«Η γλώσσα μας είναι η ψυχή μας. Είναι η πολύτιμη εκείνη παρακαταθήκη, είναι η δωρεά, την οποία εμείς φέρουμε και έχουμε την ιστορική ευθύνη να την περάσουμε αλώβητη στις επόμενες γενεές».
Με αυτά τα μεστά λόγια ο Έλληνας Πρέσβυς στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου καλωσόρισε τους δεκάδες επισκέπτες, που αποδεχόμενοι την πρόσκλησή του, γιόρτασαν μαζί του, σε μια εξαιρετική εκδήλωση στο περικαλλές Μέγαρο της Πρεσβευτικής Κατοικίας στο Ζαμάλεκ του Καΐρου, την Παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.
Κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολώμου, τιμάται με λαμπερές εκδηλώσεις η γλώσσα μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου όπου χτυπά η Ελληνική καρδιά.
Γιορτάζεται η γλώσσα μας, μια από τις αρχαιότερες και αδιάλειπτα ομιλούσες γλώσσες. Ένας ακόμα χρυσός κρίκος στην οικουμενική λαλιά, με το αδιάσπαστο της νήμα να συνδέει στον χώρο και στον χρόνο την Ιλιάδα του Ομήρου με το «Άξιον Εστί» του Ελύτη, και την λυρική ποίηση των Αρχαίων Ελλήνων με το έργο του Σεφέρη και του Καβάφη.
Η φετινή γιορτή στην Πρεσβευτική Κατοικία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Ξεκίνησε με την ομιλία του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Δρ. Αμφιλόχιου Παπαθωμά, ο οποίος μας ταξίδευσε χιλιάδες χρόνια πίσω μέσα από την πνοή της ελληνικής μας γλώσσας.
Μαγική η συνέχεια με απαγγελία ποίησης, με τους Αιγύπτιους φοιτητές της Ελληνικής γλώσσας στα Πανεπιστήμια του Καΐρου του Αλ Άζχαρ και του Αΐν Σάμς να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, φωτίζοντας την βραδιά με τις λέξεις και τα βαθιά νοήματα του μεγάλου μας Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη και με την μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
Καταχειροκροτήσαμε την τιμητική αυτή προσφορά στην γλώσσα μας από τους Αιγύπτιους φοιτητές και υποδεχτήκαμε για την συνέχεια την δική μας Μαρία Φοντριέ μια ταλαντούχα Αιγυπτιώτισσα μαθήτρια της Αμπετείου. Με την νεανική της χάρη, αλλά και την κρυστάλλινη φωνή της ερμήνευσε, κατεβαίνοντας την επιβλητική ξύλινη σκάλα και κρατώντας ένα φανάρι με θερμό φως, το «βλέφαρό μου», ένα τρυφερό τραγούδι το οποίο συνέθεσε ο Νίκος Κυπουργός και η Λίνα Νικολακοπούλου.
Ενεοί παρακολουθούμε την μαγική αυτή ερμηνεία από την Μαρία Φοντριέ που έδωσε την σκυτάλη της γιορτινής ροής στην αξεπέραστη Αλεξανδρινή τραγουδίστρια κα Μαριλένα Ρουσόγλου, η οποία ερμήνευσε Ελληνικά τραγούδια που αντανακλούνε στο ακέραιο την καθαρότητα, αλλά και το βάθος της Ελληνικής και της Κυπριακής ψυχής. Χατζιδάκης, Θεοδωράκης, Γκάτσος, Βιολάρης Καμπανέλης τραγουδήθηκαν με πάθος από την κα Ρουσόγλου και όλοι εμείς ακολουθούσαμε κρατώντας με τα παλαμάκια μας τον αξέχαστο ρυθμό.
Στο εορταστικό πρόγραμμα απολαύσαμε επίσης και τον Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Κωνσταντίνο Μιχαλακόπουλο, ο οποίος με τον Αραβόφωνο Πρωτοψάλτη κ. Τόννυ Ατάλλα και τον Ιεροψάλτη κ. Πόλα Ιμπραήμ ερμήνευσαν «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» από τον Ακάθιστο Ύμνο που αποτελεί αναμφισβήτητα την κορωνίδα των εκκλησιαστικών ύμνων της Ορθόδοξης μας Εκκλησίας.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο αφού έληξε το εορταστικό μέρος της γιορτής, η αίθουσα άλλαξε, με τις δεκάδες καρέκλες να μαζεύονται και τους καλεσμένους να απολαμβάνουν την δεξίωση και την χαρούμενη συναναστροφή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπροσωπώντας το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος. Από την Ελληνική Κοινότητα παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής, η Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ. Παρέστη επίσης η Πρέσβυς της Κύπρου κα Πόλλυ Ιωάννου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Συμεών Λιναρδάκης, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου κ. Αντώνης Καζαμίας, ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, ο Κοινοτικός Επίτροπος της ΕΚΑ κ. Βασίλης Ζουές. Από τα Σχολεία μας στην Ηλιούπολη παρέστησαν ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλης Λάγιος, ο Διευθυντής της Αμπετείου κ. Βασίλης Μπακούρος, ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, ο οποίος είχε πέραν της οργάνωσης και τον ρόλο του συντονιστή και διερμηνέα της γιορτής, καθώς και η Οικονομική Διευθύντρια του ΕΠΚΚ κα Κωνσταντίνα Γεδεών, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Μιχάλης Μπίσκος. Από τα Αιγυπτιακά Πανεπιστήμια παρέστησαν ο Δρ. Χισάμ Νταρουίς από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου και ο Δρ. Τάρεκ Ραντουάν από το Πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ. Την γιορτή της Ελληνικής γλώσσας τίμησε με την παρουσία του μεταξύ άλλων και ο Αιγύπτιος καταξιωμένος ζωγράφος και διανοητής κ. Ουαγκίχ Ουάχμπα και η φιλελληνίδα και πάντα παρούσα κα Άντυ Ελ Άραμπι.
Οι μοναδικές απαγγελίες από τους Αιγύπτιους φοιτητές
Η ταλαντούχα Αιγυπτιώτισσα Μαρία Φοντριέ
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα απο την μοναδική Μαριλένα Ρουσσόγλου
Δείτε εικονες από την γιορτή της Ελληνικής Γλώσσας στην Κατοικία του Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο