωνα» ανά χείρας να τον ρωτούνε «Να τα πούμε;» και αφού έλαβαν την καταφατική του απάντηση, ξεκίνησαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων και «έγραψαν» στο ημερολόγιο της μνήμης του, την πρώτη αυτή γιορτινή ανάμνηση από τους μικρούς μαθητές των Ελληνικών σχολείων του Καΐρου. Αφού τελείωσαν τα κάλαντα η Μπατούλ, η μικρή μαθήτρια του Δημοτικού προσέφερε ένα αναμνηστικό δώρο στον Υπουργό μαζί με λίγα τρυφερά λόγια από όλους τους μαθητές και τους δασκάλους της.
Ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλης Λάγιος ξενάγησε στην συνέχεια τον κ. Πιερρακάκη στις αίθουσες, στην βιβλιοθήκη, το θέατρο και όλους τους χώρους του ιστορικού αυτού σχολείου της Παροικίας μας, ενώ του προσέφερε εκ μέρους της Σχολής ένα αναμνηστικό δώρο.
Η Αμπέτειος Σχολή είχε την τιμητική της για την συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, Δαμιανό να υποδέχεται με χαρά τον Υπουργό, έχοντας στο πλευρό του την κα Ελένη Μαγγανά Γενική Γραμματέα του Ιδρύματος Αμπέτ, αλλά και τον Διευθυντή της Σχολής κ. Βασίλειο Μπακούρο, ο οποίος έδωσε στην συνέχεια το «βήμα» στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου για να ξετυλίξουν το κουβάρι της ιστορίας της εμβληματικής αυτής Σχολής του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.
Προχωρούσαν στους διαδρόμους της Σχολής ξεναγώντας τον Υπουργό και σταματούσαν για να απαγγείλουν ποιήματα του Καβάφη και του Σεφέρη, λίγο πριν ανοίξουν την πόρτα του κατάμεστου θεάτρου, όπου τον κ. Πιερρακάκη περίμεναν όλοι, και με ένα παρατεταμένο και εγκάρδιο χειροκρότημα τον υποδέχτηκαν.
«Σας ευχαριστούμε για την μεγάλη τιμή που μας κάνατε. Θέλω να ξέρετε ότι η Αμπέτειος σήμερα αγάλλεται» ανέφερε ο Διευθυντής της Σχολής κ. Βασίλειος Μπακούρος.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, εκ μέρους της Μονής Σινά, ο οποίος ανέφερε: « Σας υποδεχόμαστε στην ιστορική Σχολή της Αμπετείου. Μία Σχολή που έχει σφραγίσει τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό με την παρουσία της, γιατί είναι το μοναδικό σχολείο στην Αίγυπτο που είναι ισάξια αναγνωρισμένο από τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Αιγύπτου.» Ό πατέρας Πορφύριος έκανε στην συνέχεια μια ιστορική αναδρομή στην ενεργή σχέση της Μονής με το Ελληνικό εκπαιδευτήριο, αναφερόμενος στο όραμα των Αδελφών Αμπέτ και στην ισχυρή παρακαταθήκη που άφησαν στην εγκαθίδρυση, αλλά και στην διατήρηση της Ελληνικής Παιδείας στην Νειλοχώρα.
«Όσοι βρισκόμαστε εδώ και υπηρετούμε στο Κάιρο, επιτελούμε μια αποστολή, όπως πολύ συχνά αναφέρει ο κ. Πρέσβης, πρώτα για τον εαυτό του, και μετά για όλους εμάς. Νομίζω ο καθένας από εμάς, αυτή την «κουβέντα», στο μέτρο που μας αναλογεί την κάνουμε πράξη.» Με αυτά τα γλαφυρά λόγια ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Κοκορέλης έδωσε το στίγμα, αλλά και την υψηλή στόχευση όλων.
Συγκινημένος ο κ. Πιερρακάκης από την θερμή υποδοχή, τους λόγους από καρδιάς, τα αναμνηστικά δώρα που δέχτηκε, αλλά και από το πηγαίο αυθορμητισμό των μαθητών, ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό « Θα ήθελα να σας πω ότι η δική μου ψυχή αγάλλεται. Το συναίσθημα το οποίο σε κατακλύζει, όταν έρχεσαι σε αυτό το σημείο, δείχνει και σε διδάσκει πολλά για το ποιό είναι το πλάτος, αλλά και το βάθος του Ελληνισμού. Εμείς οφείλουμε να ανταποδώσουμε σε εσάς γιατί κρατάτε την φλόγα, όπως είπατε αναμμένη. Θεωρείστε δεδομένο ότι θα είμαστε πάντα αρωγοί σε κάθε δική σας πρωτοβουλία.»
Η ξενάγηση του Υπουργού συνεχίστηκε από τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. στον τελευταίο όροφο του Σπετσεροπούλειου Μεγάρου, στον Ξενώνα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου μετά και την πρόσφατη ανακαίνησή του.
Τελευταίος σταθμός το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου με τον Διευθυντή κ. Γιάννη Μελαχροινούδη και την Υπεύθυνη του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας κα Γεωργία Σταματοπούλου να εκθέτουν στον Υπουργό όλα τα στοιχεία της δυναμικής πλέον πορείας του «Πολιτιστικού» στην διάδοση και την υψηλού επιπέδου εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, αλλά και στην διοργάνωση σημαντικών δράσεων πολιτισμού.
Μέσα σε όλη την συζήτηση που ο Υπουργός άκουγε με αμείωτο ενδιαφέρον για το «Πολιτιστικό», αναφέρθηκε από τον κ. Καβαλή και η ιστορία της Άντυ Ελ Άραμπη, της Αιγύπτιας φιλελληνίδας, με τα σοβαρά προβλήματα όρασης, που πήρε το ανώτατο πτυχίο Ελληνομάθειας από το «Πολιτιστικό» του Καΐρου. Η Άντυ Ελ Άραμπη τιμήθηκε πολλάκις, ανέφερε ο κ. Καβαλής από την Ελλάδα και ετοιμάζεται να φοιτήσει εξ αποστάσεως σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Πιερρακάκης καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψής του στους χώρους των Ελληνικών μας σχολείων εξέφραζε τον θαυμασμό του για την μεγάλη ιστορία των εκπαιδευτηρίων της Παροικίας μας, αλλά και την προσήλωση όλων στο κοινό όραμα, ενώ διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι ενεργός και αποφασιστικός σύμμαχος στην πορεία αυτή.
Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση στα γραφεία της Κοινότητας με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη να θέτει στον κ. Καβαλή το εξής ερώτημα «Αν υπάρχει μια αλλαγή στην εκπαίδευση στο εξωτερικό που θα θέλατε να δείτε, ποια θα ήταν αυτή;»
Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στα τρία σημεία που αναπτύσσονται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε η Ελληνική Κοινότητα στο Υπουργό.
Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε επίσης και σε μια ρηξικέλευθή πρόταση, που δίνει την ευκαιρία κάλυψης θέσεων πέραν των μονίμων διορισμένων εκπαιδευτικών και σε αναπληρωτές, μια πρόταση που όπως τόνισε θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας πραγματοποίησε επίσης μια γόνιμη συνάντηση και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο. Ο Σεβασμιώτατος εξέθεσε στον κ. Πιερρακάκη την προοπτική απόσπασης Έλληνα εκπαιδευτικού, ο οποίος θα εκτελεί και χρέη Ιεροψάλτη στις Εκκλησίες του Καΐρου, με τον Υπουργό να τον διαβεβαιώνει για την άμβλυνση των όποιων προσκομμάτων παρουσιαστούν.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προσφορά στον Υπουργό Παιδείας αναμνηστικών δώρων και σημαντικών εκδόσεων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, αλλά και με την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλιά του Σπετσεροπούλειου Μεγάρου.
Λίγες ώρες μετά την λήξη της επίσημης επίσκεψης ο κ. Πιερρακάκης αποτύπωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εντυπώσεις, αλλά και τα συναισθήματά του από την συνάντηση του με τον Ελληνισμό του Καΐρου.
Διαβάστε το εμπεριστατωμένο υπόμνημα που κατέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στον Υπουργό Παιδείας της Ελλάδας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη
pierrakakis_ipomnima-1-1Ο επίλογος μιας επιτυχημένης συνάντησης στο Κάιρο
Η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας κ. Κυριάκου Πιερρακάκη στα Ελληνικά σχολεία του Καΐρου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ευτυχής συγκυρία. Μια ιδανική εξίσωση που από την μία μεριά βρίσκεται ένας νέος πολιτικός με ενσυναίσθηση, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Έλληνας Πρέσβης, ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων της αποτελεσματικής δράσης, και από την άλλη βρίσκεται μια Κοινότητα Ελλήνων που ξέρει τι θέλει, και πείθει αναντίρρητα όποιον καλόπιστα ενδιαφερθεί να ακούσει.
Μια Κοινότητα που όλα της τα μέρη λειτουργούν σε αυτήν την χρονική συγκυρία απολύτως αρμονικά. Ο Πρόεδρος και η Διαχειριστική Επιτροπή εξέθεσαν άριστα το όραμα όλων, περιγράφοντας με λυρισμό και πραγματισμό την επόμενη ημέρα για την Ελληνόφωνη εκπαίδευση. Η Πρεσβεία, το Προξενείο στο Κάιρο, το Γραφείο Συντονιστή, οι Διευθύνσεις των Σχολών, η Μονή Σινά, η Πατριαρχική Επιτροπεία του Καΐρου, ήταν κατά την προετοιμασία της συνάντησης σε αγαστή συνεργασία και θαυμαστή αρμονία. Με μια “φωνή” έδειξαν στον Έλληνα Υπιουργό της πατρίδας μας ότι βρισκόμαστε πλέον στην φάση της περήφανης εξωστρέφειας, έτοιμοι να διεκδικήσουμε το μερίδιο μας στο όνειρο.